James Dyson

Care este valoarea netă a lui James Dyson?

Sir James Dyson este un inventator, designer, fermier și antreprenor britanic care are o netă de 22 de miliarde de dolari. El este cel mai bine cunoscut pentru că a fondat compania de tehnologie Dyson și a inventat aspiratorul fără sac cu dublu ciclon. În plus, a fost provost al Colegiului Regal de Artă din 2011 până în 2017 și a deschis Institutul Dyson de Inginerie și Tehnologie.

Tinerete si educatie

James Dyson sa născut pe 2 mai 1947 în Cromer, Norfolk, Anglia. În copilărie, a mers la internatul independent Gresham’s School din Holt. Ulterior, a petrecut un an la Școala de Artă Byam Shaw, apoi a studiat designul interior și mobilier la Colegiul Regal de Artă. Cu toate acestea, în timp ce se află în această instituție, Dyson a decis să-și schimbe atenția către designul industrial, parțial, influențat profesorului său, inginerul structural Anthony Hunt.

Începuturile carierei ca inventator

La începutul carierei sale de inventator, Dyson a ajutat la proiectarea Rotork Sea Truck, o ambarcațiune cu cocă plată și de mare viteză din fibră de sticlă. În 1974, a avut prima invenție originală oficială cu Ballbarrow, o variantă a roabei care înlocuiește o minge cu o roată. Păstrând ideea de echipament pe bază de minge, Dyson a inventat ulterior troleiul, care este folosit pentru lansarea bărcilor. El a proiectat și barca cu roți, care ar putea călători cu până la 40 de mile pe oră atât pe apă, cât și pe uscat.

Aspiratoare Dyson

Dyson a venit cu ideea sa de a folosi separarea ciclonică în aspiratoare la sfârșitul anilor ’70. Frustrat de felul în care Hoover-ul și-a continuat să se înfunde cu praf, el și-a imaginat un aspirator care să nu-și piardă aspirația în timp ce aspira murdăria. Aproximativ cinci ani și peste 5.000 de prototipuri mai târziu, Dyson și-a lansat aparatul de curățat G-Force în 1983. Cu toate acestea, producătorii și distribuitorii britanici nu au vrut să ridice produsul, deoarece reprezentat sau amenințare majoră pentru piața sacilor de praf. de schimb. În consecință, Dyson a lansat produsul în Japonia, unde a câștigat Premiul Internațional de Design din 1991. A continuat să înființeze propria companie de producție, Dyson Limited, precum și o fabrică și un centru de cercetare.

Dyson a avut în sfârșit un progres pe piața din Marea Britanie la mijlocul anilor 90, când a lansat o campanie de publicitate la televiziune subliniind lipsa aspiratorului său de a avea nevoie de pungi de schimb. În cele din urmă, Dyson Dual Cyclone a devenit cel mai rapid vândut aspirator vreodată în Marea Britanie, depășind chiar și multe dintre companiile care au refuzat ideea inițială. Curățenia a avut un succes incredibil și în America de Nord. În 2005, Dyson a încorporat o minge de roată într-un nou detergent numit Dyson Ball, care a fost proiectat pentru o direcție mai bună. Mai târziu, în 2014, și-a prezentat aspiratorul robotizat 360 Eye, care include scanare la 360 de grade și cartografiere pentru navigare, printre alte caracteristici.

TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images

Alte produse Dyson

Dincolo de aspiratoare, Dyson Limited proiectează și produce purificatoare de aer, ventilatoare fără pale, lumini, încălzitoare, uscătoare de mâini și multe altele. Printre celelalte invenții notabile ale Dyson s-au numărat ContraRotator, o mașină de spălat cu două tambure rotative care se mișcă în direcții opuse și Dyson Supersonic, un uscător de păr cu un motor mai mic în mâner pentru a oferi un echilibru mai bun.

Proiecte de cercetare și dezvoltare

Pe lângă proiectare și producție, Dyson cheltuiește milioane investind în inteligența artificială și cercetarea și tehnologia robotică. Compania a investit în aspiratoare robotizate, baterii cu stare solidă, vehicule electrice și ventilatoare medicale, printre altele. De asemenea, a creat un campus extins la sediul său și a creat un al doilea centru de cercetare și dezvoltare în Hullavington, Wiltshire. Angajând peste 3.500 de oameni de știință și ingineri, Dyson este implicat în peste 40 de programe de cercetare universitară. În 2017, Institutul Dyson de Inginerie și Tehnologie a fost creat în campusul tehnologic Dyson din Malmesbury.

Fundația James Dyson

În 2002, Dyson a fondat James Dyson Foundation pentru a sprijini educația în inginerie și design. Organizația de căutare să inspire tinerii să urmeze studii în aceste domenii și finanțează resurse pentru a fi folosit în școlile din lume. În 2014, Fundația a donat 8 milioane de lire sterline pentru a crea un centru tehnologic la Universitatea din Cambridge, iar în 2015 a promis 12 milioane de lire sterline către Imperial College din Londra pentru crearea Școlii Dyson de Inginerie de Design. Mai mult, Fundația James Dyson promovează munca tinerilor designeri prin premiul său James Dyson, care operează în 20 de țări de pe glob.

Controversa Brexit

Înainte de referendumul din iunie 2016, Dyson a fost unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Marea Britanie care a exprimat sprijinul public pentru Brexit. În urma referendumului, el a comentat că Marea Britanie ar trebui să părăsească UE pentru a „elibera” economie. Dyson a atras critici la adresa ipocriziei la începutul anului 2019, când compania sa discuta despre mutarea sediului său în Singapore.

Viața personală și proprietăți

Dyson sa căsătorit cu Deirdre Hindmarsh în 1968. Împreună, au o fiică și doi fii. În 2003, Dyson a doritonat Dodington Park, o proprietate georgiană din South Gloucestershire. El și soția sa dețin și Domaine des Rabelles în Franța. Printre alte proprietăți ale lui Dyson se numără super-yacht-ul Nahlin, unul dintre cei mai mari din lume. De asemenea, deține două avioane private Gulfstream G650ER, precum și un elicopter AugustaWestland AW-139. În 2019, Dyson a doritonat un apartament triplex de 43 de milioane de lire sterline deasupra Turnului Guoco din Singapore; la vândut cu 36 de milioane de lire sterline în 2020 și sa mutat înapoi în Marea Britanie în 2021.

Articolul precedentTracy McGrady
Articolul următor179 Mesaje De Buna Dimineata Noi

Related Articles

Ultimele articole