4 sfaturi care va vor ajuta in schimbarea carierei

Daca vrei sa faci o schimbare in cariera, acum poate fi un moment bun. Oportunitatile sunt abundente, iar angajatorii cauta candidati din medii profesionale diverse si, prin urmare, sunt dispusi sa faca acomodatii mari. Iata patru pasi pentru a va ajuta sa incepeti.

 • In primul rand, reflecta la ceea ce te inspira. Intelegerea motivatiilor tale pentru schimbarea carierei te poate ajuta sa stabilesti intentia corecta in timp ce cauti noi locuri de munca, scrii CV-ul si te pregatesti pentru interviu.
 • Apoi, identificati-va setul de abilitati actuale, noile abilitati de care ati putea avea nevoie si modalitati de a reduce aceasta diferenta. Pentru a face acest lucru, conectati-va cu persoane care lucreaza in domeniul dvs. de interes si faceti propriile cercetari despre rolurile care va entuziasmeaza.
 • Acum, creati-va CV-ul si scrisoarea de intentie. Stiti ca nu trebuie sa ramaneti la formatele traditionale si ca puteti fi creativ in a va evidentia abilitatile. De exemplu, atunci cand va scrieti CV-ul, organizati toate informatiile pe abilitati in loc de istoricul dvs. de lucru si includeti orice certificari sau experienta legate de noul rol.
 • In cele din urma, pregatiti-va pentru interviu. In raspunsurile dvs., concentrati-va pe explicarea modului in care jobul dvs. actual va va ajuta sa va satisfaceti mai bine nevoile – indiferent daca este vorba de a invata noi abilitati, de interes pentru industrie, de perspective salariale mai bune sau de cultura companiei.

Daca v-ati intrebat cum ar fi sa renuntati la locul de munca si sa explorati o noua cale anul trecut, sunteti in majoritate.

Numai in 2021, aproape 50 de milioane de americani au renuntat sau si-au schimbat cariera. Se preconizeaza ca acest numar va creste in 2022, 74% dintre lucratori fiind pregatiti sa invete noi competente pentru a ramane angajabili. Cercetarile arata, de asemenea, ca dintre adultii angajati cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani care au declarat ca au renuntat la un loc de munca in 2021, 61% si-au schimbat domeniul de munca sau ocupatie, comparativ cu 45% dintre cei cu varsta de 30 de ani si mai mult.

Indiferent daca doriti sa explorati o agitatie secundara sau sa va alaturati unui domeniu complet diferit, poate fi descurajan sa parasiti un rol si sa incepeti ceva nou. Luati decizia corecta? Esti pregatit emotional? Cand ar trebui sa faci saltul, daca este deloc?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, am chestionat recent 214 profesionisti la inceputul carierei cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, care si-au schimbat cariera intre septembrie 2021 si aprilie 2022. Am colectat date despre motivul pentru care au facut o schimbare in cariera si cum au procedat. In plus, am vorbit cu managerii de angajare care i-au recrutat pentru a intelege mai bine cum s-a remarcat fiecare candidat in randul celorlalti.

Am descoperit ca angajatorii cauta acum candidati din medii educationale si profesionale diverse si sunt dispusi sa faca acomodatii mari pentru a dobandi talente de top. Pentru candidatii de locuri de munca, aceasta este o veste buna – mai ales in SUA, unde lucratorii continua sa conduca Marea Demisie.

Pentru oricine doreste sa schimbe cariera, iata un plan in patru pasi, pentru a incepe.

1) Luati in considerare ce (si cine) va motiveaza si va inspira.

Daca gandurile despre schimbarea carierei au inceput de ceva vreme, incepeti cu o oarecare reflectie. Saptezeci si opt la suta dintre persoanele intervievate au spus ca identificarea motivatiei le-a ajutat sa obtina un rol care se potrivea mai bine cu obiectivele lor pe termen lung.

Intreaba-te pe tine insuti:

 • Ce imi place cel mai mult la rolurile mele actuale sau trecute?
 • Ce nu-mi place?
 • Ce ma conduce dincolo de industrie, beneficii sau responsabilitati de zi cu zi in jobul meu actual?
 • Ce fel de oportunitati de crestere vreau sa vad in cariera mea?
 • Ce lipseste in rolul sau industria mea si cum ar ajuta o noua industrie sa gaseasca asta?

Intelegerea motivatiilor va poate ajuta sa stabiliti intentia corecta in timp ce cautati noi locuri de munca, va scrieti CV-ul si va pregatiti pentru interviu.

Spuneti, de exemplu, ca incercati sa treceti de la o cariera de agent de vanzari la un marketer digital. Pe masura ce raspunzi la aceste intrebari, s-ar putea sa descoperi ca interesul tau provine din boom-ul media digitala si din noile oportunitati de crestere din sectorul respectiv. Va puteti da seama ca doriti sa va extindeti abilitatile de vanzari invatand cum sa comercializati mai bine produsele pe platformele sociale. Sau poate vrei doar sa treci de la o companie de bunuri de larg consum la o organizatie axata pe un domeniu de care esti mai pasionat, cum ar fi invatarea digitala.

2) Faceti un bilant al abilitatilor dvs. actuale si a celor pe care va trebui sa le dezvoltati.

Nu fi nervos cu privire la cautarea unui nou domeniu. Saizeci si opt la suta dintre respondentii la sondaj care s-au adaptat cu succes la o noua industrie au spus ca efectuarea acestui tip de schimbare nu este neobisnuita sau chiar deosebit de dificila. Primul pas este sa va identificati setul actual de abilitati si noile abilitati de care este posibil sa aveti nevoie, apoi sa gasiti modalitati de a reduce aceasta decalaj.

Nouazeci si opt la suta dintre respondentii nostri care si-au schimbat cariera au folosit cel putin una dintre aceste trei strategii:

 • Google cele mai recente tendinte si competente pe care le cauta recrutorii in sectorul in care ati dori sa va alaturati.
 • Scanati fisele postului pentru a intelege ce abilitati hard si soft de care aveti nevoie cel mai mult pentru a le dezvolta pentru un anumit rol.
 • Faceti legatura cu oameni din domeniul dvs. de interes pentru a afla mai multe despre ce necesita rolurile lor.

Multe industrii necesita abilitati care se suprapun si pot fi aplicate pentru mai multe pozitii. Abilitatile transferabile – cum ar fi scrierea puternica, conducerea si colaborarea, inteligenta emotionala si chiar abilitatile tehnice precum Excel si codificarea – sunt utile in toate sectoarele. De exemplu, daca treci de la rolul de agent de vanzari intr-o companie de tehnologie la un manager de produs intr-o organizatie nonprofit, capacitatea ta de a forma relatii cu clientii, de a gestiona eficient opiniile diverse si de a negocia bine sunt toate abilitatile care te vor ajuta sa reusesti.

Daca aveti nevoie sa dezvoltati mai multe abilitati specifice unui loc de munca, cum ar fi competenta intr-un software nou, luati in considerare cursuri online scurte sau programe de certificat inainte de a aplica pentru acest rol. Tutorialele YouTube sunt o alta resursa utila (si gratuita) la care sa te uiti. Indiferent de eforturile pe care le depuneti, ei vor semnala angajatorului ca doriti sa invatati, sa lucrati din greu si sa va adaptati provocarilor.

In cele din urma, daca doriti sa intrati intr-un domeniu mai specializat, cum ar fi dreptul sau asistenta sociala, care necesita o diploma avansata, luati in considerare un program part-time sau online. Treisprezece la suta dintre respondentii nostri au spus ca acest lucru le-a permis sa continue sa lucreze cu norma intreaga, in timp ce obtin expunere la domeniul lor de interes. In acest caz, calatoria dvs. poate fi mai lunga si necesita mult mai mult efort, dar disponibilitatea tot mai mare a programelor de licenta online va poate ajuta sa intrati intr-un nou domeniu fara lacune semnificative in cariera.

3) Creati un CV specific si o scrisoare de intentie pentru fiecare cerere.

Alaturi de abilitatile tale, CV-ul tau va avea nevoie de o schimbare. Una dintre cele mai dificile sarcini cu care te vei confrunta este sa demonstrezi cum experienta si abilitatile tale anterioare pot fi aplicate noului sector sau loc de munca.

Prin conversatiile noastre cu managerii de angajare, am aflat ca scopul dvs. ar trebui sa fie sa va subliniati abilitatile si realizarile transferabile pentru a compensa lipsa de experienta in industria lor particulara. Iata cum.

Adaugati un rezumat al CV-ului.

Incepeti prin a adauga o sectiune rezumata in partea de sus a CV-ului pentru a-i arata managerului de angajare ca faceti o schimbare in cariera.

De exemplu: un avocat de locuri de munca orientat spre rezultate care lucreaza cu firme corporative care doresc sa faca tranzitia in domeniul resurselor umane. Am patru ani de experienta in consilierea companiilor multinationale, colaborarea cu echipe globale si redactarea si revizuirea contractelor si negocierilor legale. Am un mare interes pentru relatiile cu angajatii si sunt dornic sa castig despre managementul resurselor umane.

Concentreaza-te pe abilitatile tale, nu pe experienta de lucru.

Optzeci si patru la suta dintre managerii de angajare din sondajul nostru au sfatuit sa evitati evidentierea unei liste cronologice a istoricului dvs. de munca, deoarece este posibil sa nu fie la fel de relevanta pentru potentialul dvs. angajator si chiar ii poate determina sa se opreasca si sa se intrebe daca sunteti potrivit pentru un rol . In schimb, plasati acele informatii la sfarsitul CV-ului si grupati-va experienta in abilitati specifice. Puteti folosi „Abilitati de negociere”, „Cercetare si analiza” sau „Analitica datelor” pentru a evidentia abilitatile pe care le detineti.

Sub fiecare dintre abilitati, puteti include experienta dvs., precum si realizarile, chiar daca acestea provin dintr-o etapa anterioara a istoriei dvs. de munca. Amintiti-va ca abilitatile pe care este posibil sa le fi invatat facand munca voluntara sau non-profesionala conteaza si ele. De exemplu, daca v-ati ajutat prietenii si familia cu impozitele pe venit, acea experienta poate fi relevanta pentru o pozitie in contabilitate. Aceasta abordare a functionat in 70% din timp in care respondentii nostri au cautat roluri in diferite sectoare.

Includeti cursuri relevante sau certificare pentru noul rol.

Prezentati orice diploma, certificare sau curs relevant pentru noul rol – indiferent daca ati finalizat aceasta lucrare sau sunteti in curs de finalizare – pentru a arata managerului de angajare ca sunteti serios in privinta acestei schimbari.

In cele din urma, folositi scrisoarea de intentie pentru a va face un caz mai elaborat. Aduceti-va inapoi motivatiile de la pasul 1 si explicati ce v-a inspirat, unde vedeti ca se duce cariera dvs. si cum se aliniaza aceasta tranzitie cu obiectivele pe termen lung. Includeti ceea ce faceti pentru a va pregati si de ce ati fi cel mai bun candidat pentru acest rol, in ciuda lipsei dvs. de experienta (abilitatile tale soft si hard, angajamentul tau si pasiunea ta).

4) Pregatiti-va pentru interviu. 

Chiar si dupa ce ati citit materialele, managerul de angajare va fi probabil interesat de motivul pentru care doriti sa va parasiti locul de munca sau industria actuala. Cativa dintre liderii cu care am vorbit au spus ca vor sa auda ca plecati din motivele potrivite, cum ar fi o oportunitate mai buna, mai multe provocari si dezvoltare profesionala. Ei vor sa auda ca veti fi capabil sa faceti bine treaba si de ce. Cu cat ii convingeti mai mult ca aveti motive intentionate si bine gandite pentru schimbare, cu atat se vor simti mai confortabil in a va oferi o sansa.

In sondajul nostru, 91% dintre managerii de angajare au spus ca cauta angajati pasionati si dedicati si ca sunt dezamagiti de cei care par a fi necinstiti sau necinstiti. Iata cateva lucruri pe care le cauta managerii de angajare.

 • Ati facut destule cercetari despre companie si despre rolul pentru care intervievati?
 • Aveti o poveste convingatoare care va evidentiaza abilitatile si experienta pentru a ajuta intervievatorul sa inteleaga de ce sunteti potrivit pentru acest rol?
 • Care sunt unele dintre abilitatile soft care te fac sa te remarci ca persoana? Acestea ar putea include nivelul dvs. de constientizare de sine in timpul unui interviu, capacitatea dvs. de a va exprima bine gandurile sau capacitatea de a colabora si de a conduce o echipa globala sau diversificata.
 • Sunteti autentic si autentic in timpul interviului? Intervievatorii vor sa te cunoasca, nu doar ca potential angajat, ci si ca persoana.
 • Puneti intrebari serioase despre rol si companie?

In cele din urma, managerii de angajare vor sa inteleaga de ce sunteti interesat sa faceti o schimbare, sa evalueze daca veti putea invata la locul de munca, sa lucrati bine cu echipele lor si sa va incadrati in cultura companiei.

Pe masura ce raspundeti la intrebarile lor, urmati aceste instructiuni:

 • Nu vorbiti rau: chiar daca sunteti nemultumit de rolul dvs. actual, evitati sa va calomniati actualul angajator, seful, echipa sau industria, deoarece s-ar putea sa va reflecte negativ.
 • Fii cat mai specific posibil: subliniaza ca nu vrei sa parasesti pur si simplu locul de munca actual. Mai degraba, concentrati-va pe modul in care postul actual va va ajuta sa va satisfaceti mai bine nevoile – fie ca este vorba de a invata noi abilitati, de interes pentru industrie sau de cultura companiei.
 • Pari curios : foloseste momentul pentru a pune intrebari periculoase despre companie, cultura acesteia si orice oportunitati de invatare sau de dezvoltare a carierei pe care le pot oferi.
 • Priveste spre viitor: Incheiati raspunsul concentrandu-va pe ceea ce doriti sa realizati in viitor. Impartasiti modul in care acest rol sau industrie vorbeste despre pasiunile sau interesele dvs., cum va va ajuta sa cresteti profesional si personal, provocarile cu care probabil va confruntati si cum planuiti sa le depasiti si cum credeti ca va va schimba cariera pentru mai bine.

Pe masura ce iti explici motivele, concentreaza-te mai mult pe persoana din fata ta. Nu esti acolo sa-i convingi de ce este mai bine pentru tine sa-ti parasesti locul de munca. Esti acolo pentru a-l convinge pe managerul de angajare ca experienta, abilitatile si realizarile tale te fac cel mai bun candidat pentru acest rol. Indeparteaza discutia de la experienta anterioara de angajare si concentreaza-te pe evidentierea potentialului tau puternic ca viitor angajat.

In timp ce schimbarea carierei vine cu propriul stres, poate fi un proces extrem de plin de satisfactii. In plus, pe masura ce locurile de munca imbratiseaza roluri mai flexibile si netraditionale, nu exista moment mai bun decat acum pentru a face pasul.

Articolul precedentDoctorul Seuss
Articolul următorReggie Bush

Related Articles

Ultimele articole