Janet Yellen

Care este valoarea netă și salariul lui Janet Yellen?

Janet Yellen este un economist american care a ocupat funcția de președinte al Sistemului Rezervei Federale din 2014 până în 2018, anterior vicepreședinte. Janet Yellen are o avere netă de 16 milioane de dolari. În noiembrie 2020, Joe Biden a anunțat că Janet va ocupa funcția de secretar al Trezoreriei sub administrația sa. Potrivit unui dosar financiar publicat înainte de mandatul său ca secretar al Trezoreriei, Janet și soțul ei, economistul laureat al Premiului Nobel George Akerlof, controlează activ între 8 și 20 de milioane de dolari.

Anterior, ea a fost al 15-lea președinte al Rezervei Federale din 2014 până în 2018. Printre celelalte funcții ale sale, Ye a fost membru al Consiliului Guvernatorilor Rezervei Federale și a prezidat Consiliul Consilierilor Economici din 1997 până în 1999 sub președintele Clinton.

Câștiguri din implicarea vorbirii

Potrivit unui dosar federal publicat în decembrie 2020, Janet a câștigat 7 milioane de dolari între 2018 și 2020 din aproximativ 50 de intervenții. Același dosar a arătat că Janet plănuia să se retragă din acțiunile de aproximativ o duzină de corporații importante, inclusiv Pfizer, Conoco Phillips și AT&T.

Tinereţe

Janet Yellen sa născut pe 13 august 1946, în Brooklyn, New York, din Anna, profesoară de școală elementară, și Julius, medic. Ea este de origine evreiască poloneză și are un frate mai mare pe nume John. Yellen a mers la liceul Fort Hamilton, unde a fost promotoarea clasei. Ulterior, a urmat cursurile Colegiului Pembroke de la Universitatea Brown, absolvind în 1967 suma cum laude cu o licență în economie. Yellen a obținut mai departe masteratul și doctoratul în economie de la Universitatea Yale în 1971.

Începutul carierei în academie

După ce și-a obținut doctoratul, Yellen a devenit profesor asistent de economie la Universitatea Harvard. A predat acolo din 1971 până în 1976, înainte de a fi recrutată pentru a fi economist în Consiliul Guvernatorilor Rezervei Federale. La Fed, Yellen a cercetat reforma monetară internațională. În 1980, sa alăturat facultății de la Haas School of Business de la Universitatea din California, Berkeley, unde a făcut cercetări în macroeconomie și a predat studenților de licență și MBA. Yellen a devenit profesor titular în 1985 și a câștigat de două ori premiul Școlii Haas pentru profesor remarcabil.

Chip Somodevilla/Getty Images

Rezervă Federală și Consiliul Consilierilor Economici

În timpul concediului ei de la Berkeley în 1994, Yellen a fost numită ca membru al Consiliului Guvernatorilor Rezervei Federale de către președintele Clinton. La începutul lui 1997, ea a părăsit Rezerva Federală pentru a prezida Consiliul Consilierilor Economici. Cu CEA, Yellen a supravegheat un raport de reper axat pe disparitatea veniturilor dintre bărbați și femei. Raportul a concluzionat că diferența de remunerare a fost efectul discriminării forței de muncă. În 1999, Yellen a părăsit CEA pentru a reveni la predarea la Berkeley.

Întoarcere la Rezerva Federală

În 2004, Yellen a devenit prima femeie care a fost președinte al Băncii Rezervei Federale din San Francisco. Ea a servit până în 2010, când a plecat pentru a deveni vicepreședinte al Consiliului Guvernatorilor Rezervei Federale sub președintele Obama. Ulterior, în 2013, Yellen a fost nominalizată pentru al înlocui pe Ben Bernanke ca președinte al Rezervei Federale, prima dată când un vicepreședinte a fost ridicat în această funcție. Mai mult, ea a devenit prima femeie care a condus o bancă centrală în Statele Unite și prima democrată care a ocupat această funcție de la Paul Volcker, în 1979. În timpul mandatului lui Yellen, Rezerva Federală și-a majorat dobândă cheie pentru prima dată. din 2006. Chiar înainte de a părăsi mandatul în 2018, Yellen a făcut o mișcare fără precedent atunci când a impus sancțiuni lui Wells Fargo ca răspuns la abuzurile sistemice ale consumatorilor. Per total, Yellen este considerat unul dintre cele mai de succes scaune ale Rezervei Federale. În mandatul ei, rata șomajului a scăzut de la 6,7% la 4,1%, cea mai scăzută din ultimii 17 ani.

Rezervă post-federală

În ultima ei zi de mandat la Rezerva Federală, a fost anunțat că Yellen se va alătura grupului de cercetare al Brookings Institution ca un om distins. Între timp, între 2018 și 2020, ea a primit mai mult de 7 milioane de dolari în taxe de vorbire de companii financiare, inclusiv Goldman Sachs și Citigroup.

secretar al Trezoreriei

În noiembrie 2020, președintele ales Biden și-a anunțat intenția de al nominaliza pe Yellen ca secretar al Trezoreriei Statelor Unite; a fost aprobat în unanimitate de Comisia de finanțare a Senatului în ianuarie 2021. În acest proces, Yellen a devenit prima femeie care a ocupat această funcție, precum și prima persoană din istoria Americii care a condus Trezoreria, Rezerva Federală și Consiliul. a Consilierilor Economici.

Filosofia economică

Filosofia economică a lui Yellen se concentrează în primul rând pe probleme șomajului și favorizează rate mai mici ale dobânzilor din Rezerva Federală. Yellen și-a exprimat, de asemenea, dorința de a crește impozitele, de a reduce cheltuielile pentru pensii și de a elimina plafonul datoriei, despre care a susținut că este o necesitate pentru a preveni incapacitatea guvernamentală la sfârșitul anului 2021. În plus, ea a susținută reglementări financiare mai stricte.

Onoruri

De-a lungul carierei, Yellen a acumulat o multitudine de onoruri care îi recunosc munca atât în ​​​​mediul academic, cât și în politică. Ea a primit diplome onorifice de la instituții precum Bard College, New York University, University of Warwick, Tel Aviv University și University of Pennsylvania. Yellen a avut, de asemenea, statut de membru sau burse în locuri precum Biroul Național de Cercetare Economică, Academia Americană de Arte și Științe, Consiliul pentru Relații Externe și Asociația Națională pentru Economia Afacerilor. Laudele ei includ Medalia Crucea Wilbur de la Universitatea Yale, Medalia Președintelui de la Universitatea Brown și Premiul Paul H. Douglas pentru Etică în Guvern de la Institutul de Guvernare și Afaceri Publice.

Viata personala

În 1978, Yellen sa căsătorit cu colegul economist George Akerlof, pe care îl cunoscuse în cantina Rezervei Federale. Timp de doi ani, perechea a locuit la Londra, unde Akerlof a predat la London School of Economics; mai recent, a predat la Universitatea Georgetown și la Universitatea din California, Berkeley. Împreună, Yellen și Akerlof au un fiu pe nume Robert, care este profesor asociat de economie la Universitatea din Warwick.

Yellen și Akerlof au colaborat frecvent la cercetare, în special pe subiecte precum sărăcia și șomajul. În plus, Yellen este filatelist și are o colecție de timbre poștale estimată a fi în valoare între 15.000 și 50.000 USD.

Articolul precedentCriss Angel
Articolul următorCassandra „Elvira” Peterson

Related Articles

Ultimele articole