Povestea lui Mos Craciun – cine este Mos Craciun

Povestea lui Mos Craciun – cine este Mos Craciun

Cu totii stim ca Mos Craciun este un personaj simpatic rumen in obraji, cu o burtica prietenoasa si cu barba lunga si alba. El este imbracat intr-un costum rosu cu alb si poarta o curea mare si neagra.Mos Craciun s-a nascut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie cand si unde anume. Tot ce stim despre Mos Craciun este ca are ceva magic si ca apre in fiecare an pe 24 decembrie. De el ne sunt legate cele mai frumoase amintiri ale copilariei si cu totii il asteptam in seara de Ajun sa ne puna cadouri sub bradul impodobit.
Mos Craciun traieste in Laponia, impreuna cu spiridusii lui care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun. Tot acolo el primeste scrisorile copiilor.Legenda spune ca Mos Craciun ar fi fost o persoana rea. Sotia lui in schimb era miloasa si blajina. Ea i-a oferit adapost Fecioarei Mariei cand aceasta era pe cale sa nasca, dar temandu-se de mania lui Craciun, a ascuns-o pe aceasta in iesle. Craciun, afland de isprava sotiei, s-a infuriat si i-a taiat mainile. Fecioara Maria a facut o minune si i-a lipit bratele Craciunitei. Minunea a avut si efecte secundare, Mos Craciun transformandu-se in omul blajin, milos si jovial pe care il stim astazi.


In legendele populare, apar două personaje distincte: Moş Ajun şi Moş Crăciun. Primul dintre ei este vechea divinitate protectoare a timpului, care asi­gură trecerea cu bine intr-un an nou.

In acelaşi timp, de Moş Ajun depind rodnicia cămpurilor şi bogăţiile din hambare. Pe de altă parte, Moş Crăciun este de sorginte creştină, unul dintre personajele cheie ale Naşterii lui Iisus, fiind stăpănul staulului care i-a adăpostit pe Maria şi pe Iosif.

In tradiţia populară, atăt Moş Ajun, căt şi Moş Crăciun capătă insuşirile unor oameni “in carne şi oase”, aşa cum ar putea să fie orice gospodar. Amăndoi sunt foarte bătrăni, incărcaţi de ani, au părul şi barba albe ca zăpada. Se asea­mănă unul cu altul ca două picături de apă şi impreună străbat lumea in lung şi in lat, impărţindu-le oamenilor bucurie şi daruri din desăgile lor incăpătoare. Moş Ajun le dăruieşte copiilor dulciuri, in special fructe, plăcinte, ­covrigi, prăjituri sau colaci. Moş Crăciun aduce jucării, imbrăcăminte şi ciuboţele.

Poate ca nu a existat niciodata omul blajin care reuseste sa aduca zambetul pe buzele tuturor copiilor, dar uneori avem nevoie de vis, de magie in viata noastra. Poate ca mercantilismul campaniilor publicitare a abuzat de imaginea lui, dar cu siguranta Craciunul nu ar fi la fel fara el. Poate ca bunatatea unui personaj imaginar ne ajuta si pe noi, simpli muritori sa traim emotia si bucuria de a darui din suflet. Ar fi mai bine, mai frumos sa nu avem nevoie de sarbatori pentru a deveni mai buni ci aceasta dorinta sa izvorasta necesar din sufletul nostru zi de zi. E drept, Craciunul trebuie asociat cu Nasterea Domnului, dar adeseori asteptam cu drag sarbatorile de iarna de dragul mosului. Si cine este si ce face acest Mos Craciun? Mos Craciun traieste in Laponia alaturi de sotia sa, Craciunita, de spiridusi si de renii sai – reni care teoretic nu pot supravietui in acea regiune, dar orice e posibil atunci cand Mos Craciun exista. Cadourilor sunt pregatite de spiridusii mosului. In micuta fabrica de la Polul Nord, ei realizeaza jucarii in conformitate cu dorintele copiilor. Fiecare copil cuminte care i-a scris lui Mos Craciun isi primeste darul in noapte de Ajun. Pe 24 decembrie, Mos Craciun porneste intr-o calatorie in intreaga lume pentru a oferi daruri tuturor copiilor. El calatoreste in sania sa magica trasa de reni. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu. In Romania, renii iau de cele mai multe ori forma de… cerbi.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole