Cum ne afecteaza fumatul starea de sanatate

Fumatul de tigara afecteaza aproape fiecare organ al corpului, provoaca multe boli si reduce sanatatea fumatorilor in general. Renuntarea la fumat scade riscul de imbolnavire si poate adauga ani in viata dvs.

Fumatul are multe efecte adverse

Daca fumati, stiti deja ca trebuie sa renuntati. E rau pentru inima, plamani, creier si chiar pentru viata sexuala.

Fumatul provoaca boala si deces, printre alte dezavantaje. Este cel mai prevenit factor de stil de viata care afecteaza sanatatea umana. Fumatul dauneaza oricarui organ din corpul nostru. Inima, vasele de sange, plamanii si fertilitatea sunt afectate negativ de fumat si substantele chimice din tigari.

Fumatul modifica structura vaselor de sange. Acest lucru poate duce la acumularea de placa care intareste si ingusta vasele, provocand o boala numita ateroscleroza. Ateroscleroza este o cauza frecventa a atacurilor de inima si a bolilor arteriale periferice. Fumatul creste probabilitatea aparitiei hipertensiunii arteriale. Monoxidul de carbon inhalat din fumul de tigara interfereaza cu modul in care oxigenul este transportat de sangele dumneavoastra catre organe, inclusiv inima, care le leaga de boli de inima. De asemenea, fumatul creste incidenta cheagurilor de sange, ceea ce poate duce la accidente vasculare cerebrale.

Plamanul este tinta principala a fumului inhalat de tigari, deoarece are contact direct cu substantele chimice. Fumatul este cea mai frecventa cauza a bolii pulmonare obstructive cronice, care afecteaza functia plamanilor si modul in care acestia elibereaza oxigen in organism.

Daca aveti astm bronsic, fumatul poate creste frecventa si severitatea atacurilor. Fumatul diminueaza functia pulmonara, astfel incat puteti suferi dificultati de respiratie.

Fumatul contribuie la infertilitate si scade sansa de a fi concepe daca sunteti barbat sau femeie. Barbatii care fumeaza au un numar redus de spermatozoizi, in plus fata de o scadere a capacitatii spermei de a fertiliza un ou. Fumatul diminueaza capacitatea unui ovar de a crea oua capabile de fertilizare sanatoasa.

Aproximativ 20 la 30 la suta din bebelusii cu greutate mica la nastere si 14 la suta din nasterile premature sunt atribuite fumatului in timpul sarcinii. Exista o sansa mai mare ca bebelusul dumneavoastra sa aiba astm daca fumati in timpul sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *