Peter Thiel

Care este valoarea netă a lui Peter Thiel?

Peter Thiel este un antreprenor american de origine germană, manager de fonduri speculative și capitalist de risc, care are o netă de 7 miliarde de dolari. Peter a făcut prima avere ca co-fondator al PayPal. Câțiva ani mai târziu, a fost primul investitor extern într-o companie care se numea atunci TheFaceBook.com. Thiel ia dat lui Mark Zuckerberg – care la acel moment era în concediu sabatic din al doilea an la Harvard – 500.000 de dolari în schimbul unui pachet de 10% din rețeaua socială în curs de dezvoltare. Investiția a făcut din Thiel o avere. Deși a vândut marea majoritate a acțiunilor sale de pe Facebook destul de curând după IPO-ul companiilor, el încă face parte din Consiliul de Administrație al companiilor. În afara Facebook, el și-a turnat avea în alte zeci de investiții, în special în compania Palantir.

Peter Thiel sa născut la Frankfurt pe Main, Germania de Vest, pe 11 octombrie 1967. Familia a migrat la Cleveland când Peter avea vârsta și în cele din urmă sa stabilit în Foster City, California.

PayPal

În vara anului 1998, un doctorand în vârstă de 23 de ani, pe nume Max Levchin, a participat la prelegere susținută de Peter. Cei doi au legat o prieteni și în curând Peter ia oferit lui Max fondurile de care avea nevoie pentru a lansa ceea ce a devenit PayPal. Ideea lui Max a fost în mod intenționat să construiască un sistem de plată care să permită trimiterea plăților între dispozitivele electronice Palm. Peter a fost, de asemenea, în cele din urmă președinte și CEO al companiei.

Compania a închiriat un spațiu de birouri în centrul orașului Palo Alto. Dintr-o coincidență totală, o companie rivală de plăți digitale numită X.com închiria spațiul la același etaj. X.com a fost fondată de Elon Musk. Spre deosebire de planul PayPal de a facilita plățile între dispozitivele Palm, X.com lucrează la un sistem de trimitere a plăților prin World Wide Web în curs de dezvoltare.

Pe măsură ce concurența și cheltuielile cu fondurile de capital de risc au crescut, PayPal și X.com au convenit în cele din urmă să fucționeze. Thiel a plecat la scurt timp după finalizarea fuziunii, iar Elon Musk a devenit CEO al companiilor combinate care a adoptat ca nume PayPal. În septembrie 2000, consiliul de administrație al PayPal la înlăturat pe Elon din funcția de CEO și la adus înapoi pe Thiel să conducă compania.

PayPal a fost prețuit de eBay pentru 1,5 miliarde de dolari în 2002. În acel moment, participația de 3,7% a lui Peter era în valoare de 60 de milioane de dolari. La acel moment, Elon deținea 11,7% și, prin urmare, a câștigat în jur de 175 de milioane de dolari.

Clarium Capital Management

După PayPal, Peter a folosit 10 milioane de dolari din profitul său pentru a lansa Clarium Capital Management, o companie de management de investiții și fonduri speculative.

În 2003, a lansat o companie de software analitică cu sediul central în California, Palantir Technologies, unde face parte din consiliul de președinte.

Neilson Barnard/Getty Images

Facebook

În august 2004, Thiel a investit 500.000 de dolari pentru o bună calitate o participare de 10,2% la Facebook. A fost primul investitor extern al companiilor. Când Facebook a devenit public în 2012, Thiel a vândut capitalurile sale în valoare de 638 de milioane de dolari. În august 2012, el a vândut aproape toată participația rămasă pentru 395 de milioane de dolari. De asemenea, a făcut investiții timpurii în companii precum LinkedIn, Yelp, Stripe, Quora, Yammer, pentru a numi doar câteva.

Alte realizări

Datorită contribuțiilor sale la tehnologie, antreprenoriat și finanțe, Thiel a câștigat diverse recunoașteri și premii, inclusiv cel al Forumului Economic Mondial, care la onorat pe Peter ca tânăr lider global. Pe lângă cele de mai sus, el a fost un participant activ la numeroase cauze filantropice, academice și culturale. În primul rând, un susținător al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, Peter susține Institutul Singularity pentru Inteligență Artificială și fundația SENS de caritate medicală.

Peter rămâne activ la alma mater și a predat la Stanford Law School. În ceea ce privește Fundația sa Thiel, le oferă tinerilor antreprenori 100.000 de dolari în doi ani pentru a renunța la facultate și pentru a-și urma ideile de afaceri. În timp ce îi încurajează pe studenți să aleagă afaceri în loc de facultate, Peter însuși a primit o licență în filozofie la Universitatea Stanford și un doctorat de la Stanford Law School.

Articolul precedentFrances Bean Cobain
Articolul următorJennifer Hudson

Related Articles

Ultimele articole