Mari comori ale istoriei ascunse in 4 bilbioteci secrete

Arhivele Secrete ale Vaticanului includ decretul din 1521 prin care Papa Leon al X-lea l-a excomunicat pe Martin Luther. Sub strazile unui cartier din Damasc, siruri de rafturi contin carti salvate din cladirile bombardate. In ultimii patru ani, in timpul asediului Darayya, voluntarii au strans 14.000 de carti din casele avariate de bombardamente.

Ei sunt dusi intr-o locatie tinuta secreta de teama sa nu fie vizati de fortele guvernamentale si pro-Assad, iar vizitatorii trebuie sa evite gloante si obuze pentru a ajunge in spatiul de lectura subteran .

A fost numita biblioteca secreta a Siriei si multi o vad ca pe o resursa vitala.

„Intr-un fel, biblioteca m-a readus la viata”, spune un utilizator obisnuit, Abdulbaset Alahmar. „As spune ca asa cum trupul are nevoie de hrana, sufletul are nevoie de carti”.

Presiunile religioase sau politice au tinut cartile ascunse de-a lungul istoriei, fie in secrete, fie in colectii private. Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute cazuri.

Pestera bibliotecii

La marginea desertului Gobi din China, o parte a unei retele de sanctuare din stanca Dunhuang numita „Grotele Miilor de Buddha” a fost sigilata timp de aproape 1.000 de ani.

In 1900, calugarul taoist Wang Yuanlu – gardianul neoficial al pesterilor – a descoperit usa ascunsa care ducea la o camera plina cu manuscrise datand din secolele IV-XI .

Autoritatile provinciale au aratat putin interes pentru documente, dar vestea despre pestera s-a raspandit, iar exploratorul de origine maghiara Aurel Stein le-a convins sa-i vanda aproximativ 10.000 de manuscrise.

Au urmat delegatii din Franta, Rusia si Japonia, iar cele mai multe dintre textele antice au iesit din pestera .

In ciuda acestui fapt, multe dintre manuscrisele originale pot fi vazute acum: o initiativa de digitalizare a colectiei a fost lansata in 1994.

Proiectul International Dunhuang – condus de British Library, cu parteneri din intreaga lume – inseamna ca „puti acum sa examinezi cea mai veche harta stelara din lume, sa citesti o propozitie scrisa in ebraica de un comerciant pe drumul sau din Babilon in China, (…) examinand un contract stabilit pentru vanzarea unei sclave pentru a acoperi datoria unui negustor de matase”.

Nimeni nu stie de ce a fost sigilata pestera .

Unul dintre documentele Dunhuang, Sutra Diamantului, este o lucrare sacra budista cheie: conform Bibliotecii Britanice, copia din pestera dateaza din 868 si este cea mai veche carte tiparita completa si datata descoperita pana acum.

Secretele Vaticanului

Locatia unui alt depozit ascuns de texte religioase este cunoscuta de cand a fost fondata in 1612.

Aproximativ 100 de documente care fac parte din Arhivele Secrete ale Vaticanului au fost expuse publicului in 2012.

Cu toate acestea, asta nu a impiedicat-o sa fie subiectul teoriilor conspiratiei .

Arhivele Secrete ale Vaticanului detin corespondenta papala care dateaza de mai bine de 1.000 de ani si a fost prezentata in romanul lui Dan Brown „Ingeri si demoni”, in care un „simbolog” de la Harvard ii preia pe Illuminati.

Papa Leon al XIII-lea a permis pentru prima data savantilor alesi sa o viziteze in 1881 , iar acum multe documente pot fi vizualizate de cercetatori. Accesul in zonele arhivei ramane interzis.

Gazduite intr-un buncar de beton, parte dintr-o aripa din spatele Bazilicii Sf. Petru, arhivele sunt protejate de Garzile Elvetiene si de Politia Vaticanului .

Contine corespondenta dintre Vatican si figuri precum Mozart, Erasmus, Carol cel Mare, Voltaire si Adolf Hitler si cererea regelui Henric al VIII-lea de a anula casatoria sa cu Ecaterina de Aragon. Cand aceasta a fost respinsa de Papa Clement al VII-lea, Henric a divortat de ea, facand Roma sa se rupa de Biserica Angliei.

Exista, de asemenea, decretul din 1521 al Papei Leon X care il excomunica pe Martin Luther, o transcriere de mana a procesului lui Galileo pentru erezie si o scrisoare a lui Michelangelo in care se plange ca nu a fost platit pentru munca sa la Capela Sixtina.

Mai mult decat o alta caramida in zid

Aparata nu de paznici inarmati, ci de secole de neglijenta, o colectie din Vechiul Cairo (Fustat) din Egipt a ramas uitata pana cand importanta sa a fost recunoscuta de un evreu roman .

Jacob Saphir a descris cache-ul intr-o carte din 1874, dar abia in 1896, cand surorile gemene scotiene Agnes Lewis si Margaret Gibson au aratat unele dintre manuscrisele lor profesorului de la Universitatea Cambridge, Solomon Schechter, ca descoperirea a devenit cunoscuta pe scara larga.

Ascunse intr-un zid al Sinagogii Ben Ezra erau aproape 280.000 de fragmente de manuscrise evreiesti , al caror set a ajuns sa fie numit Cairo Genizah.

Conform legii iudaice, scrierile care contin numele lui Dumnezeu nu pot fi aruncate : cele care au cazut din uz sunt depozitate intr-o zona a unei sinagogi sau a cimitirului pana cand pot fi ingropate. Depozitul este cunoscut sub numele de Geniza, care provine din ebraica si initial a insemnat „a ascunde” si mai tarziu a devenit „arhiva”.

In timpul 1 . Acum 000 de ani, comunitatea evreiasca din Fustat si-a depus textele acolo. Si Cairo Genizah a ramas intacta .

Fragmentele releva faptul ca comerciantii evrei au colaborat cu crestini si musulmani; ca evreii erau tratati cu mai multa toleranta decat se credea anterior si ca antisemitismul era mai putin obisnuit decat se credea.

Intre randuri

In 2013, istoricul de carte medievala Erik Kwakkel a descris o „descoperire remarcabila” facuta de studentii de la Universitatea din Leiden.

„In timp ce treceau sistematic prin ramasitele de legatorie din biblioteca”, a scris el pe blogul sau, au gasit „ 132 de note, scrisori si chitante de la o curte neidentificata din regiunea Rinului, notate pe bucati mici de hartie. Au fost ascuns in interiorul bibliotecii.” legarea unei carti tiparita in 1577″ .

Fragmentele erau exemple de resturi reciclate de legatori .

Acestea includ chitante, cereri catre servitori si liste de cumparaturi si sunt o colectie rara pentru istorici. „Mesaje ca acestea ne aduc cat mai aproape de societatea medievala reala ”, scrie Kwakkel.

Si este o colectie care ar putea fi mult mai mare decat se credea anterior.

Folosind tehnologia cu raze X creata pentru a observa sub suprafata picturilor si a detecta etapele incipiente ale compozitiei, Kwakkel a dezvoltat o modalitate de a vedea prin legaturi fragile de carti. In octombrie 2015, a inceput sa scaneze carti vechi tiparite la Biblioteca Universitatii din Leiden.

Desi tehnologia trebuie imbunatatita, este un proces care ar putea dezvalui o biblioteca secreta in cadrul unei biblioteci .

„S-ar putea sa putem accesa o „biblioteca” medievala ascunsa daca am putea accesa miile de fragmente de manuscris ascunse in legaturi”, a spus el.

Articolul precedentLen Goodman
Articolul următorCarrie Underwood

Related Articles

Ultimele articole