Joan Baez

Valoarea netă a lui Joan Baez: Joan Baez este o cântăreață, compozitoare și muzician american de folk, care are o avere netă de 11 milioane de dolari. Cunoscut pentru cântece despre subiecte importante precum drepturile civile și justiția socială, Baez a lansat 25 de album de studio, inclusiv „Joan Baez” din anii 1960, „Diamonds & Rust” din 1975 și „Whistle Down the Wind” din 2018. Unele dintre cele mai cunoscute cântece ale lui Joan sunt „Diamonds & Rust”, „Joe Hill” și „Sweet Sir Galahad”. Ea a ajutat la popularizarea compoziției lui Bob Dylan la începutul anilor ’60 și a înregistrat câteva dintre melodiile lui, precum „Love Is Just a Four-Letter Word”, „Blowin’ in the Wind” și „Farewell, Angelina”. În 2017, Baez a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, iar ea a fost inclusă în California Hall of Fame în 2018.

Tinereţe:Joan Baez sa născut Joan Chandos Baez pe 9 ianuarie 1941, în Staten Island, New York. Ea a crescut cu mama Joan (aka „Big Joan”), tatăl Albert și surorile Pauline și Margarita; mama ei sa născut în Scoția, iar tatăl ei sa născut în Mexic. Tatăl lui Albert, reverendul Alberto Baez, a părăsit Biserica Catolică și a devenit pastor metodist. Deși Albert a gândit să calce pe urmele lui tatălui său, a intrat în fizică și matematică și a inventat microscopul cu raze X cu Paul Kirkpatrick. Când Joan era foarte tânără, părinții ei s-au convertit la Quakerism, iar în tinerețe a fost victima discriminării din cauza moștenirii ei mexicane. Familia sa mutat din cauza muncii lui Albert și au locuit în mai multe orașe din SUA, precum și în Franța, Spania, Anglia, Canada, Elveția și Orientul Mijlociu. După ce Joan a absolvit Liceul Palo Alto în 1958, tatăl ei și-a luat un loc de muncă la MIT. Familia sa mutat la Boston, Massachusetts, unde Baez a urmat pentru scurt timp Universitatea din Boston. La începutul carierei sale, Joan sa implicat în cauze sociale precum non-violența și drepturile civile.

Cariera:Baez a învățat mai întâi să cânte rhythm and blues la ukulele, iar după ce mătușa ei a dus-o la un concert Pete Seeger, Joan a început să învețe melodiile lui și să le interpreteze în public. Ea și-a cumpărat o chitară acustică în 1958 și a început să cânte în Boston și Cambridge. În acel an, Baez a susținut primul ei concert pentru opt membri ai publicului la Cambridge’s Club 47, iar mai târziu a devenit o interpretă obișnuită la club, câștigând 25 de dolari per spectacol. După ce cântărețul de muzică populară Bob Gibson ia cerut lui Joan să cânte cu la Newport Folk Festival în 1959, ea a semnat un contract cu Vanguard Records și și-a lansat albumul de studio de debut omonim în octombrie 1960. Albumul a fost certificat de aur, la fel ca următorul ei din 1961. -up, „Joan Baez, Vol. 2.”, iar apoi a lansat „Joan Baez/5” (1964), „Adio,

Bryan Bedder/Getty Images

a lansat albumul „Day After Tomorrow” la Proper Records și a cântat la Festivalul de Jazz de la Montreux din Elveția. PBS a difuzat episodul „American Masters” „Joan Baez: How Sweet the Sound” în 2009, iar în 2010, Joan a interpretat „We Shall Overcome” la Casa Albă. În 2017, ea a lansat prima ei melodie nouă din mai bine de 25 de ani, o piesă despre Donald Trump intitulată „Nasty Man”. În 2018, Baez a lansat „Whistle Down the Wind”, primul ei album de studio dintr-un deceniu. Joan sa retras din spectacolul activ, iar ultimul ei concert a avut loc la Teatro Real din Madrid pe 28 iulie 2019. iar în 2010, Joan a interpretat „We Shall Overcome” la Casa Albă. În 2017, ea a lansat prima ei melodie nouă din mai bine de 25 de ani, o piesă despre Donald Trump intitulată „Nasty Man”. În 2018, Baez a lansat „Whistle Down the Wind”, primul ei album de studio dintr-un deceniu. Joan sa retras din spectacolul activ, iar ultimul ei concert a avut loc la Teatro Real din Madrid pe 28 iulie 2019. iar în 2010, Joan a interpretat „We Shall Overcome” la Casa Albă. În 2017, ea a lansat prima ei melodie nouă din mai bine de 25 de ani, o piesă despre Donald Trump intitulată „Nasty Man”. În 2018, Baez a lansat „Whistle Down the Wind”, primul ei album de studio dintr-un deceniu. Joan sa retra din spectacolul activ, iar ultimul ei concert a avut loc la Teatro Real din Madrid pe 28 iulie 2019. o piesă despre Donald Trump intitulată „Nasty Man”. În 2018, Baez a lansat „Whistle Down the Wind”, primul ei album de studio dintr-un deceniu. Joan sa retra din spectacolul activ, iar ultimul ei concert a avut loc la Teatro Real din Madrid pe 28 iulie 2019. o piesă despre Donald Trump intitulată „Nasty Man”. În 2018, Baez a lansat „Whistle Down the Wind”, primul ei album de studio dintr-un deceniu. Joan sa retra din spectacolul activ, iar ultimul ei concert a avut loc la Teatro Real din Madrid pe 28 iulie 2019.

Viața personală:   La sfârșitul anilor 1950, Joan sa întâlnit cu Michael New, student la Universitatea din Boston, care a fost inspirația pentru cântecul ei din 1979 „Michael”. Baez la cunoscut pe Bob Dylan în 1961, iar cei doi au fost într-o relație până în 1965. Joan și Bob au făcut turnee împreună, iar Baez la invitat adesea pe scenă să cânte cu ea. Cântecele ei „To Bobby”, „Diamonds & Rust” și „Winds of the Old Days” sunt despre Dylan. Bob a declarat despre relația lor: „Încercam doar să mă descurc cu nebunia care devenise cariera mea și, din păcate, ea a fost luată de el și m-am simțit foarte rău pentru asta. Îmi pare rău să văd că relația se termina”.

În 1967, Baez la întâlnire pe David Harris la închisoarea Santa Rita, după ce Joan, mama ei și alte zeci de femei au fost arestate pentru că au blocat intrarea în Centrul de introducere a forțelor armate din Oakland, California, în sprijinul bărbaților care au. rezistat să fie recrutați în militar. După eliberarea ei, Baez sa mutat în comuna de rezistență a lui Harris și s-au căsătorit pe 26 martie 1968, la doar cinci luni după ce s-au cunoscut pentru prima dată. David a fost arestat în iulie 1969 pentru că a refuzat să fie introdus în armată, iar Joan a dat naștere fiului lor, Gabriel, pe 2 decembrie acelui an. Harris a petrecut 15 luni în închisoare, iar la trei luni după ce a fost eliberat, cuplul sa separat; divorțul lor a fost finalizat în 1973. Gabriel a crescut pentru a veni baterist și a făcut un turneu cu Joan.

Activism:Baez era prieten cu Martin Luther King, Jr., iar ea a luat parte la multe dintre demonstrațiile sale pentru Mișcarea pentru Drepturile Civile. În 1963, a cântat „We Shall Overcome” la Marșul pe Washington pentru locuri de muncă și libertate, iar în anul următor, a fondat Institutul pentru Studiul Nonviolenței. Joan a participat la mitinguri și marșuri împotriva războiului în timpul războiului din Vietnam și a fost al unei delegații de pace a călătoriei în Vietnam de Nord în 1972; grupul a ajuns să fie acolo în timpul „bombardamentului de Crăciun”, în care SUA au bombardat Hanoi timp de 11 zile. La sfârșitul anilor 1970, Baez a înființat organizația pentru drepturile omului Humanitas International. O susținătoare a comunității LGBT, Joan a cântat la Marșul Mândriei pentru lesbiene, gay,

Premii și nominalizări: Baez a primit premiul Grammy pentru toată viața în 2007 și a fost nominalizată la nouă premii Grammy: Cea mai bună înregistrare populară („Joan Baez în concert” și „There But For Fortune”), cea mai bună interpretare populară ( „Any Day Now”) „), Cele mai bune note de album („Albumul lui David”), Cea mai bună interpretare vocală pop, feminin („The Night They Drove Old Dixie Down”), Cea mai bună înregistrare populară contemporană ( „Asimbonanga”), Cel mai bun album folk contemporan („Play Me Backwards”) „), Cel mai bun album folk/american contemporan („Day After Tomorrow”) și Cel mai bun album popular („Whistle Down the Wind”) . În 2020,

În martie 2011, Amnesty International la onorat pe Baez la Adunarea Generală Anuală a celei de-a 50-a aniversare, un eveniment inaugural al Premiului Amnesty International Joan Baez pentru serviciul remarcabil și inspirator în lupta globală pentru drepturile omului. Joan a fost primul beneficiar al premiului, iar în anii următori, acesta a fost acordat „ unui artist – muzică, film, sculptură, pictură sau alt mediu – care a contribuit în mod similar la promovarea drepturilor omului”. În 2008, activismul lui Baez a adus un premiu Spirit of Americana/Free Speech la Americana Music Honors & Awards și a primit, de asemenea, Premiul Distinguished Leadership al Comunității Legale Împotriva Violenței.

Articolul precedentChris Kyle
Articolul următorChingy

Related Articles

Ultimele articole