Simbolul primaverii

Simbolul primaverii

Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. simbolul-primaverii

La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta si numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor. Stramosii nostri, dacii, inchinau aceasta sarbatoare zeului Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului; el ocrotea pamantul si vegetatia. Lui ii erau inchinate sarbatorile primaverii si ale florilor.

In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era simbolul vietii, deci al femeii; in schimb, culoarea alba, simbolul apelor si al norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel, snurul martisorului exprima prim impletirea celor doua simboluri, unitatea acestora. Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol al martisorului.

In traditia populara, snurul era prins de un ban de aur sau de argimt si purtat de copii la gat pentru a avea noroc; fetele il purtau 12 zile la gat apoi snurul il prindeau in par pana la inflorirea pomilor iar cu banul isi cumparau cas (branza dulce), pentru a avea tot anul fata alba si frumoasa.

Cel mai adesea fetele sunt cele care primesc flori si martisoare in prima zi a lui martie, in unele regiuni ale Romaniei insa obiceiul presupunea ca baietii sa primeasca martisoare; astazi acest obicei nu s-a mai pastrat si tot fetele sunt cele care asteapta flori si martisoare.

Pe langa banutul agatat de snur, astazi se mai prind si alte mici obiecte care simbolizeaza norocul cum ar fi o potcoava sau un cosar.

Incepand cu prima zi a lui martie, pana pe noua martie se sarbatoresc Babele; fiecare isi alege o zi din acest interval, se spune ca asa cum e timpul in ziua respectiva asa va fi si omul respectiv tot anul.

Related Articles

1 COMENTARIU

 1. Mama

  De dragul tau pamantul
  De ghiocei e plin.
  Si vin cocori in zare,
  Si cerul e senin.
  Si-ntaiul fir de iarba
  A rasarat in prag,
  Si-nmugureste pomul
  Sa-ti fie tie drag
  Invata-ma ce-i bine.
  Fereste-ma de rau.
  Cu Domnul impreuna
  Sa merg pe drumul Sau.

  De ziua ta

  De ziua ta maicuta buna
  Acum cand primii ghiocei au inflorit,
  Ti-aduc in dar o binecuvantare
  Si-un buchet de flori cu soare-nzapezit.
  Si sarutandu-te iti spun “Multi ani cu Domnul!”
  Cum e urarea noastra din strabuni.
  Si-as vrea sa stii ca-mi esti draga,
  Cum nimenea nu-mi este-n lumea-ntreaga..

  Ghioceii au inflorit
  PRIMAVARA A VENIT
  GHIOCEII AU INFLORIT
  IARNA GREA A SI PLECAT
  SI CU AMINTIRI NE-A LASAT.

  PRIMAVARA BINE AI VENIT
  VAD CA BINE TU TE-AI PREGATIT
  SA NE ADUCI SI NOUA IN DAR
  MIELUSEII CARE SAR,

  PE CAMPUL INVERZIT
  SI BINE PREGATIT
  PENTRU SEMANARE
  SI PENTRU ARARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole