Dietrich Mateschitz

Care este valoarea netă a lui Dietrich Mateschitz?

Dietrich Mateschitz este un antreprenor austriac care are o netă de 15 miliarde de dolari. El este cel mai bine cunoscut pentru că a co-fondat compania Red Bull, care este una dintre cele mai de succes companii de băuturi energizante de pe planetă. Dietrich este, de asemenea, cunoscut pentru dragostea sa pentru sporturile cu motor, care a investit milioane de bani săi personal în diferite echipe Red Bull – în special cele două echipe separate care concurează în Formula 1. În plus, deține populara echipă germană de fotbal RB Leipzig.

Tinereţe

Dietrich Mateschitz sa născut pe 20 mai 1944 în Sankt Marein im Murztal, Stiria, Germania nazistă (Austria de astăzi). Crescuți într-o familie cu moștenire austriacă și slovenă, părinții lui Dietrich au fost ambii profesori de școală elementară. Cu toate acestea, s-au despărțit când era încă tânăr, iar Dietrich a fost crescut de mama lui. După absolvirea liceului, Mateschitz a urmat cursurile Universității de Economie și Afaceri din Viena. A petrecut 10 ani la această instituție și în cele din urmă a absolvit cu o diplomă în marketing până în 1972.

Carieră

După ce a părăsit universitatea, Dietrich a lucrat pentru companii precum Unilever și Blendax ca profesionist în marketing. În această perioadă, el a ajutat să comercializeze detergenți, pastă de dinți și alte produse. Aceste locuri de muncă îi cereau să călătorească frecvent, iar unul dintre locurile pe care le-a vizitat a fost Thailanda. În timpul unei vizite în Thailanda, a descoperit băutura numită Krating Daeng. Acesta a fost comercializat ca un „remediu pentru mahmureala”, iar Dietrich a descoperit că la ajutat să facă față cu jet lag. În 1984, la găsit pe inventatorul băuturii – un crescător de rațe thailandez pe nume Chaleo Yoovidhya. Împreună, au lansat compania Red Bull GmbH în 1987, care a devenit rapid una dintre cele mai populare băuturi energizante din lume.

În calitate de profesionist în marketing, Dietrich a supravegheat legendarul proces de branding al companiilor în următoarele decenii. Sloganul „Red Bull îți dă-pi” a devenit cunoscut în întreaga lume”, iar brandul sa asociat cu diverse evenimente sportive. Brandul a sponsorizat diverse evenimente de-a lungul anilor, iar în anii 2010 Red Bull la început să sponsorizeze eSports pentru prima dată. Acest lucru a creat impresia că Red Bull îi ajută pe sportivi de nivel să atingă gradul necesar de performanță mentală și fizică necesar pentru a concura la un nivel înalt.

Mark Thompson/Getty Images

Mateschitz a fost deosebit de activ în lumea Formulei 1. Inițial, aceștia dețin o acțiune majoritară în echipa de curse Sauber, dar marca sa despărțit de Sauber în 2001 și, ulterior, a achiziționat echipa de curse Jaguar în 2004. echipă Red Bull Racing, Dietrich a început să dezvolte o prezență cu adevărată influență în Lumea de Formula 1. În 2005, a echipat echipa de curse Minardi și a redenumit-o Scuderia Toro Rosso. Mateschitz ia luat cinci ani pentru a câștiga primul său Campionat al Constructorilor și Campionatul Piloților, Sebastian Vettel revendicând victoria. Ei au continuat să câștige ambele titluri consecutive în 2011, 2012 și 2013.

În 2004, Dietrich a doritonat și circuitul de curse A1 și a redenumit Red Bull Ring. Acest circuit găzduiește Marele Premiu al Austriei. În 2005, a fost onat o echipă de fotbal din Austria numită SV Austria Salzburg și a redenumit-o Red Bull Salzburg. Apoi a cumpărat o echipă de fotbal americană numită MetroStars și a redenumit-o New York Red Bulls. În 2009, a efectuat o altă echipă de fotbal, de date acestea onând clubul german RB Leipzig.

Imobiliare

Dietrich este renumit pentru deține propria sa insulă căreia, pe care să-i aibă grijă de un alt miliardar numit Malcolm Forbes în 2003. După ce a cumpărat insula, Mateschitz a transformat-o într-o stațiune exclusivistă. Insula se întinde pe 3.500 de acri și prezenta munți vulcanici, păduri tropicale, plaje albe și recife de corali. Vizitatorii se pot angaja într-o serie de activități interesante, de la călărie, cursuri de gătit, golf, masaj, pescuit de adâncime și multe altele. Poate cea mai notabilă activitate este o plimbare cu submarinul de 1,5 milioane de dolari al lui Dietrich numit DeepFlight Super Falcon. Tarifele încep de la 4.800 USD pe noapte.

Pe o notă mai personală, Dietrich a fost angajat într-o misiune de zeci de ani de o bună proprietate în Alpii austrieci. Până în prezent, el acțiuneonat o serie de castele și vile, inclusiv o pensiune Art Nouveau din 1908 și o tavernă construită în 1603, pentru puțin sub 1 milion de dolari. După ce a cumpărat aceste proprietăți, a cheltuit milioane de dolari renovându-le și refacendu-le. Spre deosebire de insula sa privată, aceste proprietăți nu au profit, iar Dietrich a fost lăudat pentru că și-a dedicat banii pentru restaurarea istorică a frumoaselor castele și vile.

În 2020, sa raportat că Mateschitz a pierdut o ofertă de cumpărare a proprietății de vânătoare medievală austriacă, când a fost înlăturat de Rene Benko, un alt miliardar care a plătit în cele din urmă 35,8 milioane de dolari pentru proprietatea de 1.300 de acri. Această proprietate particulară are multe hectare împădurite și o mică capelă construită inițială în anii 1300.

Detalii de proprietate Red Bull

Dietrich Mateschitz deține 49% din Red Bull. Mateschitz a co-fondat compania când a investit 500.000 de dolari și a luat un pachet de 49 la sută împreună cu Chaleo Yoovidhy, care a murit în 2012. În 2016, Red Bull a raportat venituri de 6,6 miliarde de dolari. Mateschitz a colectat un dividend de 97 de milioane de dolari în 2012 și a făcut o donație caritabilă de 92 de milioane de dolari în acel an.

În 2020, Red Bull a plătit 550 de milioane de euro fondatorilor săi, inclusiv familii crescătorului de rațe thailandez care a inventat băutura energizantă originală în anii ’70. În anii anteriori, Red Bull a vândut 7,5 miliarde de băuturi, cu o creștere extraordinară înregistrată în India, Brazilia și Africa.

Related Articles

Ultimele articole