Cum sa-ti construiesti o cariera de succes – cariera mult visata

Cum sa-ti construiesti o cariera de succes

Cu totii ne dorim o cariera de succes, ne dorim sa ne gasim vocatia profesionala, sa avem rezultate profesionale demne de invidiat si sa ne simtim impliniti prin activitatea pe care o desfasuram. Dar sa obtinem acest lucru nu este chiar ceva simplu, nu este un lucru pe care il putem obtine cu usurinta, fara a fi nevoiti sa depasim diferite obstacole si dificultati.

Dar ce inseamna de fapt o cariera de succes? Iata o intrebare la care fiecare poate avea un raspuns foarte personal, pentru ca succesul este trait diferit de persoane diferite. Unii considera ca a avea succes inseamna sa castigi cat mai multi bani in munca respectiva, altii considera ca importante sunt recunoasterile oficiale, premiile sau faima intr-un anume domeniu, in timp ce altii se considera impliniti daca au o meserie palpitanta, plina de neprevazut. Si exemplele pot continua, pentru ca valorile ce ne motiveaza si ne anima in a ne construi o cariera de succes sunt foarte personale, particulare fiecaruia dintre noi.

Construirea si planificarea unei cariere de succes, indiferent cum simtim fiecare dintre noi succesul si implinirea profesionala, este un proces, presupune o serie de etape, de actiuni, de pasi, care uneori nu decurg asa de armonios si fara dificultati cum ne-am dori.

Mai jos va propunem cateva strategii care va pot ajuta in planificarea unei cariere de succes:

Cunoaste-ti atuurile si limitelele! Poti face asta punandu-ti cat mai multe intrebari. Te poti intreba, de pilda: Ce inseamna succesul pentru mine? Ce-mi place? Ce NU imi place? Cand am avut succes? Ce m-a ajutat atunci cand am avut succes? Pe ce resurse personale m-am bazat? Dar cand am esuat, ce anume m-a impiedicat sa-mi ating obiectivele? Cand imi cere cineva ajutor, de fapt ce resurse personale am si el/ea le-a vazut la mine? Care sunt punctele mele slabe? Cat de sus pot tinti? De ce anume as mai avea nevoie pentru a-mi atinge obiectivele? Si asa mai departe…
Fii atent(a) la ceea ce simti TU!!! Identifica valorile TALE, cele care te anima pe tine in directia actiunii, nu cele care iti sunt cumva sugerate sau chiar impuse de familie, colegi, prieteni, societate. Daca familia sau prietenii tai isi doresc pentru tine ceva anume nu este obligatoriu ca acel ceva sa fie cu adevarat cel mai bun lucru pentru tine.

Informeaza-te! Acumularea de informatii este un pas esential. Putem acumula cunostinte profesionale, informatii legate de dinamica pietei muncii, de domeniul vizat, etc… Este bine sa acumulam cat mai multe informatii pertinente din surse diferite, astfel incat sa conturam cat mai multe alternative posibile, in concordanta cu ceea ce am descoperit in etapa anterioara (deci alternative care sa respecte valorile noastre, motivatiile, abilitatile si aptitudinile de care dispunem sau pe care ni le putem dezvolta).

Antreneaza-te! Atunci cand ai in minte clar ceea ce iti doresti si care sunt resursele pentru a atinge aceste obiective, trebuie sa te pregatesti, sa te antrenezi pentru demersurile urmatoare, pentru trecerea la actiune, astfel incat sa fii sigur(a) ca vei face fata cu succes indiferent care vor fi solicitarile sau obstacolele intampinate.
De pilda, daca stii ca esti emotiv(a), dar decizia care ai luat-o este aceea de a schimba locul de munca, deci va trebui sa treci prin niste etape de testari si interviuri de angajare pentru un nou post, pregateste-te pentru situatia de interviu. Gandeste-te la intrebarile pe care ti le-ar putea pune un eventual angajator, exerseaza in oglinda, roaga un prieten sa joace rolul intervievatorului, invata tehnici de relaxare si autocontrol.
Priveste fiecare obstacol de care te lovesti ca pe o noua ocazie de a progresa, de a invata sau experimenta ceva nou, de a-ti descoperi noi resurse.

Actioneaza! Cand simti ca te-ai antrenat suficient si esti pregatit(a), treci la actiune! Stabileste-ti actiunile propriu-zise, concrete, catre atingerea obiectivelor si treci la treaba!
Dupa ce ai actionat, analizeaza rezultatele actiunilor tale. Sunt cele care le-ai urmarit sau nu? In ce masura corespund asteptarilor si anticiparilor tale?
Daca rezultatele nu sunt cele anticipate, cele dorite, cel mai probabil trebuie sa revenim la una din etapele anterioare.
Daca da, rezultatele sunt cele urmarite, urmeaza sa exersam actiunile care ne-au dus la succes, pentru a ni le insusi ca deprinderi, pentru a le stapani cu usurinta. Putem eventual sa ne fixam alte obiective conexe, de sustinere.

Pastreaza ceea ce ai! Atunci cand ajungem acolo unde ne-am propus, nu trebuie sa ne culcam pe-o ureche: mai trebuie si sa pastram, sa mentinem ceea ce am obtinut. Daca nu suntem atenti la acest aspect, riscam sa pierdem ce am obtinut si sa o luam de la capat.

Pastreaza-ti deschiderea! Gandeste-te ca exista intotdeauna noi si noi posibilitati de dezvoltare, astfel incat sa nu ajungi la plafonare, la stagnare, odata ce ai ajuns acolo unde ti-ai propus; aceasta deschidere presupune o oarecare vigilenta, o stare de semialerta continua in care „sa-ti sara in ochi” toate noile posibilitati ce se deschid in cale, sa stii sa te folosesti la maxim de oportunitatile si sansele ce ti se ofera.

Daca simti nevoia, apeleaza cu incredere la un consultant sau psiholog. In momentele de dificultate sau indecizie, consultarea cu un specialist in Managementul Carierei poate fi o scurtatura pe drumul nostru, astfel incat sa atingem succesul intr-un timp cat mai scurt, cu un consum minim de resurse. Psihologi specializati in orientare vocationala, consultanti in Managementul Carierei, resurse umane sau consiliere psihologica si psihoterapie pot pune la dispozitie o multitudine de instrumente si metode psihologice concepute special pentru a veni in intampinarea nevoii de autocunoastere si autoevaluare, de directionare constructiva in dezvoltarea carierei.

Cum te poate ajuta un consultant in Managementul Carierei: iti poate oferi o evaluare obiectiva, bazata pe instrumente psihodiagnostice recunoscute si utilizate in lumea intreaga, cum ar fi de pilda sistemul de evaluare Harisson Assessments. Apoi consultantul te insoteste in toate demersurile descrise mai sus, construind impreuna cu tine un plan individualizat de management si dezvoltare a carierei, oferindu-ti sprijinul pe tot parcursul procesului de cautare a locului de munca cel mai potrivit pentru tine si ori de cate ori vei cauta un raspuns la problemele ce te framanta legate de cariera.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole