Ce este luna septembrie

Ce este luna septembrie

Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.

Septembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Fecioarei şi sfârşeşte în semnul Balanţei. Din punct de vedere astronomic, luna septembrie începe cu soarele în constelaţia Leului şi se sfârşeşte cu soarele în constelaţia Fecioarei.

Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem, şapte, pentru că luna septembrie era a şaptea lună în calendarul roman.

Grecii numeau luna septembrie Boedromion. În România, luna septembrie, popular, se numeşte Răpciune. Luna septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an.

Septembrie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi Decembrie, în fiecare an. Pe 23 septembrie este echinocţiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea.

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna septembrie: Ploi mari. Dâmboviţa se umflă. Primăria profită de ocazie pentru a o declara navigabilă, şi a publica licitaţie pentru luarea în monopol a navigaţiei dâmboviţene pe 10 ani.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole