Descopera-te cu adevarat-Cunoasterea de sine deschide apetitul cunoasterii de lume

Descopera-te cu adevarat-Cunoasterea de sine deschide apetitul cunoasterii de lume

Conform tipologiei pavloviene (I.P. Pavlov), avind drept criteriu tipul general de activitate nervoasa superioara, dupa combinarea fortei, echilibrului si mobilitatii proceselor nervoase fundamentale (excitatia si inhibitia), indivizii umani se impart (in plan temperamental) in patru tipuri: 

COLERIC       – puternic, neechilibrat, excitabil

Tipul puternic, dar neechilibrat, de la baza temperamentului coleric, este impetuos, impulsiv, activitatea nervoasa subcorticala fiindu-i insuficent reglata de scoarta cerebrala.

Intrucit procesele excitative predomina in defavoarea unor inhibitii necesare este irascibil, zgomotos, turbulent, cu afectivitate exploziva, cu vorbire precipitata si mare nestapinire de sine.

SANGVIN      – puternic, echilibrat, mobil

Tipul puternic, echilibrat si mobil, corespunzator temperamentului sangvin, este mai frecvent intilnit la indivizii robusti. Este un tip vioi si fixeaza reflexele conditionate care, insa, sunt putin durabile din cauza mobilitatii proceselor sale nervoase. Are o mare capacitate de munca fiind rezistent la imprejurari dificile. Este activ, are o exprimare verbala bogata, este vesel, sociabil, afectos si un bun organizator.
FLEGMATIC   – puternic, echilibrat, inert

Tipul puternic, echilibrat, inert, care sta la baza temperamentului flegmatic ofera un tablou sarac in manifestari exterioare. Reflexele conditionate desi si le formeaza mai greu, necesitind un numar mare de asociatii si de repetitii, odata elaborate, isi mentin stabilitatea mai mult timp. Instantele subcorticale sunt controlate in permanenta de catre scoarta cerebrala. Datorita inertiei proceselor nervoase este incet in reactii, lent in miscari si vorbire, calculat in gesturi, pasiv si meditativ. Are o anumita capacitate de lucru si rezistenta, fiind demn de incredere pentru alte persoane.
MELANCOLIC – slab

Tipul slab (melancolicul) se caracterizeaza in special printr-o rezistenta scazuta la eforturi, de aceea evita incordarile mari. Capacitatea de concentrare a proceselor nervoase fiind redusa, este capabil de munca numai in conditii favorabile. Este genul de tip retras, timid, rezervat, sobru. Este o fire inchisa, nesociabila, trist, pesimist, manifestind rigiditate in relationarea interpersonala.
Personalitatea sexuala este tot atit de distincta ca si amprentele, desi multi dintre noi ne incadram in anumite limite. Unii sunt minati numai de pofte, altii cauta pasiunea, iar o a treia categorie tinjeste dupa o legatura solida si tandra. Test de verificare.

In continuare veti gasi o serie de teste care va vor arata profilul dumneavoastra in dragoste.

Raspundeti cu sinceritate la intrebarile testelor. Numai asa veti sti cine sunteti si ce sanse aveti. Numai cunoscindu-va cu adevarat, nu va veti angaja in acte inutile, care ar putea sa va provoace insatisfactii si nereusite.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole