Semne ca partenerul tau este pasiv-agresiv si ce ar trebui sa faci in privinta asta

Agresivitatea pasiva poate ruina o relatie. Daca ai un partener care cauta sa submineze in tacere comunicarea si sa iti manipuleze emotiile ar trebuie sa gasesti o solutie cat mai repede posibil, astfel incat sa poti determina daca relatia poate fi salvata.

Iata cateva semne ca el este pasiv-agresiv si cum sa faci fata.

  1. Te simti vinovata tot timpul. Acesta este unul dintre cele mai mari semne ca partenerul tau este pasiv-agresiv. Poate fi dificil sa recunoasteti cand cineva este pasiv-agresiv, deoarece scopul este sa o faceti pe cealalta persoana sa se simta rau fara a o confrunta. Sa te simti vinovat tot timpul poate fi un indiciu ca da indicii ca esti un partener inadecvat. Acest tip de agresiune pasiva vine adesea sub forma unor comentarii aparent inocente si nesemnificative, care sunt calculate sa treaca neobservate in timp ce produc emotii negative.
  2. El joaca rolul victimei. Desi s-ar putea sa simti ca esti egal in relatia ta, el pare sa creada ca ai putere asupra lui. Din aceasta cauza, el se comporta uneori ca si cum nenorocirile si greselile lui ar fi vina ta. Desi acest lucru este probabil extrem de frustrant pentru tine, este util sa intelegi de unde vine. Acest tip de comportament demonstreaza ca se lupta cu insecuritatile personale. Daca le poti aborda, agresivitatea lui pasiva va deveni un lucru din trecut.
  3. Iti ofera tratamentul tacut atunci cand este suparat. Cunoscut si sub denumirea de „stapanire”, tratamentul tacut are loc atunci cand cineva decide sa ignore o alta persoana intr-un moment in care comunicarea este nevoie cu disperare. In loc sa deschida o linie productiva de dialog, el alege sa te inchida si sa te raneasca pretinzand ca nimic nu este in neregula sau ca nici macar nu existi. Cel mai sanatos mod de a aborda acest lucru este sa-l confrunti in privinta asta, mai degraba decat sa-l inchizi in schimb.
  4. El se comporta ca un martir. Ori de cate ori iti face o favoare, ajungi sa simti ca ii esti indatorat. Acest lucru se datoreaza in parte pentru ca insista sa faca lucruri pe care stii ca le uraste. De fapt, el pare sa faca tot posibilul sa se tortureze, aparent in numele tau. Facand acest lucru, el incearca sa-ti arate ce partener sfant este si sa te faca sa te simti coplesit de recunostinta pentru a-l avea in viata ta. Din nou, acesta este un semn ca se simte inadecvat. El crede ca pentru a fi apreciat de tine, trebuie sa-si exagereze valoarea.
  5. Se preface ca totul este bine cand incerci sa vorbesti despre lucruri. Una dintre cele mai comune forme de agresiune pasiva este negarea verbala a emotiilor. Recunoasteti ca este suparat, dar ori de cate ori incercati sa va adresati direct, el se comporta de parca nu ar avea idee despre ce vorbiti. Din pacate, acest lucru este foarte greu de combatet si poate deveni extrem de manipulator. Daca nu poti gasi o modalitate de a deschide un dialog sincer, va fi foarte greu sa-ti salveze relatia. El trebuie sa decida sa coopereze.
  6. El transforma insultele in glume. Ori de cate ori il chemati pentru ca a spus ceva dureros, el sustine ca a fost „doar o gluma”. In consecinta, simti ca esti prea sensibil. Pentru a iesi din acest ciclu, trebuie mai intai sa-ti validezi propriile sentimente. Recunoasteti ca emotiile voastre sunt justificate si ca „glumele” lui sunt daunatoare in mod intentionat. Cand identifici ca el este agresorul, il poti confrunta cu privire la comportamentul sau si poti refuza sa-i accepti negarea.
  7. El te saboteaza. Daca va place sa fie facut patul, el il lasa in mod deliberat dezordonat. Daca lucrezi de acasa, el isi ridica muzica, astfel incat sa nu te poti concentra. Acestea sunt oferte evidente pentru atentie, chiar daca nu te va aborda direct. Cel mai bun mod de a face fata acestui tip de agresiune pasiva este sa-l abordezi inainte de a te enerva. Odata ce esti suparat, vei ajunge sa vorbesti mai degraba despre comportamentul de sabotare decat despre ceea ce l-a cauzat.
  8. Te invinovateste pentru emotiile lui. El spune lucruri precum „Ma infurii atat de mult” sau „Stii cat de suparat sunt cand faci asta”. In loc sa-si asume responsabilitatea pentru sentimentele lui, te transforma in instigator. A interpreta victima in acest mod este o dovada suplimentara ca se simte neputincios. Este necesar sa intelegem de unde vine acest lucru. Este inconstient sau intentionat? Daca este inconstient, probabil ca este rezultatul unei traume din trecut si probabil ca voi doi veti putea sa o abordati si sa deveniti mai puternici. Daca este intentionat, este o forma de manipulare si indica faptul ca ii place cruzimea.
  9. Intentionat, nu apare cand ai nevoie de el. Fie ca ai intarziat in mod deliberat la intalnirea pe care o planuiesti de saptamani sau ca nu raspunde la telefon cand stie ca trebuie sa vorbesti cu el, absenta strategica este un semn clasic de agresiune pasiva in cel mai rau caz. Retinand sprijinul, el incearca sa-ti arate cat de mult ai nevoie de el si, prin extensie, cat de mult ar trebui sa-l apreciezi.
  10. Pate fi schimbat comportamentul lui? Agresiunea pasiva ia forma unei game largi de comportamente, dintre care unele sunt reparabile, iar altele nu. Pentru unii oameni, este doar un obicei care poate fi schimbat. Pentru altii, reprezinta o serie cruda profund inradacinata, care se incadreaza direct in domeniul abuzului emotional. Numai tu poti determina amploarea agresiunii pasive a partenerului tau. Dar oricat de usoara ar fi, trebuie rezolvata mai devreme decat mai tarziu.
Articolul precedentBill Clinton
Articolul următorBoz Scaggs

Related Articles

Ultimele articole