Marvin Gaye

Care a fost valoarea netă a lui Marvin Gaye?

Marvin Gaye a fost un cântăreț-compozitor, muzician și producător de discuri american, care avea o avea netă de -9 milioane de dolari la momentul morții sale în 1984. Când a murit Marvin, a avut 9 milioane de dolari. Nu a lăsat testament și cea mai mare parte a datoriei lui era datorată către IRS pentru taxe neplătite.

În lipsă de bani înainte de a muri, el și-a vândut majoritatea drepturilor de redevențe muzicale către Motown Records, dar a reușit să păstreze drepturile de publicare. Timp de câțiva ani după moartea sa, IRS a primit toate redevențele câștigate de averea lui, aproximativ 1 milion de dolari pe an.

Gaye a jucat un rol esențial în modelarea sunetului muzicii R&B și a fost unul dintre pionierii și cei mai consecvenți hituri ai Motown. Binecuvântat cu un tenor meliflu și o gamă vocală de trei octave, talentul său la început să iasă la suprafață pe măsură ce a semnat un contract solo cu Motown Records.

De-a lungul anilor 1960, Marvin a văzut lansarea unui șir de hituri „How Sweet It Is (To Be Loved By You)” și „I Heard It Through the Grapevine”, și duete cu Mary Wells și Tammi Terrell. Pe măsură ce anii au trecut, el sa transformat dintr-un cântăreț într-un simbol sexual și comentator social, câștigând titlurile de Prince of Motown și Prince of Soul. Gaye a lansat 25 de album de studio, iar 67 dintre single-urile sale au ajuns în topurile „Billboard”. Deși este cunoscut în primul rând pentru muzica sa, Marvin a apărut și în filmul TV „The Ballad of Andy Crocker” (1969) și în filmul „Chrome and Hot Leather” (1971). Viața lui Gaye a fost întreruptă tragic în aprilie 1984, cu doar o zi înainte de a împlini 45 de ani. A fost inclus postum în Rock and Roll Hall of Fame în 1987.

Tinereţe

Marvin Gaye sa născut Marvin Pentz Gay Jr. la 2 aprilie 1939, la Washington, DC. Tatăl său, Marvin Sr., a fost ministru, iar mama sa, Alberta, a fost lucrătoare casnică. Marvin a crescut cu fratele Frankie și surorile Zeola și Jeanne și a avut doi frați vitregi, Michael și Antwaun. Prima casă a lui Gaye a fost în Fairfax Apartments, un proiect de locuințe publice din cartierul Southwest Waterfront. Familia aparținea bisericii penticostale, Casa lui Dumnezeu, iar Marvin a început să cânte în biserică la vârsta de 4 ani. Tatăl lui Gaye a fost abuziv și deseori îi dădea lui Marvin „biciuri brutale”. Gaye a urmat școala elementară Syphax, liceul Randall, liceul Spingarn și liceul Cardozo, și a apărut în piese de teatru și a cântat în clubul Glee și în grupurile doo-wop. Marvin a abandonat școala la 17 ani și sa înrolat în SUA Forțele Aeriene.

Carieră

După ce a fost eliberat din armată, Gaye a format un cvartet vocal, The Marquees, împreună cu prietenul său Reese Palmer, și au lucrat cu Bo Diddley, care a ajutat grupul să semneze la OKeh Records, o subsidiară a Columbia. The Marquees a fost retrasă de pe etichetă după ce single-ul lor „Wyatt Earp” nu a reușit să ajungă în topuri. Harvey Fuqua, co-fondatorul grupului R&B The Moonglows, a angajat The Marquees și și-au schimbat numele în Harvey and the New Moonglows și s-au mutat la Chicago.

Grupul sa desființat în 1960, iar Gaye sa mutat la Detroit și a semnat cu Tri-Phi Records, lucrând ca muzician de sesiune la mai multe dintre lansările casei de discuri. După ce a cântat la casa lui Berry Gordy în decembrie 1960, Marvin a fost semnat cu Tamla, o subsidiară a Gordy’s Motown Records.

Primul single al lui Gaye, „Let Your Conscience Be Your Guide”, a fost lansat în mai 1961, iar albumul său de debut, „The Soulful Moods of Marvin Gaye”, a fost lansată următoarea. El a co-scris hit din 1962 „Beechwood 4-5789” (interpretat de Marvelettes) și a avut și un hit solo în acel an, „Stubborn Kind of Fellow”.

În 1963, „Pride and Joy” a devenit primul său single care a ajuns în top zece în topul „Billboard” Hot 100. Marvin a lansat un nou album solo în anii ’60 și cinci albume în colaborare, unul cu Mary Wells, unul cu Kim Weston și trei cu Tammi Terrell. În acel deceniu, 11 dintre single-urile sale s-au clasat în top 10 în topul „Billboard” Hot 100, cu „I Heard It Through the Grapevine” din 1968 ajungând pe locul 1.

Getty Images

Albumul lui Gaye din 1971, „What’s Going On”, a fost certificat cu aur în SUA și platină în Marea Britanie, iar el la urmat cu „Let’s Get It On” din 1973, care a ajuns pe locul 1 în topul albumelor R&B/ Hip-Hop și #2 pe graficul „Billboard” 200. Piesa de titlu a ajuns în fruntea topului „Billboard” Hot 100” și a obținut discul de plată în SUA. În 1973, el a lansat, de asemenea, un album cu Diana Ross, intitulat „Diana & Marvin”, care a ajuns pe locul 6 în UK Albums Chart și pe locul 7 în top. Topul albumelor R&B/Hip-Hop.

Următoarele patru albume de studio ale lui Gaye au ajuns în top zece în topul Topului Albumelor R&B/Hip-Hop, iar „I Want You” din 1976 a ajuns pe locul 4 în topul „Billboard” 200. În 1982, Marvin sa mutat de la Motown la filiala CBS Records Columbia, iar în octombrie a acelui an, a lansat cel mai mare succes album al său, „Midnight Love”, care a fost certificat de 3 ori platină în SUA și a ajuns în top zece în SUA. Regatul Unit, Canada, Noua Zeelandă și Țările de Jos.

Single-ul „Sexual Healing” ia adus lui Gaye două premii Grammy și a fost platină în SUA. Patru albume de studio au fost lansate după moartea prematură a lui Marvin, „Dream of a Lifetime” (1985), „Romantically Yours” (1985), „Vulnerable” (1997). și „Tu ești bărbatul” (2019).

Viata personala

Marvin sa căsătorit cu Anna Gordy, sora lui Berry Gordy, pe 8 ianuarie 1964 și au adoptat fiul Marvin III (fiul biologic al nepoatei Annei) înainte de a divorța în 1977. Gaye sa căsătorie cu Janis Hunter pe 10 octombrie 1977 și i-au întâmpinat pe fiica Nona pe 4 septembrie 1974 și pe fiul lui Frankie pe 16 noiembrie 1975. Marvin și Janis au divorțat în 1981.

Gaye a folosit marijuana de-a lungul vieții și a început să consume cocaină la începutul anilor ’60. De asemenea, a folosit PCP, iar consumul de droguri a făcut să devină deprimat și paranoic. Marvin a încercat să se sinucidă în 1969, dar tatăl lui Berry Gordy la oprit pe Gaye să se împuște. Zece ani mai târziu, Marvin a încercat din nou să se simtă ingerând o uncie de cocaină. Potrivit surorii sale, Gaye a încercat din nou să se sinucidă cu patru zile înainte de moarte, sărind dintr-o mașină în mișcare.

Moarte

La 1 aprilie 1984, Marvin a intervenit când părinții lui se certau la casa familiilor din Los Angeles. Situația a escaladat, iar Gaye și tatăl său au intrat într-o altercație fizică. Marvin Sr. și-a împușcat fiul în piept și în umăr cu o armă pe care Gaye io făcuse cadou. Marvin a fost declarat mort la California Hospital Medical Center la ora 13:01, la mai puțin de 30 de minute după ce a avut loc împușcătura. Fratele lui Gaye, Frankie, a dezvăluit că, în timp ce Marvin era pe moarte, el a spus: „Am obținut ceea ce îmi doream… Nu am putut să fac asta singur, așa că l-am pus pe el să o face… e bine, mi-am alergat cursa, nu mai e nimic în mine. „

Pe 5 aprilie, peste 10.000 de oameni au participat la înmormântarea lui Gaye la Forest Lawn Memorial Park, iar cadavrul lui Marvin a fost incinerat; Fosta soție a lui Gaye, Anna, și cei trei copii ai săi au răspândit Pacific din cenușa lui în apropierea Oceanului. Marvin a murit fără testament, așa că Marvin al III-lea, în vârstă de 17 ani, a devenit coadministrator al moșiei. Gaye era îndatorat în momentul morții sale, dar datoriile au fost în cele din urmă plătite prin redevențe din muzica sa. Tatăl lui Marvin a fost acuzat de crimă de gradul I, dar după ce sa descoperit că avea o tumoare pe creier, acuzațiile au fost reduse la omucidere voluntară. A primit o pedeapsă cu suspendare de șase ani plus cinci ani de încercare.

Premii și nominalizări

Gaye a primit postum un premiu Grammy pentru viață în 1996 și a câștigat două premii Grammy în 1983, cea mai bună interpretare vocală R&B, masculin pentru „Sexual Healing” și cea mai bună performanță instrumentală R&B pentru „Sexual Healing (versiune instrumentală). ” A mai câștigat zece nominalizări la Grammy: Cel mai bun spectacol de grup Rhythm & Blues, Vocal sau Instrumental pentru „Ain’t No Mountain High Enough” (1968), Cea mai bună interpretare vocală Rhythm & Blues, Masculin pentru „I Heard It”. Prin vița de vie” (1969). ), Cea mai bună interpretare instrumentală R&B pentru „After The Dance” (1977), Cea mai bună melodie de Rhythm & Blues pentru „Sexual Healing” (1983) și Cea mai bună interpretare vocală R&B, masculin pentru „Inner City Blues (Make You Wanna Holler)” (1972), „Let’ s Get It On” (1974), „Marvin Gaye – Live” (1975), „I Want You” (1977), „Got To Give It Up (Part I)” (1978) și „Midnight Love” (1984) . Interpretarea lui Jack Black din „Let’s Get It On” în filmul „High Fidelity” ia adus lui Marvin o nominalizare postulată la premiul Online Film & Television Association pentru cea mai bună muzică, cântec adaptat în 2001.

Gaye a fost inclus în NAACP Image Awards Hall of Fame în 1988 și a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în 1990. De asemenea, Marvin a fost inclus în Michigan Rock and Roll Legends Hall of Fame (2005), Rhythm and Blues Music Hall of Fame (2014) și Songwriters Hall of Fame (2016). În 2006, Watts Branch Park din Washington, DC a fost redenumit Marvin Gaye Park, iar în 2009, blocul 5200 din Foote Street NE (care este o intrare în parc) a devenit oficial cunoscut sub numele de Marvin Gaye Way. În 2019, Serviciul Poștal al Statelor Unite a lansat o ștampilă cu imaginea lui Marvin, ca parte a seriei Music Icons.

Articolul precedentWolf Blitzer
Articolul următorSergio Garcia

Related Articles

Ultimele articole