Dolly Parton

Care este valoarea netă a lui Dolly Parton?

Dolly Parton este o cântăreață, compozitoare, actriță, autoare, antreprenor și filantrop american. Averea netă a lui Dolly Parton este de 650 de milioane de dolari. Dolly Parton scrie și interpretează cântece country de succes de peste 40 de ani. Ea a lansat 41 de top-10 albume country și a avut 25 de single-uri numărul unu. Ea este recunoscută pe scară largă pentru melodiile ei, „9 to 5” și „I Will Always Love You”, pe care Whitney Houston a interpretat pentru lungmetrajul, The Bodyguard.. De-a lungul carierei ei a vândut peste 100 de milioane de albume doar ca artist solo. Asta nu include sutele de milioane de albume pe care alți artiști le-au vândut folosiți melodiile ei. Dolly a investit o mare parte din averea ei în Tennessee natală prin eforturi filantropice și antreprenoriale. Parcul ei tematic Dollywood este al 24-lea cel mai vizitat parc tematic din SUA, primind 3 milioane de vizitatori pe an. Ea a donat și/sau a strâns sute de milioane de dolari pentru a sprijini o varietate de organizații caritabile.

Fapte cheie

  • A vândut peste 100 de milioane de discuri ca artist solo
  • Versiunile cover ale melodiilor ei s-au vândut la fel de bine
  • A câștigat 20 de milioane de milioane în drepturi de autor numai datorită lui Whitney Houston
  • Parcul tematic Dollywood primește 3 milioane de vizitatori pe an
  • A donat și a strâns sute de milioane în scopuri caritabile

Tinereţe

Dolly Rebecca Parton sa născut în 1946 în comitatul Sevier, Tennessee, ca al patrulea dintre cei doi copii. Tatăl ei era cultivator de tutun. Mai târziu și-a descris familia fiind săracă și să amintește că a auzit că tatăl ei la plătit pe doctor a ajutat-o ​​​​să naște cu o pungă de fulgi de ovăz. Muzica a jucat întotdeauna un rol important în viață și multe dintre spectacolele ei timpurii au fost la biserică. Până la vârsta de 9 ani, Parton a apărut la The Cas Walker Show și mai târziu a semnat cu puțină etichetă din Louisiana, Goldband Records . A doua zi dupa ce Dolly a absolvit liceul in 1964, sa mutat la Nashville. Ea a găsit succesul ca compozitoare foarte repede. Ea a făcut echipă cu un unchi pe nume Bill Owens pentru a scrie mai multe single-uri.

Succes

În 1965, la vârsta de 19 ani, Dolly a semnat cu Monument Records. Inițial a fost comercializată ca o cântăreață pop de gumă de mestecat. Cântecele ei pop timpurii nu au avut succes. După ce una dintre melodiile ei country a ajuns pe locul 6 în topurile country, interpretată de un alt artist (Bill Phillips – cu Dolly pe armonie), Monument Records a văzut în sfârșit lumina și a renunțat la visele lor pop pentru Dolly.

Primul single al lui Dolly ca artist country, „Dumb Blonde”, a ajuns pe locul 24 în topul județului. În mod ironic, ea nu a scris acest cântec. Este una dintre puținele cântece care nu au fost compuse de sine pe care Dolly le-a înregistrat în această epocă. Al doilea single al ei, „Something Fishy”, a ajuns pe numărul 17.

Aceste două melodii au fost incluse pe albumul de studio de debut al lui Dolly, „Hello, I’m Dolly” din 1967. Albumul conține, de asemenea, propriile versiuni ale mai multor melodii pe care le-au scris, care deveniseră faimoase de alți artiști. . Albumul a ajuns pe locul 11 ​​în topul Billboard Hot Country Albums.

Porter Wagoner

În același timp, Dolly a fost invitată să înceapă să facă apariții reglementate în emisiunea săptămânală sindicalizată a lui Porter Waggoner „The Porter Waggoner Show”. Văzându-și talentul și potențialul neexploatat, Wagoner avea să-și convingă în curând casa de discuri RCA Victor să o semneze pe Dolly. Porter a devenit și producătorul ei și a doritonat 50% din Owe-Par, casa de editură pe care a fondat-o împreună cu unchiul lui Bill Owens. Ca atare, Porter a fost foarte investit în succesul lui Dolly.

Primul ei single de pe cel de-al doilea album de studio, „Just because I’m a Woman”, din 1968, a fost un duet cu Porter.

Porter și Dolly vor continua să lanseze 13 albume de studio în duo între 1968 și 1980. Albumele lor au produs 21 de single-uri în topurile country, inclusiv single-ul numărul 1 „Please Don’t Stop Loving Me”.

Din păcate, cariera solo a lui Dolly sa chinuit să decoleze de câțiva ani. În cele din urmă, în 1973 a avut un succes enorm cu piesa „Jolene”. Melodia a ajuns pe locul 1 în topul country în 1974 și sa descurcat foarte bine în topurile non-country din întreaga lume. Ulterior, Rolling Stone a clasat cântecul pe locul 217 din 500 pe lista celor mai mari cântece din toate timpurile. Dolly însăși ar dezvălui că „Jolene” este melodia care ar fi cea mai înregistrată de alți artiști, dintre toate melodiile pe care le-a scris.

Pentru munca ei solo, Dolly a trecut de la Porter Wagoner în aprilie 1974, deși el a produs melodiile ei până în 1975.

(Fotografia de Valerie Macon/Getty Images)

O sa te iubesc mereu

Dolly a început să scrie o melodie care se va numi în cele din urmă „I Will Always Love You” în 1973. Ea a scris melodia ca un adio lui Porter Wagoner pentru a recunoaște sfârșitul parteneriatului lor profesional de șapte ani. Elvis și-a arătat interesul pentru înregistrarea melodiei și Dolly a luat în considerare această opțiune până când managerul lui Elvis, colonelul Tom Parker, a insistat să predea dreptul de a publica melodie. Dolly a refuzat și a început să-și pregătească propria versiune solo.

După ce a fost lansată pe 18 martie 1974, cântecul a ajuns pe locul 1 în topul Billboard country. De fapt, a ajuns pe locul 1 de două ori, realizând din nou isprava în 1982, după ce a fost reînregistrat pentru filmul „The Best Little Whorehouse in Texas”.

În 1991, după ce a vizionat sau versiune timpurie a filmului „The Bodyguard”, producătorul muzical (și mentorul Whitney Houston), Clive Davis a fost supărat să vadă cât de mult folosea filmul de fapt talentele muzicale ale lui Whitney. Clive ia îndemnat pe producători, inclusiv pe Kevin Costner, să găsească lui Whitney o melodie pe care să o cânte în scena culminant a filmului. Costner a fost de acord cu feedback-ul și a decis de unul singur că ar trebui să fie „I Will Always Love You”. Versiunea lui Whitney a petrecut 14 săptămâni pe locul 1 în Billboard Hot 100 și va continua să fie unul dintre cele mai bine vândute 10 single-uri din toate timpurile, livrând peste 20 de milioane de copii. Versiunea lui Whitney este cel mai bine vândut single al unei artiste feminine din toate timpurile.

Redevențe

Dolly a câștigat 10 milioane de dolari drept redevențe la începutul anilor 1990 datorită versiunii lui Whitney, aproximativ 20 de milioane de dolari după ajustarea pentru inflație. Ea a glumit mai târziu că a făcut „destui bani pentru a cumpăra Graceland” din cântec. Până în prezent, în calitate de proprietar al drepturilor de scriere și de a publica, Dolly câștigă aproximativ 8 cenți per redare radio și 2 dolari per album vândut.

Starom pop și carieră de actorie

Între 1974 și 1980, Dolly a continuat să înregistreze hituri country, cu opt single-uri atingând locul 1. Ea și-a găzduit propriul spectacol de varietăți între 1976 și 1977. Albumul ei auto-produs din 1977 „New Harvest… First Gathering” a prezentat cântece pop și producție. Pe album ea a acoperit clasicele R&B „My Girl” și „Higher and Higher”.

În 1980, Dolly a jucat în filmul „9 to 5” alături de Jane Fonda și Lilly Tomlin. De asemenea, ea a scris și cântat piesa de titlu a filmului. Piesa „9 to 5” ia adus lui Dolly o nominalizare la Premiul Oscar și patru nominalizări la Grammy. Ea a ajuns să câștige premiile Grammy pentru cel mai bun cântec country și cea mai bună interpretare vocală country.

Alte filme notabile de la Dolly includ „The Best Little Whorehouse in Texas” din 1982, „Rhinestone” din 1984, „Steel Magnolias” din 1989 și „Joyful Noise” din 2012.

Viata personala

În 1966, Dolly sa căsătorit cu Carl Thomas Dean. Dean evită publicitatea. Și-a petrecut o mare parte din viață conducând o afacere de asfaltare a drumurilor în Nashville. Rareori să însoțește soția la evenimente publice. Potrivit lui Parton, Carl a văzut-o doar o dată cântând public.

Parton și Dean i-au ajutat să crească câțiva dintre frații mai mici ai lui Parton și, deși nu are copii ai ei, este activă în viața nepoților și nepoților ei și este, de asemenea, nașa interpretului, Miley Cyrus.

Articolul precedentXzibit
Articolul următorLee Trevino

Related Articles

Ultimele articole