Dictionar sexual litera b

Dictionar sexual litera b

Bacterie : nume generic dat microorganismelor unicelulare. Inmultirea se face prin diviziune directa.

Bacteriologie : care se ocupa cu studiul bacteriilor.

Balanita : inflamatie a capului (glandul) penisului, si a mucoasei care il inveleste.

Bariera (metode de) : vezi  la Metode de contraceptie.

Bartholin (glande) : glande care se afla in corpul labiilor mari. Ele secreta un lichid lubrefiant care faciliteaza penetrarea in timpul actului sexual.

Bigamie : este o situatie de specifica de poligamie in care o persoana are NUMAI doi soti (sau doua sotii) in acelasi timp.

Benign : (fem. benigna) (despre o boala) care nu este grava, (despre un cancer) care nu este malign. O tumora benigna nu invadeaza tesuturile din jur si nu produce metastaze.

Biopsie : metoda de laborator care consta in extragerea unui fragment de organ sau de tesut dintr-un organism viu in vederea studierii lui la microscop.
Acest test urmeaza unor teste mai simple precum colposcopia. Biopsia poate preciza cu exactitate cauza, intinderea afectiunii, gradul de penetrare in tesut. Este folosita in primul rand pentru a diagnostica prezenta (sau absenta) unor celule canceroase la nivelul tesutului respectiv. Se pot executa mai multe biopsii succesive pentru a se evalua evolutia situatiei in cazul unui tratament.

Bisexuat : persoana avand caractere specifice ambelor sexe. Se mai numeste si hermafrodit.

Bisexuala : persoana al carei comportament sexual se manifesta prin atractie sexuala pentru persoane de ambele sexe. Persoana al carei comportament poate fi atat heterosexual cat si homosexual.

Bisexualitate : comportament sexual orientat spre relatii sexuale cu persoane de ambele sexe.
Este o forma de orientare sexuala. Persoana care manifesta acest tip de comportament se numeste bisexual, in cazul unui barbat, sau bisexuala, in cazul unei femei.

Blefarita : inflamatie a pleoapelor.

Blenoragie : denumire a infectiei gonoreice. Infectia gonoreica mai este numita si „sculament”.

BTS : boli cu transmitere sexuala : boli transmise de la o persoana la alta prin contact sexual. Cunoscute si sub numele de „boli venerice”. Cea mai mare parte a manifestarilor acestora sunt localizate chiar la nivelul organelor sexuale. Unele BTS pot duce la infertilitate. Unele BTS sunt incurabile (ex. infectia cu HIV – virusul imunodeficientei umane, herpesul genital).

Bucal : referitor la gura.

Bulimie : foame patologica, exagerata, continua, intalnita in nevroza sau psihoza.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole