Facem mai bine cand nu ne comparam cu altii

Theodore Roosevelt a spus urmatoarele despre comparatie: ,,Comparatia este hotul bucuriei”. Cand ne comparam cu ceilalti, ne jefuim de propria noastra fericire . Prin comparatie, fie simtim un sentiment de inferioritate, fie superioritate si oricare cale pe care o luati nu creeaza fericire durabila.

In zilele noastre, este aproape imposibil sa eviti comparatia cu social media, internetul si accesul constant in viata oamenilor. In orice moment al oricarei zile, ne putem ridica telefoanele si putem vedea un mic moment din viata altcuiva si, prin urmare, ne putem gandi: ,,De ce nu fac ceea ce face ea?” ,,Sunt mult mai bun decat el”. Oricum ar fi, acest proces de gandire ne dauneaza doar si poate fi vazut ca o energie irosita, deoarece retelele sociale sunt un instantaneu minuscul al experientei traite de cineva.

In afara de social media, exista nenumarate alte modalitati de a ne compara cu ceilalti. Putem compara modul in care ne uitam la straini atunci cand facem comisioane. Ne putem compara cu vecinii si putem evalua ceea ce avem fata de ceea ce au ei. Ne putem compara cu rudele noastre si cu ceea ce am realizat in viata noastra fata de ceea ce au realizat ei. Un alt scenariu de comparatie obisnuit este compararea performantei dvs. cu cea a colegului. De fapt, acest lucru poate fi incurajat de compania dvs., deoarece considera ca comparatia determina concurenta si creste profiturile. Este un ciclu vicios in care sa te prinzi, indiferent daca ai inceput sau nu jocul de comparatie.

Cum ne eliberam de jocul de comparatie si ne concentram atentia asupra noastra?

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa recunoastem ca comparatia nu ne serveste, indiferent daca ne concentram pe a fi mai bine decat sau mai putin decat altii. Incheierea ciclului de comparatie este mai usor de spus decat de facut, deoarece poate fi atragator sa te compari cu ceilalti. Acest lucru se datoreaza faptului ca vor exista intotdeauna oameni pe care ii facem ,,mai bine” decat. Pe de alta parte, exista si cineva care se descurca mai bine decat noi. Veti gasi intotdeauna pe cineva cu un loc de munca mai bun, o casa mai draguta, un dulap mai bun, iar lista continua. Morala: Daca ne comparam, vom pierde mereu. Acest lucru se datoreaza faptului ca va exista intotdeauna cineva care are mai mult decat noi, indiferent cat de sus suntem deja. In loc sa cadem in aceasta capcana, trebuie mai intai sa recunoastem ca exista comparatie, dar nu inseamna ca trebuie sa ne angajam.

O melodie care ilustreaza bine acest punct este Ce te face frumos de One Direction. Scopul melodiei este ca, oricat de bun ai fi la ceva sau cat de frumos esti atunci cand te compari cu ceilalti, iti fura propria bucurie.

Ce faci daca vrei sa te simti bine cu tine? In loc sa te construiesti prin a te gandi la deficientele altor persoane, o abordare mai buna ar fi sa recunosti ca realizarile tale sunt masurate doar de cat de bine te face sa te simti ceva. Persoana a carei opinie conteaza cel mai mult este a ta. Odata ce incetati sa va comparati cu ceilalti, puteti incepe cu adevarat sa va bucurati de ceea ce faceti si sa traiti doar momentul. Comparatia constanta ne spulbera de bucurie si de a fi prezenti, deoarece accentul este centrat pe alti oameni, nu pe noi insine.

S-ar putea sa putem controla modul in care vorbim si ne laudam pe noi insine, dar nu avem control asupra altor oameni care ne lauda. Este greu sa evitam caderea in capcana comparatiei atunci cand primim laude de la alti oameni. Cand primim complimente, este important sa va multumim si apoi sa va reamintiti ca nu sunteti mai bun decat persoana de langa dvs., doar pentru ca ati primit un compliment. O modalitate excelenta de a te aduce inapoi pe pamant este sa te gandesti la alti oameni care sunt mai buni decat tine chiar in ceea ce ai primit un compliment. De exemplu, pentru ca am avut multa educatie , oamenii imi complimenteaza inteligenta. Pentru a inabusi orice sentiment de superioritate, ma gandesc la toti oamenii din lume care sunt mult mai destepti decat mine. Acest lucru nu ma face sa ma simt inferior sau mai putin decat. De fapt, aceasta practica ma relaxeaza. Imi impiedica aceste complimente sa ajunga in capul meu. Data viitoare cand primiti laude sau un compliment, va recomand sa va reamintiti cu blandete ca, indiferent de ce, exista intotdeauna oameni care stiu mai multe sau sunt mai buni decat voi. Accentul ar trebui sa se concentreze asupra modului in care ma pot bucura mai mult de ceea ce fac, nu cum ii pot depasi pe altii.

Ce se intampla daca munca sau scoala noastra pune accent pe clasarea sau pe compararea noastra cu ceilalti? Acest lucru este obisnuit – prin bonusuri, profesor al anului, angajatul lunii etc. Cum putem evita capcana de comparatie atunci cand mediul nostru ne compara fortat cu ceilalti? Trebuie sa recunoastem ca jocul de comparatie este jucat, dar nu trebuie neaparat sa il jucam. Modul in care ne pregatim pentru un examen, performanta sau prezentare nu trebuie sa se schimbe, dar atunci cand primim rezultatele noastre, este important sa nu ne acordam atentie pozitiei noastre. Amintiti-va, acordand energie clasamentului nostru sau comparandu-ne cu ceilalti, ne ia propria bucurie. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa faci tot posibilul in circumstantele date. 

S-ar putea sa va ganditi ca alegerea caii in care nu va pasa de clasamente sau note va va face sa va descurcati slab. Dar cred ca opusul este adevarat. Ati auzit vreodata de conceptul ,,a fi in zona?” Aceasta inseamna ca manifestati excelenta in acest moment. In aceste situatii, care au fost studiate in mod semnificativ, comparatia nu este prezenta. De fapt, facem tot posibilul in viata atunci cand nu ne comparam cu ceilalti.

Cand nu ne lasam in jocul de comparatie, avem ocazia sa ne reorientam atentia asupra noastra si sa traim o viata care sa ne reprezinte cel mai bine visele si pasiunile. Cand alegem sa nu lasam comparatia sa dicteze modul in care ne vedem pe noi insine, opinia singurei persoane care conteaza, in cele din urma, este a noastra. Aici suntem capabili sa ne traim viata la maximum, o zi la rand.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole