Cum te prezinti si ce trebuie sa spui la un interviu de angajare

Cum te prezinti si ce trebuie sa spui la un interviu de angajare

Vrei sa te angajezi, tocmai ai terminat scoala si iti cauti un loc de munca sau nu te mai multumeste cel la care esti acum, toate acestea te duc catre un interviu de angajare. La prima vedere, lucrurile sunt destul de simple: te intalnesti cu seful de departament si discutati despre responsabilitatile pe care le vei avea, salariu, program si asa mai departe. Dar, pentru a face o figura buna, trebuie sa cunosti cate ceva despre angajator, despre interviul de angajare si despre cum trebuie sa abordezi aceasta situatie.

Ce trebuie sa cunosti despre angajator?

Exista un set de intrebari pe care le vei adresa si prin care vei da dovada de interes pentru job, dar si de profesionalism. De asemenea, iti vei face o idee clara vizavi de oportunitatile si provocarile din companie.

 De ce a plecat persoana care ocupa acest post inainte?
 Ce motive am sa pastrez acest loc de munca?
 Care este prima problema de care va trebui sa ma ocup?
 Cum este seful de departament? Cine este aceasta persoana, cum se va realiza comunicarea, la ce perioada de timp se va face evaluarea muncii?
 Ce profit a avut compania in ultimul an si ce se spera pentru anii ce vor veni?
 Ce urmeaza dupa primul interviu?


Tipuri de angajatori

O zicala din popor suna cam asa: „Am zece degete la maini care nu seamana intre ele, asa ca nici om cu om nu se aseamana!”. Aceasta afirmatie este valabila si in cazul angajatorilor. Acestia pot fi foarte diferiti ca si personalitate, mod de abordare a subiectului pe care vor sa il trateze, comportament, cunostinte etc.

Absentul este angajatorul care, chiar daca este in aceeasi camera cu tine in timpul interviului, iti da impresia ca are mintea in cu totul alta parte. Asta pentru ca ori este preocupat de altceva, ori acesta este primul interviu de angajare pe care il sustine. Daca ai senzatia ca atitudinea lui ar putea fi alta in ziua urmatoare sau peste cateva zile si iti doresti foarte mult postul respectiv, cere o reprogramare.

Amicul este genul de angajator care va zambi in timpul interviului, va face glume si iti va sugera sa te relaxezi. Exista trei motive pentru care se poarta astfel: doreste sa acopere deficiente in materie de tehnica de recrutare, vrea sa se faca placut pentru a face o impresie buna sau este expert in ceea ce priveste interviul si vrea sa-ti puna vigilenta la incercare si sa obtina cat mai multe informatii de la tine. Comporta-te la fel ca si el!

Inchizitorul este tipul de angator dur care va sustine un interviu dificil, nu va schita niciun zambet si te va „chinui” cu intrebari complexe. Trebuie sa ramai rece si sa demonstrezi ca ai incredere in abilitatile tale profesionale.

Fixistul este angajatorul care se va concentra pe toata durata interviului pe un anumit aspect al jobului mai mult decat pe altele si va reveni adesea la el. In cazul acesta, trebuie sa raspunzi cat mai complex la toate intrebarile legate de subiectul lui preferat si apoi sa incerci sa treci mai departe.

Jucatorul este tipul de angajator care va lansa runde scurte de intrebari, va vorbi despre un anumit lucru legat de job si apoi va trece repede la altceva, pentru a te zapaci. Intoarce aceasta tehnica a interviului de angajare in favoarea ta, prin prezentarea punctelor tari si a realizarilor proprii la fiecare subiect legat de job pe care ti-l aduce in discutie.

Glontul de argint este angajatorul care considera ca raspunsul tau la o anumita intrebare il va face sa se decida daca esti cel mai potrivit candidat pentru jobul disponibil. Daca te vei afla vreodata in aceasta situatie, va trebui sa te concentrezi si sa raspunzi cat mai sincer si sa treci mai departe.

Tipuri de interviu

Pana nu demult, singura forma de intervievare pentru angajare era interviul fata in fata. Insa lucrurile au evoluat, iar in ziua de azi, sfera aceasta s-a largit. Asadar, au aparut interviul online si cel pe telefon.

Prima varianta este destul de avantajoasa pentru tine, ca si candidat, deoarece iti ofera timp suficient de redactare a raspunsurilor. De asemenea, aceasta este o metoda ideala de a afisa o imagine profesionista. In plus, astfel iti poti manifesta interesul pentru jobul respectiv, dar si pentru companie. Angajatorul vrea sa vada care este nivelul tau de cunostinte teoretice si practice pentru acest job, cat esti de compatibila cu valorile si cultura companiei, cum comunici cu cei din jur.

Interviul prin telefon are rolul de a confirma datele din CV, de a le completa si de a verifica disponibilitatea candidatului. In aceasta situatie, trebuie sa fi pregatita in orice moment sa primesti acest telefon. In momentul in care ai fost sunata, trebuie sa ai la indemana CV-ul, un pix si o foaie de hartie pe care sa notezi. Acest tip de interviu trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate, deoarece este cheia catre interviul fata in fata.

Ponturi pentru a face fata cu brio interviului:

 Fii scurta in raspunsuri;
 Pregateste raspunsurile folosindu-te de punctele tale tari, pe care este bine sa le argumentezi prin exemple;
 Documenteaza-te cu privire la descrierea jobului si foloseste-te de aceste informatii;
 Nu fi aroganta sau reticenta in prezentare;
 Poarta hainele care ti-au adus complimente in anumite situatii;
 Fii optimista;
 Pregateste-ti un set de intrebari pe care i le vei adresa interlocutorului;
 Prezinta-te la interviu cu 15 minute inaintea orei anuntate;
 Este necesar sa ai la tine CV-ul si alte documente din care sa reiasa pregatirea si experienta ta;
 Cand intri in sala, zambeste si da mana cu cel care te va intervieva.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole