Dictionar sexual litera o

Dictionar sexual litera o

Obstetrica : practica medicala a nasterilor.

Oligomenoree : menstruatii rare, neregulate, care apar la intervale mai mari de 45 de zile.

Oncologie : ramura a stiintelor medicale care se ocupa cu studiul fiziologiei, patologiei, profilaxiei si tratamentului cancerului. Medicul specialist se numeste oncolog.

Oportunista : vezi Infectie oportunista.

Orgasm : momentul culminant al placerii sexuale. Consta dintr-o serie de contractii ritmice in regiunea genitala si pelviana cu cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. Este urmat de o diminuare a tensiunii sexuale. Faza de orgasm este al 4-lea stadiu al raspunsului sexual.

Orhiectomie : operatie chirurgicala prin care se indeparteaza unul sau ambele testicule. Aceasta operatie poate fi facuta fie pentru a se interveni in cazul unei stari patologice (cancer), fie ca operatie estetica de schimbare a sexului. In cazul in care este indepartat numai un singur testicul nu exista probleme in ceea ce priveste functia sexuala, secretia de hormon masculuin (testosteron) sau fertilitate.

Orhita : inflamatie a testiculelor.

Orientare sexuala : (preferinta sexuala, inclinatie sexuala) directia in care se indreapta atractia, fanteziile, sentimentele si dorintele unei persoane atat din punct de vedere sexual cat si non-sexual. Orientarea sexuala a unei persoane poate fi :

• heterosexuala
• homosexuala
• bisexuala
• asexuala
Evaluarea orientarii sexuale ca fiind „normala” sau „anormala” este definita, in primul rand, de normele societatii si nu de orientarea sexuala in sine. Orientarea sexuala a unei persoane poate sau nu sa se reflecte in comportamentul ei sexual.
Ovare : pereche de glande sexuale feminine care produc celulele reproductive feminine.

Ovul : celula reproductiva feminina produsa de ovare. Gamet feminin.

Ovulatie : eliberarea unui ovul din ovar.

Articolul precedentDictionar sexual litera n
Articolul următorDictionar sexual litera p

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole