Dictionar sexual litera h

Dictionar sexual litera h

HCG (Human Chorionic Gonadotropin) : hormon produs de placenta sau precursorii sai. HCG poate fi detectat in urina si in serul matern din momentul implantarii ovulului fecundat. Testele de sarcina detecteaza prezenta acestui hormon.

Hematurie : prezenta sangelui in urina.

Hemofilie : predispozitie ereditara la hemoragii.

Hemoragie : scurgerea de sânge dintr-un vas sangvin.

Hemostaza : oprirea unei hemoragii.

Hepatita : inflamatie a ficatului, avand, de obicei, o cauza virala sau toxica.
Hepatita B = inflamatie a ficatului determinata de virusul hepetitei de tip B. Poate fi transmis prin contactul cu fluidele infectate (sange, saliva, urina) dar si prin contact sexual.

Hermafrodit : persoana avand caractere specifice ambelor sexe.

Herpes genital : afectiune determinata de virusul Herpes simplex virus tip1 si 2 transmis, de obicei, pe cale sexuala. Se manifesta prin aparitia uneia sau mai multor vezicule mici, foarte dureroase, in jurul vaginului, pe penis, in jurul anusuluisau pe coapsa.

Heterosexuala : persoana al carei comportament sexual se manifesta prin atractie sexuala numai pentru o persoana de sex opus.

Heterosexualitate : comportament sexual orientat spre reletii sexuale cu parteneri de sex opus (femeie – barbat).
Este o forma de orientare sexuala. Persoana care manifesta acest tip de comportament se numeste heterosexual, in cazul unui barbat, sau heterosexuala, in cazul unei femei.

Himen : membrana (pielita) ce inconjoara intrarea vaginului. Himenul poate fi sub forma unei pielite liniare ce desparte intrarea vaginului in doua, poate inconjura intreaga intrare a vaginului, avand o gaura in mijloc (pentru a lasa fluidele menstruale sa treaca) sau, in cazuri mai rare, poate acoperi total intrarea in vagin. De asemenea, exista si posibilitatea ca unele fete sa se nasca fara himen. Exista forme de himen care permit penetrarea fara sa se rupa si fara sangerare. Himenul, data rupt, se transforma, in timp, intr-un inel din tesut ce inconjoara vaginul.

Hipersecretie : secretie excesiva a unei glande.

Hipertensiune arteriala (HTA) : cresterea constanta peste limitele normale a tensiunii arteriale (TA). Se considera ca fiind hipertensiune arteriala valorile TAS (tensiunea arteriala sistolica sau TA maxima) < 140 mmHg (preferabil ca TAS sa fie <120 mmHg) si a TAD (tensiunea arteriala diastolica sau TA minima) < 90 mmHg (preferabil ca TAD sa fie < 80 mmHg).
Trebuie facuta diferenta intre o valoare ridicata a tensiunii arteriale (TA) obtinuta la o singura masurare si existenta HTA.

Hipertrofie : dezvoltare exagerata (a unui organ).

Hipofiza : glanda endocrina situata chiar sub hipotalamus, la baza creierului. Sub actiunea neurohormonului LH – RH (secretat de hipotalamus) hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Are un rol foarte important in desfasurarea normala a ciclului menstrual si a evenimentelor ciclului : ovulatia si menstruatia.

Hipotalamus : regiune foarte importanta a creierului, sediul centrilor nervosi superiori. Anumite celule nervoase ale hipotalarnusului secreta un neurohormon LH – RH care stimuleaza glanda hipofiza. Are un rol foarte important in desfasurarea normala a ciclului menstrual si a evenimentelor ciclului : ovulatia si menstruatia.

Hirsutism : crestere anormala, la femei, a parului pe fata, trunchi si membre, datorata unor tulburari hormonale – hipersecretie de hormoni androgeni (masculini). Este vorba despre o pilozitate de tip masculin – par gros, viguros, rigid, ondulat, pigmentat, in zone neobisnuite pentru o femeie – barba, obraji, mustata, areola sanilor, zona toracelui, linia mediana a abdomenului, coapse.
In definirea „anormala” („crestrerea anormala”) trebuie sa tina seama de caracteristicile care tin de rasa.

HIV : (prescurtare dupa termenul englezesc Human Immunodeficiency Virus) : virusul imunodeficientei umane, care ataca si distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.

Homeopatie : terapeutica bazata pe administrarea de substante chimice în doze foarte mici, obtinute prin dilutii succesive, ce produc afectiuni analoge bolii care se combate.

Homosexualitate : (de la gr. homos = asemanator + lat. sexus = sex) : comportament sexual orientat numai spre relatii sexuale cu persoane de acelasi sex (barbat – barbat sau femeie – femeie).
Este o forma de orientare sexuala. Persoana care manifesta acest tip de comportament se numeste pederast, in cazul unui barbat, sau lesbiana, in cazul unei femei.

Hormon : Substanta chimica formata intr-un organ sau o parte a organismului si transportata de sange la alt organ sau parte a organismului. Influenteaza activitatea altor organe sau parti ale organismului printr-un mecanism de actiune chimica.

HPV : Human Papilloma Virus. Vezi Virusul papilomatozei umane.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole