Sunt barbatii mai destepti decat femeile ?

ea-si-el1Sunt barbatii mai destepti decat femeile ?

Studii recente arat ca barbatii ar fi mai inteligenti decat femeile, dar ele se bazeaza doar pe statistici care ofera informatii despre coeficientul de inteligenta al unei persoane (IQ) si nimic mai mult de atat. Din aceste studii reiese ca barbatii ar reusi sa depaseasca femeile, dar cu nu mai mult decat 4 puncte, total irelevant atunci cand emiti o asemenea afirmatie.

Alte studii mai vechi, dar si putin mai documentate vorbesc si in favoarea femeilor, in special a fetelor de gimnaziu si liceu, care reusesc sa isi depaseasca colegii de clasa datorita unei maturizari accelerate, specifica grupei lor de varsta. Ele se descurca astfel mai bine la examenele finale decat baietii reusind sa totalizeze punctaje mai mari decat acestia.

Se accepta intr-adevar ca barbatii si femeile difera ca mod de a gandi, iar daca este sa compari nivelul de inteligenta al unora si altora trebuie sa iei in calcul rezultate la teste diferite, precum cele net mai bune ale barbatilor la programele spatiale, dar si cele mai bune ale femeilor la tot ceea ce priveste publicul si relatiile cu publicul. practic este imposibil sa stabilesti niste criterii clare de diferentiere cand vine vorba de stabilit daca barbatii sau femeile sunt mai inteligenti.

Se mai avanseaza o ipoteza conform careia, in trecutul indepartat, in Epoca de Piatra, femeile isi alegeau in mod voit barbati mai destepti pentru a putea naste copii mai bine inzestrati din punct de vedere intelectual si se spune ca acesta ar fi motivul pentru care, in mod tacit, femeile inca ar accepta o suprematie a barbatilor pe zona intelectului din motive de procreere sanatoasa si evitare a genelor mai putin sanatoase.

Cert este insa ca va mai trece multa vreme pana ce raspunsul la intrebarea daca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile va putea fi dat cu argumente stiintifice si statistici care sa arate adevarul fara putinta de tagada. Daca un studiu oarecare este condus de catre un barbat si rezultatele vor fi in favoarea barbatilor atunci credibilitatea sa va fi distrusa, iar daca discutam despre o femeie care sa raspunda de un asemenea studiu atunci de asemenea credibilitatea scade atunci cand rezultatele vor vorbi pentru femei.

Sa mai asteptam si alte investigatii de acest fel si sa nu credem foarte usor prima statistica care ni se pune sub nas, uitand ca atunci cand desfasori un asemenea studiu trebuie sa tii seama de o serie lunga de factori de luat in considerare pana ce sa poti sa ajungi la niste concluzii clare.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole