Leandrul o floare a Mediteranei

Leandrul o floare a Mediteranei

Oriunde in zona mediteraneana te-ai uita, leandrul, in zeci de culori si dimensiuni, de la pitici de 10 cm la giganti de 3-4 metri, leandrul este prezent fie ca gard viu, fie ca atractie principala a gradinilor
 
Leandrul (nerium oleander) este o planta tufoasa, care isi pastreaza frunzele vesnic verzi.leandrul-o-floare-a-mediteranei
 
Este originr din Maroc si Portugalia, de unde s-a extins in tot bazinul meditereanean, caracterizat de o clima calda si mult soare. Leandrul are tulpini drepte, inalte, pe care se prind frunze inguste, ascutite la vârf si lemnoase, dure la pipait. In vârfurile tulpinilor cresc florile, strânse in buchete. Florile sunt fie simple (cinci petale), fie compuse sau batute si au foarte multe culori, de la alb imaculat la visiniu inchis si chiar violet. Unele specii de leandru au miros foarte puternic, in timp ce altele aproape deloc.

 Fructele sunt niste teci lungi si inguste, din care toamna cad pe pamânt semintele. Seva care circula prin leandru este foarte otravitoare, continând oleandrina si neriina, ambele mortale pentru om, in special pentru copii, ea blocând receptorii pielii si putând cauza chiar stop cardiac. Multi alti compusi asemanatori stricninei in efecte au dus la clasificarea plantei drept una dintre cele mai otravitoare. Nu folosi sub nicio forma creme sau uleiuri asa-zis tamaduitoare pe baza de leandru, chiar daca Internetul abunda in astfel de produse.
 
Cum il ingrijim
Leandrul nu este o planta foarte pretentioasa, desi pentru a fi cultivata in zona noastra temperata trebuie câteva precautii. Planta creste foarte bine daca este asezata la soare, fie in gradina, fie in ghiveci.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole