Cat de mult au evoluat relatiile de cuplu in ultimii ani?

In ultimele decenii, conceptul de cuplu s-a schimbat mult, modul in care incep relatiile, motivul si modul in care se vad despartirile si, de ce nu, modul de a le trai. Toate acestea se reflecta in studiul „Managementul vietii private in societatea informationala si a cunoasterii.  

Noile tehnologii au schimbat destul de mult peisajul, dar doua fapte care influenteaza foarte mult cuplurile de astazi sunt cresterea sperantei de viata si importanta pactului privat facut de membrii cuplului. In ea, ei definesc tipul de relatie pe care urmeaza sa o mentina, daca exista vreo „linie rosie” sau care vor fi principalele reguli ale intimitatii lor.

Modul de pereche este un alt aspect care a variat foarte mult. Casatoriile aranjate au trecut la curte, iar astazi, noile tehnologii au „revolutionat pietele de matchmaking” prin multiplicarea oportunitatilor, diversitatii si tipurilor de cupluri.

Dar nu doar interfereaza in modul de cunoastere, ci si credinta ca noile tehnologii reduc comunicarea in cuplu este foarte raspandita, totusi, studiul arata ca doar 5% dintre cei cu partener recunosc ca acesta este cazul. Ceea ce confirma este utilizarea lor de zi cu zi. 67,3% spun ca le folosesc pentru coordonarea activitatilor casnice, aproape 50% se bazeaza pe ele pentru educatia copiilor lor, 82,4% le folosesc pentru a fi mai aproape de rudele care sunt indepartate geografic, 62. 2% recunosc ca le folosesc pentru a ocupa timpul liber in familie si in final , aproape 40% profita de ele pentru a lucra de acasa.

Analiza vietii de cuplu este ceva care afecteaza multi oameni, deoarece doar 8% dintre cei cu varsta peste 18 ani sustin ca nu au avut niciodata o relatie, conform ESGE (Sondajul Social General Spaniol) din 2018. Cel mai recent CIS precizeaza ca 70% dintre cei se afla intr-un anumit tip de relatie si dintre cei care nu o au, majoritatea (43%) afirma ca este pentru ca nu au gasit-o inca. 22%, la randul lor, nu au simtit inca nevoia sa-l gaseasca.

Conceptul de cuplu s-a schimbat

Un alt fapt important care reiese din studiu este modul in care s-a schimbat conceptul de cuplu. Inainte era ceva total obiectiv care se constituia in mod normal printr-un ritual si in prezent, este ceva privat, subiectiv care in multe cazuri ii priveste doar pe membrii aceluiasi si, exista multe tipuri de cupluri care pot fi gasite.

Cupluri de weekend, digitale, fara convietuire, la distanta, deschise, de fapt, mixte, poliamoroase, impreuna, dar separate… Exista optiuni pentru fiecare situatie.

Un alt semn al schimbarii pe care au suferit-o casatoriile tipice conventionale este ca, in prezent, a avea copii nu mai este printre preferintele cuplurilor. In multe cazuri, cuplul a devenit centrul relatiei si valoarea sociala a copiilor a scazut. In Uniunea Europeana, unul din patru cupluri nu are copii, adica 25,1%, in momentul de fata la noi este mai bine, 22,7% dintre cupluri nu au urmasi.

Cupluri fara coabitare

Este o tendinta care arata foarte bine caracteristicile care definesc cuplurile secolului XXI, acestea au o tendinta spre individualism, dar nu vor sa piarda partea sociala si legaturile afective pe care le ofera un cuplu. Aceste tipuri de cupluri se vad mai mult in randul celor sub 60 de ani, lucru care nu se intampla in nordul si centrul Europei, unde aceste relatii se intalnesc si la grupele de varsta mai inaintate.

Mai exact, studiul identifica cinci tipuri de cupluri fara coabitare: cei care se considera tineri pentru a trai impreuna (25,4%), cei care nu fac acest lucru din motive economice (25,7%), cei care aleg aceasta situatie pentru ca doresc sa-si mentina independenta. (7%), cei care nu sunt inca pregatiti sa locuiasca impreuna (7,1%) si, in final, cei care nu o fac din motive de munca (13%). Chiar si asa, majoritatea acestor cupluri spera sa traiasca impreuna in viitor, cu exceptia celor 7% care spun ca vor sa-si mentina independenta, vad situatia ca pe ceva mai lung.

Normalizarea despartirilor si a revanselor

In tara noastra traim o autentica „democratizare a divortului” si deja se vede ca acesta afecteaza in mod egal toate clasele sociale, dar nu numai atat, ci este trait si ca ceva firesc, indepartandu-se de evenimentul traumatizant care nu a fost. acum mult timp.

Nici nu au mare legatura cu principalele motive pentru care cuplurile se despart astazi. „Dragostea s-a terminat”, monotonia si infidelitatea sunt factorii cheie in comparatie cu motivele din trecut care aveau mai mult de-a face cu motive economice, dependente, casatoria foarte tanara sau incalcarea rolurilor conjugale.

Este important de mentionat ca in majoritatea cazurilor femeia este cea care face primul pas spre despartire, simptom al autonomiei mai mari pe care o are, in plus, procentul femeilor care considera ca perceptia pe care ceilalti o au despre ea se imbunatateste. dupa despartire.

In cele din urma, exista o predispozitie mai mare de a se imperechea din nou in comparatie cu trecutul, nu doar pentru a o face, ci si pentru modul in care este acceptat social. Motivul principal este dorinta de a-si impartasi viata cu o alta persoana, 33% dintre barbati si 27,2% dintre femei fac acest lucru din acest motiv; Acesta este urmat de a nu fi singur, 13,4% dintre barbati si 7,5% dintre femei cauta din nou parteneriat din acest motiv si intemeierea unei familii este motivul care misca 12,6% dintre barbati si 6,2% dintre femei.

Articolul precedentLenny Dykstra
Articolul următorJimmy Goldstein

Related Articles

Ultimele articole