Morrissey

Valoare netă Morrissey: Morrissey este un muzician englez care are o avere netă de 50 de milioane de dolari. Morrissey este cel mai bine cunoscut ca solistul trupei rock din anii ’80 The Smiths. De atunci, a urmat o carieră prolifică ca artist solo. Morrissey este foarte recunoscut ca o figură influentă în genurile indie rock și Britpop și este recunoscut pe scară largă pentru vocea sa distinctă de bariton și versurile întunecate și auto-depreciate.

El este un activist politic deschis, care a făcut titluri și a devenit subiectul unei anchete a poliției pentru că a comentat că fostul premier Margaret Thatcher „poate fi distrus”. De asemenea, se pronunță în mod regulat în favoarea drepturilor animalelor, comparând consumul de animale cu pedofilia.

Începutul vieții timpurii și al carierei: Steven Patrick Morrissey sa născut în 1959 în Davyhulme, Lancashire, Anglia, din imigranții irlandezi din clasa muncitoare Elizabeth și Peter. Împreună cu sora sa mai mare Jacqueline, a crescut în Manchester, în apropiere. În tinerețe, Morrissey a mers la Școala Primară St. Wilfred, iar apoi la Școala Tehnică Modernă St. Mary. Deși a excelat la atletism, a fost profund inconfortabil la școală și a plecat în 1975 fără calificări oficiale. În 1976, părinții lui s-au despărțit, iar tatăl său sa mutat din casa familiilor. Inspirat de mama sa bibliotecară să citească, Morrissey a dezvoltat un interes pentru literatura feministă. De asemenea, a cultivat dragostea pentru glam rock, realismul chiuvetei de bucătărie și cântărețele pop din anii 1960.

Lipsit de educație formală, Morrissey și-a luat o serie de slujbe ciudate ca funcționar în serviciul public, vânzător în magazin de discuri și portar de spital. Mai târziu, după ce la întâlnire pe chitaristul Billy Duffy la sfârșitul anilor 70, a devenit vocalistul trupei lui Duffy, The Nosebleeds. După aceasta, sa alăturat lui Duffy în trupa Slaughter & the Dogs, cu care a înregistrat patru melodii. Plănuind să devină un scriitor profesionist în această activitate, Morrissey a scris frecvent scrisori presei muzicale și, în cele din urmă, a fost angajat de publicația Record Mirror.

The Smiths: În 1982, Morrissey a format trupa de rock The Smiths împreună cu fostul cunoscut din copilărie Johnny Marr. Trupa a atras în scurt timp recunoașterea națională pentru albumul său de debut omonim, lansat în 1984. În urma single-ului „What Difference Does it Make?”, albumul a ajuns pe locul doi în UK Albums Chart și, ulterior, a devenit un succes internațional. În calitate de solist al trupei, Morrissey a atras multă atenție pentru piciorul său, imaginea blândă și efeminată și versurile pline de spirit și sardonic. Evitând în mod deliberat machismul rock, și-a cultivat personalitatea ca un outsider social androgin, celibat.

The Smiths și-au lansat cel de-al doilea album, „Meat is Murder”, în 1985; a fost singurul album de studio al trupei care a ajuns în fruntea topurilor din Marea Britanie. Între timp, trupa a lansat și single-urile „Shakespeare’s Sister”, „That Joke Isn’t Funny Anymore” și „How Soon is Now?” În 1986, cei de la Smiths au lansat al treilea album de studio, „The Queen is Dead”, care a ajuns pe locul doi în topurile din Marea Britanie. Single-urile ulterioare au inclus „Panic”, „Ask”, „Shoplifters of the World Unite” și „Sheila Take a Bow”. În ciuda succesului trupei, diferențe personale – inclusiv relația din ce în ce mai încordată Morrissey și Marr – au început să-și facă plăcere. Până la lansarea celui de-al patrulea album al trupei, „Strangeways, Here We Come”, familia Smith se despărțiseră.

Jo Hale/Getty Images

Cariera solo: Morrissey și-a lansat cariera solo în 1988 cu albumul „Viva Hate”, care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie. Mai mult, a dat naștere single-urilor de succes „Suedehead” și „Everyday is Like Sunday”. Morrissey a continuat cu mai multe single-uri de succes, inclusiv „The Last of the Famous International Playboys”, „Interesting Drug” și „Ouija Board, Ouija Board”. Alte albume, între timp, au inclus „Kill Uncle”, „Your Arsenal” și „Vauxhall and I”, toate acestea au fost succes în Marea Britanie și au produs mai multe single-uri de succes.

În jurul anului 1992, imaginea lui Morrissey a început să treacă într-o figură mai aspră, mai grosolană, care a îmbrățișat patriotismul și masculinitatea clasei muncitoare. Ulterior, a lansat albumele „Southpaw Grammar” și „Maladjusted”, care au avut succes comercial, dar mai puțin bine primite de critici decât lucrările sale anterioare. Sa mutat în Los Angeles la sfârșitul anilor 90, Morrissey a luat o pauză muzicală de cinci ani înainte de a lansa un album de revenire de succes, „You Are the Quarry”, în 2004. Apoi a lansat „Ringleader of the Tormentors”, care a debutat pe primul loc în Marea Britanie și a generat patru single-uri. Au urmat albume precum „Years of Refusal”, „World Peace is None of Your Business”, „Low in High School”, „California Son” și „I Am Not a Dog on a Chain”.

Viața personală: Pe lângă reședința sa din Los Angeles, Morrissey are case în Elveția, Italia și Marea Britanie. Datorită vieții sale personale extrem de private, nu se știe multe despre istoria relației sale. De-a lungul carierei sale, sexualitatea sa a fost subiectul multor speculații, alimentate de imaginea sa publică ambiguă din punct de vedere sexual și de referin diverse la subcultura gay din muzica sa. Într-un interviu din 1989, el a dezvăluit că nu a avut nicio relație. Mai târziu, în 1997, a spus că are o relație cu boxerul Jake Walters.

Politică: Morrissey a atras controverse pentru opiniile sale politice deschise. El este cunoscut ca fiind ferm anti-royalist și a susținută partidele naționale de extremă dreaptă din Marea Britanie. Morrissey este, de asemenea, vocal despre sprijinul său pentru vegetarianism și drepturile animalelor și este un colaborator reglementat la People for the Ethical Treatment of Animals.

Influență moștenire media: și menționată de BBC drept printre cele mai influente figuri din istoria pop britanic, Morrissey a avut un impact cultural enorm asupra generațiilor de artiști muzicali și ascultători. El și The Smiths sunt creditați ca influențe asupra unor trupe britpop precum Blur, Oasis, Pulp și Suede, precum și alți artiști importanți, inclusiv Thom Yorke, Jeff Buckley și Decemberists. În plus, el este considerat un inovator semnificativ pe scena muzicii indie. Un film biografic despre primii ani ai lui Morrissey, numit „England is Mine”, a fost lansat în 2017.

Articolul precedentDon Felder
Articolul următorJayson Williams

Related Articles

Ultimele articole