Cine e Mos Craciun – Legenda Mosului – Mos Craciun pe glob

Cine e Mos Craciun – Legenda Mosului – Mos Craciun pe glob

Legenda Mosului
Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa o primeste in gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd. Afland acest lucru, Craciun se infurie si ii taie mainile, insa Maica Domnului i le lipeste la loc.

Minunea il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din trunchiuri de brad in curtea lui si joaca o hora cu toate slugile lui.

Dupa joc, Craciun imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana.

De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia.

Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde.

Mos Craciun pe glob
Sf Nicolae a devenit popular in America in secolul al XVIII-lea datorita familiilor de olandezi care au emigrat aici. Cunoscut sub numele de ‘Sinter Klaas’, curand a devenit Santa Clause – Mos Craciunul romanesc. Acesta venea imbracat in haina rosie si lasa cadouri copiiilor care au fost cuminti.

Mos Craciun are, insa, personalitati diferite si apare sub diverse forme in ungherele lumii. De exemplu, in Suedia si in tarile scandinave, cea care deschide festivitatea de Craciun este St. Lucia (in latina „Lucia” inseamna „lumina”). In prima zi de Craciun, cea mai mare dintre fetele din familie se trezeste dis-de-dimineata, inaintea tuturor, si se imbraca intr-o rochie alba, lunga, cu tiv rosu, iar pe cap isi pune o coronita luminata. Astfel echipata, fata trebuie sa treaca pe la fiecare membru al familiei sa-i dea trezirea.

Rusii au o batrana numita Babouschka care imparte cadouri in fiecare an pe 5 ianuarie. Se spune ca femeia era atat de suparata incat nu a vrut sa fie deranjata de cei trei magi care cautau drumul spre Bethleem. Femeia, din dorinta de razbunare, i-a indrumat gresit. Cand a realizat fapta pe care tocmai o savarsise, a vrut sa ceara iertare, insa, magii se pierdusera in zare. De atunci imparte cadouri copiiilor sperand ca unul din ei va fi Iisus care o va ierta.

Italienii au un fel de vrajitoare numita La Befana care imparte cadouri la copii. Aceasta zboara calare pe o matura, dupa apusul soarelui, intra in casa pe horn si lasa cadouri in sosete copiiilor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole