Examenul auto la traseu va contine 4 probe din septembrie 2009

Examenul auto la traseu va contine 4 probe din septembrie 2009

Politia Rutiera vrea sa propuna schimbari in ceea ce priveste modalitatea de a obtine permisul de conducere auto.
Cu ocazia lansarii proiectului european „Life Save”, derulat in 26 de tari europene, comisarul sef Gino Bosman, reprezentantul Directiei Politiei Rutiere din IGPR, a declarat intr-o conferinta de presa ca, impreuna cu examenul-auto-la-traseu-va-contine-4-probe-din-septembrie-2009Regim Permise din Ministerul de Interne si cu Autoritatea Rutiera, vor sa propuna schimbarea modalitatii de obtinere a permisului auto, prin introducerea probei de noapte, in poligon si a unor cursuri de conducere preventiva. Proiectul „Life Save” urmareste reducerea numarului accidentelor rutiere. Bosman a mai declarat ca, desi anul trecut s-au ridicat cu 20 la suta mai multe permise auto si s-au dat mult mai multe amenzi, numarul accidentelor grave a crescut, asta aratând ca problema este in alta parte. El a vorbit despre necesitatea unor investitii in infrastructura, despre nevoia de educatie rutiera, a unor investitii in fortele si resursele Politiei.

Examen auto ca pe vremuri

Potrivit acestui pooiect, examenul pentru obtinerea unui permis auto se va da ca pe vremuri. Românii vor avea de trecut nu doua obstacole, ca pâna acum, ci patru. Probele examenului pentru obtinerea permisului de conducere ar putea fi modificate, urmând a fi reintroduse poligonul si conducerea pe timp de noapte. In conceptia acestora, sistemul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere ar trebui refacut intrucât exista peste cinci milioane de masini si tot mai multe accidente de circulatie. Numai în 2008 au murit 3.000 de oameni în peste 10.000 de evenimente rutiere petrecute pe soselele din România. Se anunta vremuri exigente privind modalitatea de testare a examenului auto.

De ce a disparut poligonul?

Imediat dupa Revolutie, poligonul a disparut ca proba de examen pentru obtinerea permisului de conducere. Politisti mai vechi, care au figurat printre examinatori dar acum au iesit la pensie, spun ca poligonul a fost scos de la examinare la presiunea… instructorilor auto si a aparitiei unui numar foarte mare de scoli de soferi. „Poligonul era o proba cu cântec dupa Revolutie. Nu mai era vorba despre masina statului, ci de cea personala, a instructorului, sau a patronului. Risca el s-o loveasca de jaloane toata ziua? Sau sa strice ambreiajul? Nu, acum e mai comod, stai lânga elev, ii dai traseul si el merge si merge. Iar la examen, când trebuie sa faca o parcare laterala, sa vezi atunci chinuri. Sau o plecare din panta, cine ii mai invata?”, declara un fost examinator care, culmea, acum e instructor la o scoala de soferi. Asadar, poligonul ar fi disparut in urma presiunii exercitate de instructorii scolilor de soferi.

De unde atâtea poligoane?

In România exista 1.485 de scoli de soferi. Daca s-ar introduce obligativitatea sa aiba sau sa închirieze poligon, abia daca ar mai ramâne 100 scoli de soferi! In Bacau, sunt in jur de 30 scoli de soferi. Acest lucru nu le-ar conveni nici celor care autorizeaza scoli de soferi pe criterii minime. In momentul de fata, o scoala de soferi are ca baza materiala minima, o sala de curs cu un singur loc, un singur profesor de legislatie rutiera si un singur instructor auto, luati cu norma de două ore, si un singur autovehicul pentru pregatire practica. Exista insa si scoli care pot pregati cel putin 10 cursanti, au minim un profesor de teorie, cinci instructori auto cu cu normă întreaga si cel putin cinci autovehicule. Cât despre introducerea probei cu poligonul ca proba de examen, toti o considera necesara, dar greu de realizat.

Ce spun instructorii auto

Acestia sustin si nu prea propunerile Politiei Rutiere. Din punct de vedere tehnic, totul pare in regula. Elevii se pot perfectiona, invata sa conduca pe timp de noapte, exista instructori pregatiti pentru acest lucru. Problema e unde se vor efectua orele de poligon? In Bacau a fost unul singur, pe vremea când exista o singura scoala de soferi, de stat, si se dadea examen la poligon. „Dupa Revolutie, odata cu aparitia scolilor de soferi private si desfiintarea poligonului ca proba de examen, a disparut si poligonul. Câte poligoane ne-ar trebui pentru toate scolile de soferi din Bacau? Doar daca Primaria amenajeaza un poligon si-l inchiriaza scolilor de soferi”, spune Ion Gudea, patronul unei scoli de soferi din Bacau.

Examinatorii sunt de acord…

In ceea ce-i priveste pe politistii examinatori, acestia sunt de acord cu reintroducerea acestor probe. „Elevii vor capata mai multa indemânare in concurs, vor sti sa faca o parcare laterala, nu cum se intâmpla acum când unii dintre candidati cu greu reusesc sa efectueze o astfel de manevra si apoi dau vina pe examinator. In plus, mersul pe timp de noapte este binevenit. Deseori, când ne prinde noaptea, si avem examene, observam stângacia candidatilor si mai ales teama. Efectuând ore pe timp de noapte, vor sti sa evite un obstacol, sa desluseasca un biciclist sau o caruta. Pentru ca, de ce sa n-o recunoastem, dupa ce iau carnetul, fara sa fi facut o ora de conducere pe timp de noapte, proaspetii conducatori auto pornesc la drum si orbecaiesc prin intuneric, iar de aici si pâna la accident nu mai e decât un pas. Iar daca se introduce poligonul, indiferent unde va fi amenajat, ne vom deplasa acolo sa suistinem examenul, fie ca a fost amenajat la Nicolae Balcesacu sau la Racaciuni”, declara comisar sef Virgil Hustiu, din cadrul Serrviciului Inmatriculari si Permise Auto Bacau.

… Candidatii, intre da si nu

„Sunt de acord cu reintroducerea poligonului, foarte multi soferi nu pot sa faca nici macar o parcare laterala”, spune un candidat, viitor conducator auto. „Am auzit de la conducatorii auto mai vechi despre o astfel de proba. Pentru mine, ca elev, n-ar fi o problema, mai ales daca scoala de soferi are masina asigurata. Numai sa nu tipe la mine instructorul ca ii lovesc masina de jaloane, incolo e o.k.!”, adauga un altul. „Ce nevoie am de poligon? Examenul adevarat e strada, acolo se vede cât de bun sofer esti, nu la poligon. Mai ales ca, dupa ce ai luat examenul, daca gresesti o parcare si lovesti o masina, platesti tu. Te doare la buzunar pe tine si esti mai atent. Mi-e frica de faptul ca, daca se introduc si aceste doua probe, va creste si pretul la scoala de soferi, e normal sa fie asa!”, spune un candidat.

Related Articles

4 COMENTARII

  1. propun spre a se analiza; pe malul siretului sau bistritei unde nu apartine pamantul nimanui,pe un teren mai ridicat un poligon cu:un sens unic,in capat o parcare,lateral o intrare-iesire,cateva masini vechi bine pozitionate de la REMAT,pe parcurs se va dota mai bine poligonul,celelalte deprinderi se pot insusi ca pana acum pe traseu,pt.alte detalii tel.0746220166

  2. sunt perfect de acord cu introducerea acestor 2 probe, inca nu am incepus scoala, intr-o luna o sa incep, si nu m-ar deranja daca ar introduce cele 2 probe. As capata mai multa experienta.

  3. SI DA SI NU.LA NOI IN CONSTANTA A EXISTAT UN POLIGON ,DAR TERENUL A FOST REVENDICAT SI TOTUL A FOST DISTRUS,ca scoala sa inchirieze poligon contra cost sigur ar fi prea scump,sunt de papere ca trebuie sa lasam concurenta pe piata.aici in constanta scolile mari calca totul in piceoare concurenta,cursanti,preturi astronomice.dar le merge .

  4. Si eu am luat sala cu 26,25 teoretic eram pregatita, practic incepeam sa tremur.Mi-am luat niste ore suplimentare de conducere cu un instructor foarte bun,calm si care imi explica orice,era si profesor de legislatie si abia atunci am inteles si micile greseli pe care nu le observam si nu mi le spunea fostul instructor.Am facut orele suplimentare pe traseele de examen .Am facut cu el la recomandarea prietenului meu si a avut dreptate desi la inceput am fost cam incapatanata. pe instructor/profesor il cheama Stoica Marius si e de la Biditrans din brancoveanu/oltenitei e super si chiar ii multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole