Frunzele de toamna in Europa sunt galbene si rosii in America

Frunzele de toamna in Europa sunt galbene si rosii in America

Doi cercetatori propun o noua teorie prin care explica de ce in Europa frunzele de toamna sunt galbene iar in America si in Asia de Est sunt rosii. Ei sugereaza ca mifrunzele-de-toamna-in-europa-sunt-galbene-si-rosii-in-americasterul culorii frunzelor poate fi dezlegat daca dam timpul inapoi cu 35 de milioane de ani.
Toamna, frunzele isi schimba culoarea in galben si in rosu din cauza unor procese diferite si nu inseamna ca au ajuns in ultimul stadiu. Daca atunci cand clorofila se diminueaza si frunzele capata culoarea galbena a pigmentilor dominanti, in frunzele care devin de culoare rosie, se produce un pigment pe care initial nu il aveau. Potrivit teoriei puse la punct de profesorii Simcha Lev-Yadun de la Universitatea din Haifa, Israel, si Jarmo Holopainen de la Universitatea din Kuopio, Finlanda, in urma cu 35 de milioane de ani arborii au intrat intr-un proces de evolutie si au inceput sa produca frunze de culoare rosie cu scopul de a evita insectele.


In América lanturile de munti au permis migratia plantelor dar si a insectelor care depindeau de ele ca sa supravietuiasca iar procesul continua si astazi. Asta spre deosebire de Europa unde configuratia muntoasa nu a permis acest lucru. Astfel, multe specii de arbori si insectele asociate au pierit din cauza frigului. Dupa repetate perioade de inghet, majoritatea arborilor din Europa nu au mai produs frunze de culoare rosie ca semn de avertizare.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole