Sam Cooke

Valoare netă și salariu Sam Cooke:  Sam Cooke a fost un cântăreț, compozitor și antreprenor american care avea o netă de 2 milioane de dolari la momentul morții sale. Este la fel cu aproximativ 17 milioane de dolari în dolari de astăzi, după ajustarea pentru inflație. Ca parte a unui audit din 2015, contabilii au estimat că aveaa sa valorează 100 de milioane de dolari la acel moment.

Sam este denumit în mod obișnuit Regele sufletului pentru vocea sa distinctivă și pionierul muzicii soul. Cooke a avut multe înregistrări de succes, inclusiv piesa „A Change is Gonna Come”, care, în 2017, a fost selectată pentru păstrarea în Biblioteca Congresului.

Sam a fost o parte centrală a Mișcării pentru Drepturile Civile, cauza u-și influența populară pentru a lupta pentru. Cooke era prieten bun cu Malcolm X și Muhammad Ali, care împreună au militat pentru egalitatea rasială. Sam a fost ucis pe 11 decembrie 1964 la motelul Hacienda din Los Angeles, CA.

Prima viață:  Sam Cooke sa născut pe 22 ianuarie 1931, în Clarksdale, Mississippi. Sam a fost al cincilea dintre cei opt copii, iar tatăl lor, Charles, a fost slujitor la Biserica lui Hristos. În 1933, familia lui Cooke sa mutat la Chicago, unde a urmat cursurile Doolittle Elementary, urmate de Wendell Philips Academy High School. Sam a început să cânte când avea șase ani și sa alăturat fraților săi în grupul, Singing Children. La începutul adolescenței, sa alăturat grupului american de gospel Highway QC’s în calitate de cântăreț principal.

Carieră:  În 1950, Cooke a devenit solistul grupului gospel Soul Stirrers, care a semnat cu Speciality Records. Prima înregistrare lansată cu Sam a fost piesa „Jesus Gave Me Water”. Cooke a fost creditat pentru că a adus muzică gospel unui public mai tânăr, în principal fete, care veneau să vadă Soul Stirrers pentru al vedea pe Sam.

În 1956, Cooke a înregistrat prima sa melodie ca artist solo, „Lovable”. El a lansat piesa sub pseudonim, cu speranța de a se ascunde de fanii lui gospel, deoarece există o stigmatizare împotriva cântăreților gospel care interpretează muzica seculară. Cu toate acestea, vocea unică a lui Sam nu a păcălit pe nimeni. La început, șeful Specialty Records, Art Rupe, la sprijinit pe Cooke în înregistrarea muzicii seculare. Totuși, când a descoperit că Sam îl acoperă pe Gershwin, au avut o ceartă care a dus la părăsirea lui Cooke de la Soul Stirrers și eticheta lor.

În 1957, Sam a semnat un contract cu Keen Records și a lansat primul hit, „You Send Me”, care a petrecut șase săptămâni pe locul 1 în topul Billboard R&B. De asemenea, a petrecut trei săptămâni pe locul 1 în topul Billboard pop. Pe măsură ce popularitatea lui Cooke a crescut, și trupa lui au fost solicitate în cinematografele din toată țara. Sam sa gândit să refuze să facă spectacol în unități unde legile de segregare Jim Crow erau încă prezente.

În 1960, Cooke a semnat un contract de înregistrare cu RCA Victor. Unul dintre primele sale single-uri cu RCA a fost single-ul „Chain Gang”, care a fost unul dintre primele exemple de cântec de protest în muzica mainstream. Piesa a ajuns pe locul 2 în topul Billboard pop. A fost urmată de multe hituri, inclusiv „Bring It On Home to Me Another Saturday Night” și „Twistin’ the Night Away”.

Fotografie de Michael Ochs Archives/Getty Images

În 1961, după ce a observat că casele de discuri le furau artiștilor afro-americani de plățile lor de redevențe, inclusiv el, Sam și-a început casa de discuri SAR Records cu JW Alexander. În timp ce muzica lui Cooke era încă semnată cu RCA, accentul casei de discuri a fost să încurajeze artiștii afro-americani să înregistreze și să atingă faima în timp ce era susținută de o companie de discuri care le oferea drepturi de autor în cauză. Casa de discuri a semnat în curând Simms Twins, Valentino, Mel Carter și Johnnie Taylor. Sam a creat, de asemenea, o firmă editorială și de management pentru a oferi artiștilor săi mai mult control și drepturi asupra lucrărilor lor.

La fel ca mulți artiștilor R&B ai timpului său, Cooke sa concentrat pe lansarea single-urilor. A avut 29 de hituri în primele 40 de topuri pop și mai multe în topurile R&B. A fost un compozitor prolific și, spre deosebire de majoritatea cântăreților pop ai timpului său, a scris majoritatea piețelor sale. Pe lângă single-urile sale, Sam a lansat unsprezece album de studio în timpul carierei sale solo de șase ani, inclusiv aclamatul „Ain’t That Good News” în 1964.

Moartea:  Pe 11 decembrie 1964, Sam Cooke a fost ucis la motelul Hacienda din Los Angeles, CA. Managerul hotelului, Bertha Franklin, la împușcat pe Cooke de trei ori în piept, despre care a pretins că a fost de autoapărare într-o dispută pe care a avut-o cu Sam. Slujba de înmormântare a lui Cooke a avut loc șapte zile mai târziu la Chicago, unde peste 200.000 de fani s-au aliniat pe străzi pentru ai vedea cadavrul.

Ferrari: Pe 20 noiembrie 1963, cu două zile înainte de moartea lui John F. Kennedy, un interior gri argintiu peste negru Ferrari Lusso s/n 5207 a fost finalizat în Maranello, Italia. Câteva luni mai târziu, Ferrari-ul a fost exportat în Los Angeles. În noiembrie 1964, Sam Cooke a cumpărat o mașină pentru un RP de 13.375 USD, care este similar cu aproximativ 113.000 USD în dolari actuali. Același lucru a procedat la vopsirea mașinii în roșu visiniu. În noaptea morții sale, o lună mai târziu, Sam a condus mașina mai întâi la un restaurant italian și apoi la motelul Hacienda. Când polițiștii au ajuns la fața locului după moartea lui, mașina era în gol în parcare. Mașina a intrat în testare apoi a fost scoasă pe piață. La începutul anului 1965, Dennis Wilson de la Beach Boys a cumpărat mașină pentru 10.000 de dolari. Dennis a atașat o remorcă a unei bărci la Ferrari. Oriunde mergea cu mașina, barca ținea în urmă. Dennis ia dat Lusso soției sale Carole în divorțul lor. Mașina a fost grav avariată într-un accident din spate în 1968, apoi vândută unui dealer local de mașini sport unde a fost reparată. În 1986 sa vândut cu 45.000 de dolari. Până în anii 2000/2010, valora 500.000 USD. Astăzi valorează 1-2 milioane de dolari, chiar și fără istoria muzicală.

Un alt Ferrari roșu, un 275 GTB/4 NART, urma să fie prăbușit mai târziu de membrii familiilor infame a lui Charles Manson, după ce Wilson a permis ca o duzină de „membrii familii” să se ocupe în casa lui. Pe vremea când fetele locuiau cu Wilson, el conduce un grup de ele la supermarket și le privea aruncând gunoiul după mâncare aruncată.

Onoruri postume:  În luna următoare morții lui Sam, au fost lansate un disc și două single-uri. Unul dintre single-urile, „A Change Is Gonna Come”, a devenit imediat un imn pentru Mișcarea pentru Drepturile Civile.

Stilul lui Cooke a fost pionierul muzicii soul și a influențat ascensiunea lui Aretha Franklin, Al Green, Curtis Mayfield, Stevie Wonder și Marvin Gaye. Prezența și popularitatea sa imensă au dat speranță tinerei populații afro-americane din întreaga țară, inclusiv Michael Jackson și Prince.

În 1986 și 1987, Sam a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame și Songwriters Hall of Fame. În 2017, „A Change Is Gonna Come” a fost selectat pentru conservare în Biblioteca Congresului. Registrul Național al Înregistrărilor a considerat cântecul „important din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.

Relații:  Cooke a fost căsătorit de două ori. Prima sa căsătorie cu Dolores Elizabeth Milligan a durat cinci ani, din 1953 până în 1958. În anul următor, Dolores a murit într-un accident de mașină. Deși el și Dolores au divorțat, Cooke a plătit pentru toate cheltuielile de înmormântare ale fostei sale soții.

În 1958, Sam sa căsătorit cu Barbara Campbell. Au avut împreună trei copii, Linda, Tracy și Vincent. Fiul său Vincent a murit la vârsta de doi ani în 1963, după ce sa înecat în piscină familii.

Articolul precedentMesaje de iubire pure si sincere
Articolul următorAdam Duritz

Related Articles

Ultimele articole