Sfaturi cum sa eviti santajul emotional

Sfaturi cum sa eviti santajul emotional

Poate cineva exercita un control mai mare asupra altcuiva? Desigur. Deosebit de vulnerabili sunt aceia care manifesta o intelegere exagerata fata de anumite persoane, admitand astfel, din start, fara sa vrea, ca intr-o anumita situatie ar putea accepta, constient sau inconstient, manipularea sub forma santajului emotional.

Daca esti constienta ca o persoana are o simpatie exagerata pentru tine, un atasament deosebit, acest lucru te poate face sa ai un ascendent asupra ei si, daca ai vrea, te-ai putea folosi de aceasta slabiciune, pentru a obtine ceea ce doresti: o poti determina sa te invite acasa la ea, o poti influenta pentru a te casatori cu ea sau o poti determina sa lucreze intr-un anumit domeniu etc. Manipularea functioneaza perfect, intrucat ai deplina colaborare a persoanei respective.

Am intalnit chiar multe cupluri care s-au casatorit pentru ca el sau ea ameninta intr-un fel sau altul. Pe de alta parte, cate cupluri nu s-au putut casatori deoarece unul dintre parinti era pe cale de a face o depresie la ideea acestui proiect? Cati parinti nu si-au obligat copiii sa locuiasca acasa la ei pana la o varsta inaintata, numai pentru ca nu voiau sa stea singuri? Si exemplele ar putea continua.

Sunt cateva fapte deosebit de importante pe care trebuie sa le ai in vedere, daca vrei sa eviti santajul emotional:

1. Oricat de abatuta ar fi o alta persoana din pricina comportamentului sau planurilor tale, nu te invinui de starea acesteia. Oricine te-ar santaja emotional, de fapt, se indispune singur. Este nevoie sa-i comunici lucrul acesta, ca semn ca nu te impresioneaza si nici nu ii accepti influenta.

2. Cand o persoana incearca sa-ti spuna ca face totul din afectiune fata tine, este mai bine sa nu o crezi. Ea nu are nicio dorinta reala de a te lasa sa fii o fiinta independenta. Va fi fericita numai cand va reusi ceea ce si-a propus. Spera sa te tulbure atat de mult cu lacrimile sale, cu nelinistea sa, incat ti se va face mila de sarmanul sau suflet si-i vei face pe plac. Persoana respectiva urmareste exclusiv interesele sale, nu pe ale tale.

3. Nu permite sa fii doborata, indiferent de cine, prin amenintarea suprema. Daca recurge la aceasta arma, spune-i in fata ca refuzi sa te simti raspunzatoare de acest lucru. Stai linistita: aceasta atitudine a ta nu este atat de cruda pe cat pare. Daca o sa-i spui foarte clar ca regreti faptul ca adopta o asemenea atitudine si asiguri persoana ca ii lasi libertatea de alegere, vei fi surprinsa de cat de repede va inceta cu aceste ineptii.

4. Nu incerca sa-i compatimesti pe ceilalti, deoarece ii face pe acestia vulnerabili; in loc sa li se ridice moralul, asa cum ai putea crede, sentimentalismul tau le arata, pur si simplu, ca ii consideri niste deznadajduiti si ca intelegi perfect de ce trebuie sa se simta nefericiti. O asemenea persoana isi spune descurajata: „Biata de mine, nu sunt in stare sa rezolv aceasta problema!”. Iar tu adaugi compasiunea ta si ii confirmi: „Biata de tine, esti intr-adevar incapabila sa te descurci in aceasta problema!”. Oare cum ar putea deveni aceasta persoana mai puternica, printr-un asemenea tratament? Categoric, in niciun fel.

Iata un caz real:

Un baiat care a venit la mine din pricina excesivei sale timiditati era, de fapt, victima involuntara a afectiunii deosebite pe care o avea mama sa pentru el. Era unul dintre cei mai ocrotiti copii pe care i-am vazut vreodata. Bine intentionata, mama nu ii permisese sa mearga cu bicicleta, in vreme ce toti ceilalti baieti stiau acest lucru, intrucat considera ca fiul ei este „prea necoordonat in miscari”. Din acelasi motiv, baiatul nu mergea nici la inot, nu folosea patinele cu rotile, nu juca fotbal, in timp ce colegii lui de clasa erau foarte indemanatici la aceste sporturi.

Din fericire, mama lui era, intr-adevar, o persoana inteligenta si grijulie, care a inteles repede argumentele mele. I-am recomandat sa inceteze compasiunea si sa lase baiatul sa-si incerce puterile. In loc sa se schimbe la fata cand acesta dorea sa mearga sa inoate cu restul colegilor, i-am propus sa-si stapaneasca nelinistea de dragul fiului ei, sa afiseze un zambet curajos si vesel. Mama respectiva a facut tot ce i-am recomandat si copilul, incet-incet, a capatat incredere in fortele proprii si, cu timpul, nu a mai fost un timid.

Incercand sa ai in vedere cele patru recomandari, vei beneficia de o imagine si o impresie mult mai bune in fata celorlalti si vei putea la randul tau sa te mandresti cu faptul ca nu poti fi manipulata.

Related Articles

2 COMENTARII

  1. poti influenta persoana santajista astfel incat sa te casatoresti cu ea??cine ar vrea sa se casatoreasca cu un santajist emotional? LOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole