RZA

Care este valoarea netă a RZA?

RZA este un rapper, actor, producător de discuri și regizor care este cel mai bine cunoscut ca lider al grupului hip hop Wu-Tang Clan. Văr cu alți doi membri originali ai grupului, GZA și Ol’ Dirty Bastard, el a produs majoritatea albumelor lui Wu-Tang. În plus, RZA a lansat albumul solo sub numele de Bobby Digital și a jucat și a cântat o serie de filme și seriale de televiziune.

Primul început de viață și începutul carierei

RZA, al numelui real este Robert Fitzgerald Diggs, sa născut în 1969 în Brooklyn, New York City. El este numit după frații Kennedy Robert și John Fitzgerald, pe care mama sa ia admirat. Diggs are un frate mai mare pe nume Mitchell și un frate mai mic pe nume Terrance. În copilărie, și-a petrecut verile cu unchiul său în Carolina de Nord. Mai târziu a fost introdus în muzica hip hop și a început să concureze în bătălii rap la vârsta de 11 ani. Ulterior, în adolescență, Diggs a format grupul de rap Force of the Imperial Master împreună cu verii săi Russell Jones și Gary Grice. Cam în același timp, a format DMD Posse cu mulți viitori membri ai Wu-Tang Clan, inclusiv Raekwon, Ghostface Killah și Method Man. În 1989, Diggs a semnat ca artist solo la Tommy Boy Records și a lansat EP-ul „Ooh I Love You Rakeem” sub numele de Prince Rakeem.

În 1990, Diggs sa mutat în Steubenville, Ohio, pentru a locui cu mama sa și și-a petrecut weekendurile în Pittsburgh, Pennsylvania, cu tatăl său. Pe când se află în fostul oraș, el a fost implicat în trafic de droguri și alte infracțiuni și a fost acuzat de tentativă de omor.

Wu-Tang Clan

În 1992, Diggs a format un nou grup, Wu-Tang Clan, cu doi dintre verii săi și cinci prieteni din copilărie. Fiecare membru și-a ales o poreclă. Diggs a devenit RZA, în timp ce colegii săi au fost GZA, Ol’ Dirty Bastard, Method Man, U-God, Masta Killa, Raekwon, Inspectah Deck și Ghostface Killah. După ce a semnat cu casa de discuri Loud Records, grupul și-a lansat albumul de debut, „Enter the Wu-Tang (36 Chambers)”, care este considerat unul dintre cele mai bune albume hip hop din toate timpurile. Un al doilea album, „Wu-Tang Forever”, a apărut în 1997; Debutând pe primul loc în Billboard 200, a primit o nominalizare la premiile Grammy pentru cel mai bun album rap. Din 1994 până în 1996, RZA a produs aproape tot ceea ce a lansat Wu-Tang, supravegheând și dirigând întregul proces creativ.

Albumele ulterioare ale Wu-Tang Clan includ „The W”, „Iron Flag”, „8 Diagrams” și „A Better Tomorrow”. În 2015, Wu-Tang Clan a lansat o singură copie a „Once Upon a Time in Shaolin”, care a fost cumpărată cu 2 milioane de dolari de fondului speculativ Martin Shkreli. În urma condamnării lui Shkreli pentru fraudă cu valori mobiliare, albumul a fost confiscat de guvernul SUA și vândut unui cumpărător nedezvăluit. După aceasta, în 2017, Wu-Tang a lansat albumul „The Saga Continues”, care include toți membrii originali ai grupului, cu excepția lui U-God. Include, de asemenea, apariții ale unor artiști precum Redman, Sean Price și Streetlife.

(Fotografia de Michael Loccisano/Getty Images)

Gravediggaz

Pe lângă Wu-Tang Clan, RZA a contribuit la formarea grupului horrorcore Gravediggaz în 1994. Printre membrii săi se numără prințul Paul, Frukwan și Poetic. Grupul era cunoscut pentru umorul negru și sunetul amenințător, îmbinând gangsta rap și heavy metal cu elemente de groază. Gravediggaz a lansat trei albume de studio: „6 Feet Deep”, „The Pick, the Sickle and the Shovel” și „Nightmare in A-Minor”.

Bobby Digital și carieră solo

Ca artist solo, Diggs a lansat o serie de album sub alter-ego-ul Bobby Digital. Primul, „Bobby Digital in Stereo”, a apărut în 1998. Acesta a fost urmat de „Digital Bullet” din 2001 și „Digi Snacks” din 2008. Între aceste două albume, Diggs a lansat albumul „Birth of a Prince” sub pseudonimul său obișnuit RZA.

Coloane sonore ale filmelor

RZA a avut o carieră de succes compunând muzică pentru filme. Prima sa lucrare a fost filmul polițist al lui Jim Jarmusch „Ghost Dog: The Way of the Samurai”, lansat în 1999, fiind apreciat de critici. În 2003 și 2004, a câștigat și mai multă recunoaștere pentru munca sa pe coloanele sonore ale filmelor „Kill Bill” ale lui Quentin Tarantino. Pentru primul film, a primit o nominalizare la BAFTA pentru cea mai bună muzică originală. Printre celelalte coloane sonore la care a lucrat RZA se numără „Blade: Trinity”, „The Protector”, „Babylon AD” și „Afro Samurai”.

Cariera de actorie și regie

Ca actor, RZA a avut apariții cameo în filme precum „Funny People”, „Due Date” și „Popstar: Never Stop Never Stopping”. De asemenea, a avut roluri secundare în „Coffee and Cigarettes”, „Derailed”, „American Gangster”, „The Box”, „GI Joe: Retaliation”, „Repo Men”, „Mr. Right” și „The Dead Don”. nu mor.” O parte mai mare a venit în „Brick Mansions” din 2014, în care a jucat alături de Paul Walker și David Belle. RZA a regizat și a jucat, de asemenea, în filmul de arte marțiale „The Man with the Iron Fists”, care a mai jucat cu Russell Crowe, Lucy Liu și Dave Bautista. Printre celelalte eforturi ale sale de regizor se numără „Love Beats Rhymes”, „Cut Throat City” și „Blood Brothers”.

La televiziune, RZA a avut un rol recurent ca Samurai Apocalypse în serialul „Californication”. Mai târziu a făcut parte din distribuția principală a dramei de scurtă durată Fox „Gang Related”. Alte credite de televiziune ale RZA includ „Robot Chicken”, „The Simpsons” și „Snowfall”.

Viața personală și convingerile

De-a lungul vieții sale, RZA a îmbrățișat o serie de sisteme de credință, inclusiv taoismul, budismul, islamul și creștinismul. În special, el este un susținător major al Five-Percent Nation, o mișcare neagră influențată de islam. Vegan, RZA promovează stilul de viață vegan.

Hobby-urile lui RZA includ să joace șah și să vizioneze filme cu artele marțiale. Locuiește în Millstone Township, New Jersey.

Articolul precedentRob Reiner
Articolul următorElizabeth Holmes

Related Articles

Ultimele articole