Si batranetea are un avantaj – memoria afectiva retine amintirile placute

Si batranetea are un avantaj – memoria afectiva retine amintirile placute

Batranetea are si avantaje pentru memoria batranetea-are-avantajeafectiva, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta creierul selecteaza si retine amintirile placute, stergandu-le pe cele neplacute, conform unui studiu ale carui rezultate au fost publicate de cotidianul american Boston Globe. O echipa de cercetatori de la Universitatea Duke si de la Universitatea din Alberta au realizat acest studiu pornind de la observarea a doua grupuri de voluntari, un grup cu varsta intre 20 si 30 de ani, iar celalalt intre 70 si 80 de ani. Acesti voluntari au fost rugati sa priveasca niste fotografii cu un continut fie neutru, fie puternic negativ, prezentand corpuri mutilate sau copii grav bolnavi. Dupa o perioada de timp voluntarilor li s-a solicitat sa-si aminteasca imaginile vazute, iar persoanele mai in varsta a retinut mult mai putine imagini negative decat cele tinere. Scanarea creierelor voluntarilor a dezvaluit o serie de diferente in ceea ce priveste activitatea cerebrala, intre cele dua grupuri.


Studiul, care prezinta o serie de modalitati de imbunatatire a memoriei pentru persoanele in varsta, este prezentat pe larg in numarul pe luna ianuarie al revistei Psychological Science. Peggy St. Jacques, expert in neurologie si coordonatoarea acestui studiu, sustine ca exista o serie de cauze primare pentru care persoanele in varsta tind sa uite amintirile neplacute din cursul vietii.
‘Pe masura ce imbatranim, avem o perspectiva din ce in ce mai finita asupra timpului pe care-l mai avem de trait si astfel ne concentram mai mult asupra lucrurilor si amintirilor care ne dau o stare de bine din punct de vedere emotional,’ explica ea.
Concert, acest lucru inseamna ca de la o anumita varsta oamenii tind sa retina mai degraba joaca nepotilor decat cearta dintre parintii acestora, cu ocazia unei intruniri de familie, sau frumusetea unui apus de soare pe fundalul marii, ignorand gunoaiele de pe plaja.
‘Nu tot ce este asociat cu imbatranirea este negativ’, comenteaza si Dr. Gene D. Cohen, directorul centrului de cercetari geriatrice de la Universitatea George Washington, precizand ca dupa o anumita varsta oamenii devin mai capabili sa-si controleze mania si emotiile negative. Oamenii care sufera de anumite afectiuni pshice, asa cum ar fi fobiile sociale, ajung sa se simta din ce in ce mai bine pe masura ce inainteaza in varsta, a adaugat el.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole