Devii pasionat de ceea ce faci

Devii pasionat de ceea ce faci

Zilele trecute m-am intalnit cu o fosta colega. Stand de vorba cu ea mi-am amintit ca ocupa un post cheie in compania pentru care lucreaza, si ca la evaluarile anuale obtine note foarte bune. De data asta insa era nefericita si se intreba daca nu cumvadevii-pasionat-de-ceea-ce-faci ar trebui sa faca o schimbare in cariera.
Din discutiile purtate cu ea mi-am dat seama ca de fapt nu stie ce anume ar vrea sa faca, si nici macar ce anume din ceea ce face in prezent o nemultumeste.

Stim bine ca asemeni acestei colege, sunt multi salariati, din diverse companii, care au fost pusi in situatii asemanatoare. Vi s-a intamplat sa fiti nefericiti de ceea ce faceti, si sa nu stiti ce masuri sa luati?

Probabil ca va ganditi in ce fel de post sau in companie v-ar placea sa lucrati.

Ce puteti face pentru a schimba aceasta ambiguitate?

Inainte de a face un plan de schimbare identifica care sunt abilitatile, interesele, talentele , personalitate si experienta de viata pe care le ai. Combinatia acestor factori te fac diferit. Analizand fiecare factor vei reusi sa faci o departajare intre punctele tale forte si punctele tale mai putin bune. Cele mai bune practici in resurse umane recomanda sa-ti construiesti o cariera bazandu-te pe punctele tale forte, dar in acelasi timp sa gasesti si modalitatea de a-ti controla slabiciunile.

Daca exersarea sarcinilor de serviciu va impune sa folositi zilnic o abilitate pe care ati calificat-o deja ca fiind un punct slab al dumneavoastra, acest lucru va poate aduce insatisfactie la locul de munca. Daca un curs de formare profesionala te poate ajuta sa transformi acele puncte mai putin bune in avantaje, atunci acest lucru devine simplu, si nu-ti ramane decat sa cauti cel mai bun curs.

Insa de cate ori ti-ai rezervat un timp in care sa-ti asculti inima si sa te intrebi: “ cum pot sa devin pasionat de ceea ce fac?”

Totalitatea ambitiilor, intereselor, a afectiunilor si a dorintelor sunt cuprinse in inima ta. Ele reprezina sursa tuturor motivatiilor tale, ceea ce it place sa faci, si lucrurile care te atrag cel mai mult. Cu sigurata in timpul facultatii sau a scolii, un subiect o materie studiata te-au interestat mai mult. Sau ai avut desigur experiente care te-au provocat captandu-ti atentia, in timp ce altele te-au plictisit de moarte.

Chiar daca ti se pare poate parea prea tarziu, nu igora domeniile care te intereseaza. Cautand sa descoperi care este motivul pentru care iti place sa faci aceste lucruri.

Punand accent pe ceea ce-ti place sa faci vei obtine satisfactie. Cum vei stii daca ceea ce faci te duce spre ce iti doresti?

Primul semnal este entuziasmul. Facand cu entuziasm ceea ce-ti place sa faci vei deveni eficient. Facand insa din toata inima, pasiunea ta se va transforma in perfectiune.

Cineva spunea: “experienta este ceea ce faci tu cu ce ti se intampla”. Foloseste-te de experienta pentru a te ajuta in acest demers. Si nu uita ce a spus un mare om: “marele scop al educatiei nu este stiinta, ci actiunea!”
 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole