Loretta Lynn

Loretta Lynn Valoare netă: Loretta Lynn este o vedetă americană de muzică country, care are o avere netă de 65 de milioane de dolari. Loretta Lynn a avut o carieră de zeci de ani în muzica country, cu multe melodii de succes, album de aur și premii Grammy.

Prima viață: Lynn sa născut ca Loretta Webb în Butcher Hollow, Kentucky, pe 14 aprilie 1932. Numele mamei ei era Clara Marie și al tatălui ei era Melvin Theodore. Cuplul a avut un total de opt copii, dintre care Loretta a fost al doilea. Tatăl ei a făcut fermă, dar a lucrat în principal ca miner de cărbune. A murit la vârsta de 52 de ani din cauza unei boli pulmonare negre. 

Când Lynn 15 ani, sa căsătorit cu Oliver Vanetta „Doolittle” Lynn, după ce la întâlnire cu o lună mai devreme. Curând după aceea, au părăsit Kentucky pentru a se muta la Custer, Washington, când Lynn era însărcinată cu primul copil al cuplului. Lynn a început să învețe singură cum să cânte la chitară după ce soțul ei a cumpărat o dată în 1953.

Carieră: După ce a învățat să cânte la chitară, Lynn și-a format propria trupă, Loretta and the Trailblazers, și a început să cânte în locații locale din Washington. În 1960, ea a înregistrat prima melodie, „I’m a Honky Tonk Girl”, la Hollywood, după ce fondatorul unui caz de discuri, Zero Records, a auzit-o pe Lynn cântând la un concurs de talent în Tacoma, Washington . Lynn a semnat imediat un contract cu Zero și a înregistrat primul ei album.

Ea a început să facă turnee în țară în speranța că muzica ei va urca în topurile muzici country. Când a ajuns în Nashville, „I’m a Honky Tong Girl” ajunsese pe locul 14 în topul Billboard’s Country and Western. Ea a semnat un nou contract cu Wilburn Brothers Publishing Company și a semnat un contact cu Decca Records. Până la sfârșitul anului 1960, Lynn a fost inclusă în lista revistei Billboard cu cele mai promițătoare artiste din țară.

În 1962, Lynn a lansat primul ei single la Decca Records, „Success”, care a început un șir de lansări care aveau să ajungă în mod regulat în primele zece topuri de-a lungul anilor 1960 și 1970. Pe lângă înregistrarea melodiilor altor scriitori. , Lynn a început să înregistreze și unele dintre ele, cu melodiile din 1966, „Dear Uncle Sam” fiind primul care a ajuns în top zece. În 1966, ea a scris „You Ain’t Woman Enough (To Take My Man)”, care a devenit un număr hit și a făcut-o pe Lynn prima artistă country feminină care a scris o melodie de top.

Următoarele decenii au fost pline de succes profesional pentru Lynn. Ea a lansat o serie de album și single-uri care s-au vândut în sute de mii de copii și au ajuns continuu în topuri. Unele dintre cele mai cunoscute muzică ale ei din acest lucru sunt „Fist City”, „You’ve Just Stepped In (From Stepping Out on Me)” și „Woman of the World (Leave My World Alone.” În 1970, ea a lansat „Coal Miner’s Daughter”, care a fost primul dintre single-urile și care a ajuns în topurile Billboard Hot 100, nu doar în topurile specifice muzicii country. Cântecul a continuat să inspire autobiografia lui Lynn și filmul biopic, ambele cu nume.

Rick Diamond/Getty Images

Lynn a colaborat puternic cu artistul Conway Twitty cu 1971. Duo-ul a avut cinci hituri consecutive numărul unu între 1971 și 1975 și a fost desemnat de mai multe ori Duo-ul vocal al anului către Asociația de Muzică Country. Lynn a primit, de asemenea, Premiile Entertainer of the Year la CMA pentru muzica ei solo în 1972, prima femeie care a primit vreodată acel premiu. Succesul ei a continuat de-a lungul deceniului, culminând cu premiile Academy of Country Music Awards, care a numit-o Artista deceniului. Lynn a fost singura femeie care a câștigat vreodată acest premiu.

Lynn și-a înregistrat ultimul album solo pentru o vreme în 1988 și apoi a început să lanseze muzica alături de alți artiști. În 1993, a lansat „Honky Tonk Angels” alături de Dolly Parton și Tammy Wynette. Ea a înregistrat, de asemenea, un serial de șapte săptămâni numit „Loretta Lyn & Friends” pentru Nashville Network. În 2000. Lynn a lansat muzica nouă cu single-ul „Country in My Genes”, care a ajuns în topurile Billboard. Acest lucru a făcut din Lynn prima femeie din muzica country care a ajuns în topuri de single-uri în cinci decenii diferite. În 2004, Lynn a colaborat cu producătorul Jack White de la The White Strips pentru a lansa „Van Lear Rose”. Albumul a fost votat al doilea cel mai bun album din 2004 de Rolling Stone. Lynn a continuat să lanseze muzică în anii 2010 și 2020,

Pe lângă alte premii, Lynn a fost inclusă în Country Music Hall of Fame și a primit premiile Pioneer la cea de-a 30-a ediție a premiilor Academy of Country Music. De asemenea, a publicat o serie de cărți, inclusiv două autobiografii și o carte de bucate. Ea a scris peste 160 de cântece și a rămas cea mai premiată femeie din toată muzica country.

Viața personală: Lynn și soțul ei au avut șase copii împreună. Una dintre melodiile ei, Jack, a murit la vârsta de 34 de ani în 1984, în timp ce încerca să treacă un râu. Una dintre fiicele ei, Betty Sue, a murit de emfizem la vârsta de 64 de ani.

Lynn a fost sinceră în interviuri și autobiografii despre relația uneori tumultoasă cu soțul ei. Cei doi se certau des, iar soțul ei era și el alcoolic. Cu toate acestea, cuplul a rămas împreună când soțul ei a murit în 1996, după aproape 50 de ani de căsătorie.

Lynn deține o fermă în Hurricane Mills, Tennessee, care găzduiește adesea o serie de concerte mari de vacanță în aer liber, precum și diverse evenimente de curse. Fanii pot vizita casa mare a plantației și, deși Lynn nu mai locuiește în mod regulat acolo, ea este adesea prezentă pentru a saluta.

Articolul precedentIggy Pop
Articolul următorMaria Bartiromo

Related Articles

Ultimele articole