Romanii merg la Biserica doar de Craciun si de Paste

Romanii merg la Biserica doar de Craciun si de Paste

Biserica ramane institutia in care romanii au cea mai mare incredere la nivelul tuturor categoriilor de populatie, totusi cea mai mare parte a romanilor iau parte la slujbe religioase doar de Craciun si de Paste, potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR.

Desi sunt considerati o natie evlavioasa, romanii nu merg la Biserica decat in preajma sarbatorilor importante, precum Nasterea si Invierea lui Iisus Hristos, precizeaza sondajul, care a studiat comportamentul si atitudinea populatiei din Romania asociate Sarbatorilor Pascale.

O mare parte a populatiei (34%) considera ca mersul la biserica este un gest cvasi-ritualizat social, in special in preajma marilor evenimente ale lumii crestine, Craciunul si Pastele. In afara acestor momente, frecventarea institutiilor bisericesti este sporadica, circa 3% dintre romanii intervievati declarand ca nu merg deloc la biserica.

Femeile si persoanele in varsta sunt categoriile care manifesta cea mai mare apropiere de biserica. Potrivit sondajului, populatia din mediul rural merge cel putin o data pe saptamana la biserica, aceeasi situatie fiind intalnita si in cazul persoanelor cu un nivel scazut de scolaritate.

In ceea ce priveste slujba de Inviere, persoanele care locuiesc in Ardeal, Muntenia si Dobrogea sunt mai putin decise sa ia parte la acest moment religios decat cei care stau in Moldova.

Din totalul persoanelor intervievate, 59% au declarat ca vor merge cu siguranta la biserica in noaptea de Inviere, in timp ce 6% nu intentioneaza sa participe la slujba religioasa cu ocazia Invierii lui Iisus Hristos. Pe de alta parte, un sfert dintre cei intervievati nu stiu inca daca vor merge sau nu la slujba de Inviere. In ceea ce-i priveste pe tinerii cu varste de 18-29 de ani, acestia fie s-au indepartat de practicile religioase, fie intentioneaza sa participe masiv la slujba de Inviere.

In acelasi timp, persoanele cu studii superioare sunt mai rezervate in privinta participarii la slujba de Inviere si in ceea ce priveste respectarea exigentelor alimentare din perioada Postului Pastelui. Sondajul a constatat ca cei mai multi romani intentioneaza sa petreaca Pastele impreuna cu familia si in perimetrul localitatii, altii preferand sa isi petreaca sarbatorile pascale la rude, intr-o alta localitate sau intr-o mini-vacanta. In acest sens, locuitorii din Bucuresti, in special tinerii, sunt „cei mai interesati” de o eventuala iesire in mijlocul naturii de Paste.

Conduitele si atitudinile populatiei din Romania asociate sarbatorilor Pascale au facut obiectul unui sondaj INSOMAR realizat, in perioada 7-11 aprilie, pe un esantion de 1.032 de persoane.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole