Stiai ca in toata lumea se consuma 120 000 tone de cafea pe an ?

cafeaStiai ca in toata lumea se consuma 120 000 tone de cafea pe an ?

Cafeaua este substanţa cea mai consumată în toată lumea. Oamenii folosesc acest drog încă din Epoca de Piatră. Stămoşii noştri îşi stimulau atenţia şi îşi uşurau oboseala mestecând frunze sau seminţe ale diferitelor plante.

Azi poate ne-am rafinat gusturile dar nu suntem mai diferiţi. Consumăm cofeină în cafea, ceai, cacao, ciocolată, anumite băuturi uşoare şi chiar anumite medicamete.

Dar cât de multe ştim despre această substanţă care are ca rivală doar apa ?

Cofeina se găseşte în cantităţi diferite în fructe, frunze şi sâmburi în peste 60 de plante. În lumea plantelor cofeina acţionează ca un pesticid care paralizează şi omoară insectele care încearcă să mănânce aceste plante.cafea2

 Dar însuşi cuvîntul cafea vine din limba franceză cafe. Tipicul latte poate conţine aproximativ 200 g de cofeină. O ceaşcă de ceai conţine aproape 70 mg, băuturile uşoare de la 10 la 50 mg şi si o cantitate de aproximativ 28 g de ciocolata cu lapte paote conţine tot aşa de multă cofeină ca o ceaşcă de cafea decofeinizată.

Cofeina este complet absorbită de stomac şi de intestine în 45 de minute dar efectee se pot simţi după aproximativ 15 minute. Şi care sunt aceste efecte ? Ei bine, cofeina este un stimulent a sistemului nervos şi a metabolismului. Cofeina determină creşterea respiraţiei, pulsului, presiunii sângelui, stimulează rinichii, pentru un moment dispare oboseala, şi excită creierul îmbunătăţind funcţionarea minţii.

Cofeina şi substanţa sa similară, teobromina, obţinută din ceai şi cacao, reacţionează ca yahărul asupra corpului. Stimulează glandele adrenaline să elibereze o substanţă asemănătoare adrenalinei, care provoacă ficatul să eliberezezahăr în sânge.cafea3

La fel ca alcoolul şi nicotina, cofeina trece rar peste bariera sângelului din creier. Dacă eşti obişnuit să bei multe cafele pe zi şi decizi să faci o pauză, vasele de sânge cerebrale se dilată cauzând o puternică durere de cap, unul din binecunoscutele sindrome ale renunţării.

Alte simptome pe care le putem avea sunt : imposibilitatea de concentrare, chiar şi dureri de stomac.Aceste simptome pot apărea între 12 şi 24 de ore, dacă nu am consumat cofeină, punctul culminant fiind la aproximativ 48 de ore şi poate dura de la o zi la cinci zile.

Deci, în vederea mea o cană sau două pe zi nu poate cauza prea mult rău, dar beneficiile pe care le vei atinge utilizând cofeină doar atunci când ai nevoie vor depăşi încrederea psihologică pe care o ai pentru acele căni de cafea.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole