Dictionar sexual litera i

Dictionar sexual litera i

Impotenta : stare patlogica ce se caracterizeaza prin imposibilitatea sustinerii unui act sexual cu penetrare din cauza slabirii sau lipsei erectiei. Cauzele slabirii sau lipsei erectiei pot fi de ordin fizic sau psihic. Impotenta se numeste si tulburare de dinamica sexuala sau disfunctie erectila.

Imun : care nu poate contracta o boala infectioasa.

Imunitate : capacitatea innascuta sau obtinuta a unui organism de a rezista la actiunea unui agent patogen viu sau a toxinelor sale. In mod artificial (imunitate dobandita) poate fi capatata fie prin vaccinare care da nastere la anticorpi (activa), fie prin administrarea de anticorpi gata formati, prezenti in serul indivizilor imunizati (pasiva).

Imunologie : stiinta care se ocupa cu studiul reactiilor organismului fata de agentii patologici si fata de toxinele acestora si a celor in care organismul produce anticorpi fata de propriile celule (bolile autoimune)

Imunoterapie : tratament prin administrarea de seruri si vaccinuri specifice bolii respective.

Implantare : patrunderea embrionului in tesuturi in asa fel incat sa fi posibil contactul cu sangele care asigura substantele nutritive necesare dezvoltarii sale. In cazul unei sarcini normale implantarea are loc in endometru. Dar poate avea loc si in alte tesuturi ale organismului, consecinta fiind sarcina ectopica.

Incarcatura virala : cantitatea de virus din sange.

Incest : intretinerea de relatii sexuale intre parinti si copii sau intre frati si surori. Este o infractiune.

Incubatie (perioada de) : perioada de timp cuprinsa intre primul contact al organismului cu un agent patogen si primele simptome ale bolii provocate de acesta. Perioada in care boala este inaparenta clinic.

Incurabil : care nu poate fi vindecat.

Infectare : contaminare cu substante sau germeni patogeni – paraziti, microbi, virusi.

Infectie : stare patologica a organismului datorata patrunderii si inmultirii in sange sau tesuturile organismului a unui agent patogen (parazit, microb, virus) sau a substantelor toxice pe care le produce.

Infectie oportunista : infectie care ataca organismul profitand de slabirea sistemului imunitar. Un sistem imunitar sanatos ar putea sa tina sub control aceste infectii. In cazul unui sistem imunitar slabit efectul negativ al acestor infectii este foarte mare. In cazul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sistemul imunitar este compromis iar aceste infectii oportuniste au un impact devastator asupra organismului. Cele mai obisnuite infectii oportuniste sunt pneumonia, tuberculoza, hepatita, toxoplasmoza.

Infectie perinatala : infectie transmisa de la mama la fat in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau prin alaptare.

Infectios : provocat de o infectie, contagios, molipsitor.

Infertilitate : vezi Sterilitate

Infestare : (numai despre paraziti) fixare pe un organism, patrundere in organism.

Inflamatie : reactie patologica complexa a organismului fata de actiunea unui agent fizic, chimic dar mai ales microbian. Ste insotita de durere, rosata, caldura si tumefactie locala.

Inhibitie : retinere.

Insarcinata : care poarta in pantece un fat.

Internist : medic specialist boli interne.

Inversiune : atitudine anormala privind orientarea naturala a pornirilor sexuale, obiectul dorintei si modul de satisfacere a acestora in plan erotic.

ITS : infectii cu transmitere sexuala. Grupa de infectii care afecteaza atat femeia cat si barbatul si care sunt transmise prin activitate sexuala.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole