Roald Dahl

Care a fost valoarea netă a lui Roald Dahl?

Roald Dahl a fost un romancier, poet, scenarist și pilot de luptă britanic, care avea o netă de 20 de milioane de dolari la momentul morții sale. În momentul scrierii acestui articol, cărțile lui Roald Dahl s-au vândut în peste 250 de milioane de exemplare la nivel global. Cunoscut pentru că a scris cărți pentru copii întunecate de comice și nesentimentale, titlurile sale includ „James and the Giant Peach”, „The BFG”, „Charlie and the Chocolate Factory” și „Matilda”. Dahl este adesea considerat printre cei mai mari autori britanici ai secolului XX, deși a primit și critici pentru antisemitism și misoginie.

Tinerete si educatie

Roald Dahl sa născut pe 13 septembrie 1916 în Cardiff, Țara Galilor, din părinții bogați imigranți norvegieni Harald și Sofie. Avea patru surori pe nume Astri, Alfhild, Else și Asta. Astri a murit de apendicită la vârsta de șapte ani, în timp ce tatăl lui Dahl a murit de pneumonie câteva săptămâni mai târziu. Cu prima sa limbă norvegiană, Dahl a mers la Biserica Norvegiei, biserica de stat luterană a țării. A urmat cursurile școlii Cathedral din Llandaff, Țara Galilor, apoi sa transferat la internatul St. Peter’s din Weston, Somerset, Anglia. La vârsta de 13 ani, Dahl a început să meargă la Repton School din Derbyshire. Acolo, el a fost chinuit de un mediu de cruzime rituală în rândul studenților și de pedepse corporale de către director. În anii de școală, a jucat golf,

După studii, Dahl a traversat Atlanticul și a făcut drumeții prin Newfoundland, Canada, cu Public Schools Exploring Society. Apoi sa alăturat companiile Shell Petroleum, care la repartizarea pe posturi în Kenya și Tanganyika, unde a locuit în lux în Shell House a companiei.

Al doilea război mondial

În timp ce se află în Africa în 1939, Dahl a fost numit locotenent în King’s African Rifles, unde a comandat un pluton de trupe indigene care servesc în armata colonială. După aceasta, Dahl sa alăturat Royal Air Force, devenind mai întâi pilot de luptă și apoi ofițer de informații înainte de a ajunge la gradul de comandant de aripă. Din cauza rănilor pe care le-a suferit într-un accident de zbor în 1940, Dahl a fost în cele din urmă declarat inapt pentru continuarea serviciului și a fost invalidat din Royal Air Force în 1946.

Getty Images

Începutul carierei de scriitor

În 1942, Dahl a publicat prima sa lucrare scrisă, concentrată pe aventurile sale din timpul războiului și inspirată de o întâlnire cu romancierul englez CS Forester. A fost cumpărat de Saturday Evening Post pentru 1.000 de dolari și publicat sub titlul „Shot Down Over Libya”. În anul următor, Dahl a publicat prima sa carte pentru copii, „The Gremlins”, despre creaturile mici care servesc în Royal Air Force. Autorul a scris și povestiri pentru adulți, care au fost incluse în colecțiuni timpurii precum „Someone Like You” și „Kiss Kiss”.

Cărți pentru copii

Începând cu „James and the Giant Peach” în 1961, Dahl a devenit cunoscut ca un autor preeminent de ficțiune pentru copii. A continuat să scrie astfel de clasice populare pentru copii precum „Charlie și fabrica de ciocolată”, „Fantastic Mr. Fox”, „The Twits”, „The BFG”, „The Witches” și „Matilda”, printre multe altele. În acest proces, a devenit unul dintre cei mai bine vânduți autori din lume și a câștigat numeroase premii pentru literatură. În plus, multe dintre lucrările sale au fost adaptate în lungmetraje.

Cărțile pentru copii ale lui Dahl sunt adesea spuse din punctul de vedere al copiilor lor protagoniști. Ei includ de obicei răufăcători adulți care disprețuiesc și abuzează copiii, un trop care se întoarce la experiențele autorului la internat. Cărțile sale prezentate, de asemenea, fantezie, umor întunecat, personaje grotești sau magice și un curent subteran de sentimente, deși nu sunt niciodată năucitoare. Dahl a examinat, de asemenea, teme de clasă, ca în „Fantastic Mr. Fox” și „Danny, Campionul Lumii”. În 1983, a primit World Fantasy Award for Life Achievement pentru contribuțiile sale la literatură.

Scenariu

Pentru o perioadă de timp în anii 60, Dahl a scris scenarii. El a scris scenariile pentru filmul James Bond „You Only Live Twice” și pentru filmul muzical fantasy „Chitty Chitty Bang Bang”, ambele fiind bazate pe romanele lui Ian Fleming. În plus, Dahl a început să-și adapteze propriul roman „Charlie și fabrica de ciocolată”; cu toate acestea, după ce nu a îndeplinit termenul limită, a fost finalizat de David Seltzer și transformat în „Willy Wonka & the Chocolate Factory”. Dahl a urât rezultate și a renegat filmul. În consecință, el a refuzat ca orice alte adaptări ale cărții să fie produse în timpul vieții sale.

Printre alte credite de scenariu ale lui Dahl se numără serialul de televiziune pentru copii de la BBC „Jackanory” și filmul thriller din 1971 „The Night Digger”. Din 1979 până în 1988, a scris 26 de episod din seria britanică de antologie „Tales of the Unexpected”.

Controversa

De-a lungul carierei sale, Dahl a primit multe critici pentru cuvintele scrise și rostite care erau rasiste, misogine sau antisemite. Ultima acuzație ia venit pentru o recenzie din 1983 pe care a scris-o despre cartea ilustrată „God Cried”, în care susținea că evreii au trecut de la „victime la criminali barbari” în urma Holocaustului. El a continuat condamnând „instituțiile financiare evreiești” care „domină” Statele Unite și a afirmat că evreii au o trăsătură care provoacă antagonism. Dahl aș, de asemenea, preții de misogini au oferit descrieri feminine sale a personajelor, pe care le-a scris adesea ca fiind rele, urâte și imperioase.

Viata personala

În 1953, Dahl sa căsătorie cu actrița Patricia Neal. Au fost căsătoriți timp de 30 de ani și au avut cinci copii: Olivia, Chantal, Theo, Ophelia și Lucy. Când avea doar câteva luni, Theo a fost lovit de un taxi în timp ce se află în cărucior și a suferit pentru scurt timp de hidrocefalie. Ulterior, Dahl sa implicat în dezvoltarea valvei WDT, care este conceput pentru a-ți putea folosi șuntul cerebral utilizat pentru a trata afecțiunea. Câțiva ani mai târziu, fiica lui Dahl, Olivia, a murit de rujeolă la vârsta de șapte ani. Mai târziu, în 1965, soția lui a suferit trei anevrisme cerebrale; ea și-a revenit în cele din urmă.

În 1972, Dahl a început o aventură de 11 ani cu producătorul de film Felicity d’Abreu Crosland, cu care sa căsătorit în 1983, după ce a divorțat de Neal. Mai târziu, în noiembrie 1990, Dahl a murit, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer rar de sânge. Contribuțiile sale caritabile la hematologie, neurologie și alfabetizare sunt continuate prin Marvelous Children’s Charity a lui Roald Dahl, care oferă îngrijire tinerilor bolnavi din Regatul Unit.

Imobiliar

La moartea sa, în 1990, văduva lui Roald, Felicity, a moștenit cea mai mare parte a ceea ce a rămas din activele sale după impozite și alte moșteniri. Felicity și cei trei copii ai săi supraveghează Roald Dahl Story Company, care a generat milioane de redevențe și alte venituri de-a lungul anilor.

Oferte Netflix

În noiembrie 2018, Netflix a plătit un miliard de dolari pentru a-ți asigura drepturile de animație 16 dintre cărțile lui Dahls.

În 2021, Netflix a finalizat setul prin septembrieonarea Roald Dahl Story Company pentru 500 de milioane de dolari.

Related Articles

Ultimele articole