Randy Newman

Care este valoarea netă a lui Randy Newman?

Randy Newman este un cântăreț, compozitor și compozitor american care are o netă de 50 de milioane de dolari. Randy Newman este cel mai bine cunoscut pentru crearea unor cântece precum „Short People”, „I Love LA” și „You’ve Got a Friend in Me”, pe care le-a scris pentru filmul de animație „Toy Story”. Din anii ’80, el a lucrat în principal ca compozitor de filme, în special pentru filme de animație Disney precum „A Bug’s Life”, „Monsters, Inc.” și francizele „Toy Story” și „Cars”. Celelalte credite ale sale de film au inclus „The Natural”, „Pleasantville”, „Seabiscuit” și „Marriage Story”.

Tinerete si educatie

Randy Newman sa născut pe 28 noiembrie 1943 în Los Angeles, California, într-o familie extinsă de evrei de compozitori de film de la Hollywood. Părinții săi erau Irving, medic internist, și Adele, secretară, și avea trei unchi – Alfred, Lionel și Emil – care erau toți compozitori de la Hollywood. Crescând, Newman a crescut în New Orleans, Louisiana; sa întors cu familia în Los Angeles când avea 11 ani. Acolo, a urmat liceul universitar și, ulterior, a studiat muzica la UCLA. Newman a abandonat facultatea cu doar un semestru de capăt; El va finaliza ulterior diploma la UCLA în 2021.

Începuturile carierei

Newman și-a început cariera profesională ca compozitor la vârsta de 17 ani. A scris single-uri pentru artiști precum Cilla Black, Gene Pitney, Fleetwoods, Alan Price Set, Dusty Springfield, Petula Clark și Irma Thomas. Munca de compoziție a lui Newman a avut un succes deosebit în Marea Britanie, unde hiturile sale au inclus „I’ve Been Wrong Before” de Cilla Black și „Nobody Needs Your Love” și „Just One Smile” de Gene Pitney. La mijlocul anilor ’60, Newman a scris melodii pentru trupa Harpers Bizarre.

Descoperiri ca artist de înregistrare

În 1968, Newman și-a lansat albumul de studio de debut omonim. Deși nu a reușit să ajungă în topuri, albumul a fost un succes semnificativ de critică. Câțiva ani mai târziu, Newman a câștigat mai multe laude pentru că a toate melodiile de pe albumul lui Harry Nilsson „Nilsson Sings Newman”. El a lansat, de asemenea, cel de-al doilea album, „12 Songs”, care a fost la fel de bine primit de critici. Newman a lansat ulterior „Randy Newman Live”; a fost primul său album care a ajuns în Billboard 200. A ajuns din nou în top în 1972 cu „Sail Away” și din nou în 1974 cu „Good Old Boys”, care a ajuns până pe locul 36. În 1977, Newman avea cel mai mare succes al carierei sale cu albumul „Little Criminals”, care a ajuns pe locul nouă în Billboard 200 și a dat naștere uneia dintre cele mai faimoase single-uri ale sale, „Short People”.

Alte album solo

După succesul piesei „Little Criminals”, Newman a lansat „Born Again” în 1979. Patru mai târziu, a lansat „Trouble in Paradise”, care a lansat single-ul său de cult „I Love LA”, o melodie a jucat la meciurile de acasă pentru Los. Angeles Dodgers, Lakers și Kings. Newman a început ulterior să se concentreze mai mult pe compunerea pentru filme. Următorul său album solo, „Land of Dreams”, a apărut în 1988. Peste un deceniu mai târziu, în 1999, a lansat „Bad Love”. Ultimele album solo ale lui Newman au inclus „Harps and Angels” din 2008 și „Dark Matter” din 2017.

Alberto E. Rodriguez/Getty Images

Compunere de partituri de film si televiziune

Newman și-a început cariera compunând partituri pentru televiziune; Primele sale credite au inclus „Lost in Space”, „Peyton Place” și „Judd for the Defense”. De asemenea, a co-scris cântece pentru diverse filme, printre care „The Lively Set” și „Our Man Flint”. În 1971, Newman a scris prima sa partitură de film pentru comedia satirică „Cold Turkey”. Un deceniu mai târziu, sa întors la film pentru a scrie muzica pentru „Ragtime”, pentru care a primit două nominalizări la premiile Oscar. Newman a câștigat și alte nominalizări pentru părțile de vânzare pentru „The Natural” în 1984 și „Avalon” în 1990. De asemenea, a compus partitura pentru „Parenthood”, „Awakenings”, „The Paper” și „Maverick”. Newman a creat una dintre cele mai faimoase coloane sonore ale sale în 1995, când a scris atât partitura, cât și trei cântece originale pentru filmul de animație Pixar „Toy Story”; a mai câștigat două nominalizări la Premiile Oscar pentru munca sa. El a continuat să aibă un parteneriat fructuos atât cu Pixar, cât și cu Disney, realizând scoruri pentru mai multe dintre filmele studiourilor, cum ar fi „Viața unui insectă”, „Monsters, Inc.”, „Prițesa și broasca” și primul și primul. al treilea „ Filme cu mașini. Newman a scris și cântece originale pentru multe dintre aceste titluri, câștigând Premiile Academiei în 2001 și 2010 pentru melodiile sale de la „Monsters, Inc”. și, respectiv, „Toy Story 3”. filme precum „A Bug’s Life”, „Monsters, Inc.”, „The Princess and the Frog” și primul și al treilea film „Cars”. Newman a scris și cântece originale pentru multe dintre aceste titluri, câștigând Premiile Academiei în 2001 și 2010 pentru melodiile sale de la „Monsters, Inc”. și, respectiv, „Toy Story 3”. filme precum „A Bug’s Life”, „Monsters, Inc.”, „The Princess and the Frog” și primul și al treilea film „Cars”. Newman a scris și cântece originale pentru multe dintre aceste titluri, câștigând Premiile Academiei în 2001 și 2010 pentru melodiile sale de la „Monsters, Inc”. și, respectiv, „Toy Story 3”.

Pe lângă Pixar și Disney, Newman a scris partituri pentru filme precum „Michael”, „Pleasantville”, „Meet the Parents”, „Seabiscuit” și „Marriage Story”. În total, a primit peste 20 de nominalizări la Premiile Academiei atât pentru partitură, cât și pentru melodiile sale. Newman a scris și tema cântecului câștigător la Emmy pentru serialul de televiziune „Monk”, intitulat „It’s a Jungle Out There” și a scris o altă piesă câștigătoare a Emmy pentru episodul final al emisiunii.

Teatru muzical

Pe lângă film și televiziune, Newman a fost implicat într-o mână de producții de teatru muzical. În 1995, a scris muzicalul „Faust al lui Randy Newman”, o adaptare a piesei lui Goethe care a debutat la La Jolla Playhouse. Mai târziu, în 2010, o revistă muzicală a cărții de cântece a lui Newman a fost interpretată de Center Theatre Group din Los Angeles.

Viata personala

În 1967, Newman sa căsătorit cu Roswitha Schmale, cu care a avut trei fii pe nume Eric, John și Amos. Cuplul a divorțat în cele din urmă în 1985. Cinci ani după aceea, Newman sa căsătorit cu Gretchen Preece; împreună, au un fiu pe nume Patrick și o fiică pe nume Alice.

Related Articles

Ultimele articole