Cine este Mos Craciun?

Cine este Mos Craciun?

     Ideea de Mos Craciun se leaga de portocale. In copilaria mea, de Craciun se mancau portocale pentru ca numai atunci “se baga”. Portocale, bomboane cubaneze, ciocolata chinezeasca rosu cu alb si cu un fagure auriu.
      Ca la multe alte popoare si la romani, batranii (mosii) s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales in vechime. Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, intr-o asemenea masura incat unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa in memoria colectiva.

      Un astfel de personaj batran si celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului.
In unii ani, de Craciun mosul era mai darnic si ne aducea si banane. Asta in functie de voiajele celor doi unchi ai mei, marinari. Daca se intampla ca ei sa vina in tara in decembrie, Mos Craciun ne aducea in acel an si 2 banane.
        Aveam un brad mic de Craciun pe care-l impodobeam cu o instalatie de pom veche si niste vata. Tot de Craciun, se manca. Indiferent ca doreai sau nu, mancai. Ni se servea eternul “atat m-am zbatut ca tu sa ai pe masa asta si astalalta si asta… mananca”. Si mancam.
        Mos Craciun este cel care aduce dulciuri si mancare.
       Legenda spune ca Mos Craciun era un om extrem de rau si aspru, in schimb sotia sa era foarte buna si blanda. Se spune ca aceasta din urma ar fi gaduit-o pe Fecioara Maria cand aceasta l-a nascut pe pruncul Iisus, insa de teama lui Mos Craciun a ascuns-o in iesle. In continuare, Mosul a aflat ce a facut sotia sa, iar intr-un moment de furie, i-a taiat acesteia mainile. Fecioara a facut o minune si i-a lipit bratele Craciunitei, plus ca din acel moment, Mos Craciun a devenit omul bun si bland pe care azi il stim cu totii.
       In noaptea de 24 spre 25 decembrie, Mosul incarca sania cu cadouri, inhama cei 9 reni (Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen) si porneste la drum.
       Cu totii avem nevoie de magie, de vis, de fantezie.. si atunci, care ar mai fi farmecul Craciunului fara Mos Craciun?
      Povestea e cam asa… Mos Craciun traieste in Laponia, alaturi de Doamna Craciun, alaturi de spiridusi si reni. Spiridusii sunt cei care se ocupa de cadouri – cadouri facute in minunata fabrica de la Polul Nord.
     Mos Craciun… este cel mai minunat personaj de care am auzit vreodata. El este cel care ne pune in fiecare de Craciun cadouri sub brad, cel care se urca in sania lui trasa de reni si se ridica frumos spre cer, cel care se strecoara pe horn.

Articolul precedentDelia-Parfum de fericire
Articolul următorLegenda MOS CRACIUN

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole