Pomul de Craciun – Globurile – Vascul – Clopoteii

Pomul de Craciun – Globurile – Vascul – Clopoteii

Pomul de Craciun
Pomul de Craciun este cu siguranta unul din simbolurile cele mai elocvente ale Craciunului, bradul ducandu-ne imediat cu gandul la sarbatorile de iarna. Ca si Craciunul. Originile pomului sunt vechi si prezenta acestuia este cat se poate de justificata deoarece acesta, indiferent de specie, reprezinta viata. Legenda spune ca primul pom de Craciun a fost impodobit in 1510 la Riga, in Germania, raspandindu-se apoi rapid in toata Europa. Inainte de asta, tot in Germania exista un obicei conform caruia in piete se impodobeau pomii cu diverse fruncte in ideea de a recrea Edenul. Este deci simplu de imaginat cum s-a trecut de la pomii impodobiti cu fructe la coniferele vesnic verzi. Intre traditiile cele mai raspandite legate de impodobirea pomului de Craciun se numara globurile in diverse culori si forme, beteala, lumanarile si artificiile. In trecut se foloseau fructe uscate, frunctele cat mai colorate precum portocalele, diverse dulciuri intre care turta dulce, personaje precum ingeri sau reni. Si fireste ca bradul nu ar fi acelasi fara steaua din varf, care aminteste de corpul ceresc ce i-a indrumat pe pastori catre locul nasterii lui Iisus.

Globurile
Un artist de strada foarte sarac, aflat in trecere prin Betleem la o zi dupa nasterea Domnului, hotaraste sa il viziteze si el pe Iisus. Cum nu avea nici un cadou, ezita daca sa mearga sau nu. Ii vine insa ideea de a face ce stia el mai bine: sa jongleze cu mingiute. Acest joc il face sa rada pe micut si in amintirea rasului pruncului Iisus, pomul de Craciun se impodobeste cu globuri.

Acadeaua-baston
Faimoasa acadea in forma de baston are gust de menta si culoarea alba cu dungi rosii.

Legenda spune ca a fost facuta pentru a pastra amintirea lui Iisus oamenilor. Fiecare ingredient are o semnificatie, si anume:

caramelul din care e facuta il prezinta ca fiind piatra solida pe care sunt construite vietile noastre
forma de litera „J”? vine de la cuvantul englezesc Jesus (Iisus)
albul reprezinta puritatea si lipsa pacatului
rosul este simbolul sangelui pe care Iisus l-a varsat pentru ispasirea pacatelor noastre
aroma de menta are la baza o planta ce apare in Vechiul Testament, folosita in ritualurile de purificare
Beteala
In timp ce binecuvanta brazii intr-o seara de Ajun, Iisus observa ca pomul unei familii era plin de panze de paianjen. Cand a binecuvantat pomul, le-a transformat in minunata beteala din aur si argint. De atunci fiecare din noi isi impodobeste pomul cu ghirlande aurii si argintii.

Vascul
Demult, intr-o tara pierduta in munti, traia un negustor batran si singur. Intr-o seara, neavand somn, iese din casa si vede grupruri de oameni ce se indreptau spre acelasi loc. Unul din acestia il trage de haine si ii spune: „Fratele nostru, vino!”. Frate?? El nu avea frati, avea doar clienti, care cumparau sau vindeau. Toata viata a fost zgarcit si egoist si nu l-a interesat niciodata soarta semenilor sai. Tosusi unde mergeau? Curios, s-a alaturat unui grup de batrani si copilandri. Frati… Sigur, ar fi fost frumos sa aiba atatia frati! Totusi inima ii spunea ca acestia nu ii pot fi frati. I-a inselat de prea multe ori si folosea orice siretlic pentru a scoate cat mai multi bani de la ei. Ba chiar specula lipa sa de bani a celor in nevoie si nu a dat niciodata ceva pe degeaba. Nu, nu putea fi fratele celor pe care i-a minti, i-a pacalit, i-a tradat. Si totusi, mergeau toti alaturi de el si astfel au ajuns impreuna la Pestera din Betleem. Toata lumea ducea cate ceva, chiar si cei saraci, iar el, care era atat de bogat, nu avea nimic. La intrarea in pestera a ingenunchiat spunand: „Doamne, am gresit fata de fratii mei. Iarta-ma!” Si sprijinit de un copac a inceput sa planga. La prima raza de lumina lacrimile straluceau pe doua frunzulite. Se nascuse… vascul.

Clopoteii
In vremea in care pastorii veneau la Betleem pentru a-l vedea pe Iisus, pe marginea drumul, un copil fara vedere ruga trecatorii sa il duca la Domnul Iisus, fara ca cineva sa il bage in seama. Cand peste strazi s-a asternut linistea, copilul a auzit sunetul unui clopot de animal. A gandit ca poate vaca se afla chiar in staulul unde s-a nascut noul rege al iudeilor, astfel ca a urmarit sunetul, ajungand astfel la locul nasterii lui Iisus.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole