Galaxia – Ce este Galaxia – Universul nostru

Galaxia – Ce este Galaxia – Universul nostru

        In general,se poate spune ca Universul este format din stele si vid. Dar stelele nu sunt raspandite in spatiu la intamplare, ci sunt grupate in „insule” enorme de stele, galaxiile.
        Stelele pe care le vedem noaptea pe cer, ca si Soarele, apartin galaxiei noastre, a Sistemului Caii Lactee. Denumim Calea Lactee fasia argintie pe care o putem vedea pe cer. Daca privim aceasta fasie cu un ochean sau cu un telescop, atunci putem observa ca este alcatuita din miliarde de stele. noi insa vedm in realitate doar imaginea sau sectiunea galaxiei. Galaxia insasi este asemanatoare unui disc enorm care se „umfla’ la mijloc. aceasta formatiune este denumita nucleu, se poate gasi in dreptul constelatiei sagittarius (sagetatorul), zona cu cea mai mare densitate de astri ai Sistemului caii Lactee. nu se poate privi in interiorul nucleului pentru ca este inconjurat de nori de praf foarte densi.

 In discul inconjurator, stelele se grupeaza in jurul anumitor brate de spirala ce pornesc din nucleu. galaxia noastra este una din galaxiile spirala ale Universului. asemanator cu alte galaxii, si aceasta se roteste circular in Univers. Privita de departe, poate fi vazuta ca o roata de flacari, cu multe tepuse.
         Specialistii au definit cateva brate de spirale de galaxie prin studierea rasandirii si directieide miscare a stelelor. Cu ajutorul radiotelescoapelor au constat au constatat pozitia norilor gazosi de hidrogen in bratele spiralei. bratele apropiate de noi sunt bratul Orion, bratul Carina si s-a demonstrat ca exista si un brat Centaurus. Aceste brate se gasesc in constelatiile de la care au primit numele.
                               
Dimensiunile Galaxiei  noastre

          Galaxia noastra apartine grupului de galaxii cu o dimensiune putin mai mare decat in general. Contine aproximativ 100 de miliarede de stele, avand diametrul de aproximativ 100000 ani lumina.
          Soarele se afla in discul galaxiei, in bratul de spirala Orion, la o distanta de centrul galaxiei de 30.000 de ani lumina si face o rotatie in jurul cetrului in 225 milioane de ani – 1 an cosmic.
          Asemenea stelelor care se grupeaza in galaxii, si galaxiile formeaza grupuri de galaxii. Galaxia noastra face parte di fromatiunea Grupul Loacal. Aici sunt incluse si galaxiile vecin, Norul Maghelan Mic si Mare, galaxii mici si dezordonate, dar si renumita galaxie Andromeda face parte din Grupul Local. Si aceasta este o galaxie cu organizare in spirala, dar putin mai mare decat a noastra.
         Exista o diferenta vizibila intre nucleu si discul galaxiei. Stelele din disc sunt relativ tinere. Sunt foarte multe stele albastre, albe-albastre. Unele dintre el s-au format impreuna, iar pe acestea le putem vedea ca pe niste formatiuni deschise; un exemplu elocvent il constituie Pleiadele din Constelatia Taur (Taurus). Portiunea dintre stelele discului este umpluta cu nori mari de gaz. Din astfel de nori se nasc stelele. Dupa calcule se presupune ca 10% din masa galaxiei este constituita din astfel de nori.
         Norii de gaz si de praf pot contine materiale care s-au raspandit in spatiu in timpul exploziei unei supernove. In aceste materiale se gasesc si metale, astfel ca stelele care se nasc din asemenea nori contin si metale.
         Stelele caracteristice discului sunt tinere, fierbinti si contin o cantitate mare de metale. Astronomii le denumesc stele de prima populatie.

In nucleu

         In nucleul Sistemului Caii Lactee se afla in deosebi stelele batrane, rosii. Cele mai multe s-au format la nasterea galaxiei noastre, in urma unor explozii, acum 12 miliarde de ani. Stelele din disc sunt cu mult mai tinere, Soarele avand doar 5 miliarde de ani.
         Stelele batrane, rosii ale nucleului sunt stelele de a doua populatie. Compozitia lor difera de cea  a stelelor din disc. S-au format din nori de hidroge si heliu si inainte sa intre in compozitia lor metale rezultate din explozia supernovelor, aproape nu contineau metale.
         Stele batrane, rosii se afla in fata partii bombate a nucleului, si formeaza alouri sferice (zone luminoase circulare in jurul galaxiei). In unel locuri asemenea stelele se aduna (mai multe sute de mii) si formeaza un grup asemanator cu o manusa de box denumit multime sferica.
         Cele mai numeroase formatiuni de acest fel sunt Omega Centauri si 47 Tucanae, care se pot vedea cu ochiul liber in emisfera sudica.
         In totalitate se cunosc 200 de asemenea multimi sferice.
         In mod ciudat stelele din multimile sferice s idin halouri nu se rotesc impreuna cu celelalte parti ale galaxiei. Au o traiectorie proprie in jurul centrului galaxiei. Se crede ca traiectoria lor s-a format odata cu nasterea galaxiei.
         Cu  ajutorul telescoapelor ,astronomii pot patrunde adanc in interiorul galaxiei.Au descoperit ca nucleul contine inele de gaz care se invart si se largesc,
unele dintre ele avand temperaturi extrem de ridicate (10  000 C ).
         Viteza inelelor de nori de gaz este foarte mare.Pentru a mentine galaxia in formatiunea actuala este nevoie ca in centrul ei sa se afle un corp cu o masa  enorm
de mare – de aproximativ 5 milioane de ori  mai mare decat masa Soarelui din sistemul  nostru solar.
         Din centrul galaxiei noastre sosesc nistre semnale radio foarte puternice : se crede ca sursa lor este Sagitarius  A.Tot aceasta zona emite so raze  Roentgen.
Dupa parerea astronomilor ,doar o gaura neagra poate sa forteze un  obiect sa emita o asemenea cantitate de energie.Aceasta este in concordanta cu parerea ca trebuie sa existe un corp ceresc de masa imensa care poate sustine norii de gaze.
Se crede ca in majoritatea galaxiilor,in centrul lor se afla gauri negre.

                                         

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole