Fitness Yoga – frumusetea ta conteaza – Yoga trup , minte , spirit

Fitness Yoga – frumusetea ta conteaza – Yoga trup , minte , spirit

Yoga: are doar 4 litere, e usor de retinut si se poate pronunta facil in toate limbile Terrei. Cuvantul Yoga, asa simplu cum e, cuprinde in el o intreaga intelepciune milenara, mii de ani de studiu si de practica. Ei da, spun unii, si la ce ma ajuta pe mine chestia asta orientala? Yoga e buna pentru indieni si tibetani…
Ei bine, ganditi-va: si hartia a fost inventata de chinezi si asta nu ne impiedica s-o folosim.
Daca avem destula deschidere pentru nou (sau vechi) si discernamantul necesar, putem retine din orice numai ceea ce ne ajuta si ne inspira.


Yoga se ocupa si de trup, si de minte, si de spirit
Nu toata lumea ajunge la telul final, si anume Eliberarea Totala si Contopirea cu Divinul, dar chiar si efortul de a ajunge acolo este rasplatit pe parcurs cu beneficii din cele mai diverse, de la aspectul fizic armonios si pana la puteri paranormale. Unii au chiar teluri mai domestice: sa fie sanatosi, cu mintea limpede si vioaie, vorba aceea: “Mens sana in corpore sano” (stiau ei ce stiau), sa fie .increzatori si plini de entuziasm pe drumul vietii, oricare ar fi acela.

Vazut ca un instrument si vehicul de atingere a starii de calm perfect, corpul in sistemul yoga este purificat, elevat, tonifiat si armonizat prin diferite posturi corporale (asane), exercitii de respiratie (pranayama) si metode foarte eficiente de purificare. Chiar daca rezultatele se instaleaza mai greu decat in cazul practicarii altor sporturi, efectele sunt mult mai de durata si mai profunde. Si inca ceva, la yoga, nu ajungi sa gafai epuizat ca la gimnastica, desi transpiratia nu este exclusa.. In schimb, o sedinta de yoga dupa o ora de exercitiu fizic intens este chiar binevenita caci decontracteaza muschii, fluidizeaza curgerea energiilor prin intregul corp si regleaza respiratia.
O respitatie constanta si profunda este o conditie esentiala pentru o minte clara si calma. Asta iti da o mai mare eficienta in tot ce faci, si incredere in fortele proprii.

Yoga transforma corpul
Oprindu-ne doar la aspectul fizic, putem spune ca yoga transforma corpul in sensul echilibrarii lui. Cei supreponderali vor slabi iar cei slabi se vor implini. Adica, in termini populari, veti ajunge nici prea prea, nici foarte foarte.
Prin practica consecventa a asanelor, trupul se modeleaza…altfel. Si spun altfel pentru ca rezultatele nu seamana nici cu cele din aerobic, nici din fitness sau alte sporturi care dezvolta grupuri specifice de muschi. Efectele practicarii posturilor corporale cu o concentrare adecvata, se remarca in intreg, ca si in parte, in corpul practicantului. Acesta capata o frumusete subtila, o alura zvelta, elastica si energica gratie flexibilitatii mult marite a articulatiilor si incheieturilor si irigarea sangvina abundenta a muschilor si tesuturilor.
Talia devine supla, burtica se dezumfla, umerii bine proportionati, soldurile se reduc in dimensiuni (ah, pernitele!!!), fesierii capata fermitate iar coapsele isi pierd vestitele aripioare…Ei bine, asta ma face sa zic ca Yoga, este un bisturiu magic.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole