Carole King

Care este valoarea netă a lui Carole King?

Carole King este o compozitoare și compozitoare americană, care are o netă de 100 de milioane de dolari. Carole King este una dintre cele mai de succes femei compozitoare din istorie. Ea a avut un progres în 1971 cu albumul „Tapestry”, care a rămas în topurile americane timp de aproape șase ani. King a lansat peste 20 de album solo și a fost inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame. Ea a câștigat, de asemenea, nenumărate premii majore, inclusiv câteva premii Grammy.

King a scris sau co-scris peste 400 de melodii care au fost înregistrate de peste 1.000 de artiști, inclusiv ea însăși. Cele mai multe dintre hiturile din top, ea a scris împreună cu fostul ei soț Gerry Goffin în anii 1960. Ei au scris primul single de succes al lui King, „Will You Love Me Tomorrow”, când ea avea doar 18 ani.

Tinerete si educatie

Carole King sa născut ca Carol Joan Klein la 9 februarie 1942 în cartierul Manhattan din New York. Părinții ei erau pompierul Sidney și profesoara Eugenia, ambii evrei. King a devenit devreme pasionat de muzică; la trei ani, a început să cânte la pian. Doar un mai târziu, sa descoperit că avea un ton perfect. King a continuat să ia lectii de muzică profesională și a intrat devreme la grădiniță. Demonstrând o aptitudine remarcabilă pentru numere și cuvinte, a fost promovată direct la școala primară. În adolescență, King a urmat liceul James Madison; în acest timp, ea a format o trupă numită Co-Shines și a făcut înregistrări demonstrative cu prietenul ei Paul Simon. Pentru studiile ei superioare, King a mers la Queens College, dar în cele din urmă a renunțat și a devenit secretară.

Începuturile carierei

În 1960, King și soțul ei Gerry Goffin au avut un succes major în calitate de creatori ai piesei „Will You Love Me Tomorrow”, cântată de Shirelles. Când piesa a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, perechea a renunțat la slujbe pentru a se concentra exclusiv pe scrierea de cântece. King și Goffin au continuat să compună sau multitudine de hituri suplimentare de-a lungul deceniului, inclusiv „The Loco-Motion”; „Ar putea ploua la fel de bine până în septembrie”; „Sus pe acoperiș”; „O zi buna”; și „Întoarcere”.

După ce a divorțat și a pierdut contactul cu Goffin, King sa mutat la Los Angeles și a format trio-ul muzical The City; împreună cu trupa, ea a lansat un album, „Now That Everything’s Been Said”. The City sa desființat la scurt timp după, în 1969. În anul următor, King și-a lansat albumul de studio de debut ca artist solo, intitulat „Writer”. Albumul a ajuns pe locul 84 în Billboard 200.

(Fotografie de James Kriegsmann/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Revoluție cu „Tapestry”

King a avut un succes ca artist de înregistrare solo în 1971, odată cu lansarea albumului ei „Tapestry”. Un succes imediat, albumul a deținut primul loc în Billboard 200 timp de 15 săptămâni consecutive și a rămas în topurile americane aproape șase ani. Printre single-urile sale de succes s-au numărat „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, „You’ve Got a Friend” și „It’s Too Late”. Albumul a câștigat patru premii Grammy, inclusiv Albumul anului. „Tapestry” este considerat de mulți unul dintre cele mai grozave albume înregistrate vreodată.

Alte albume în anii 70

King a urmat „Tapestry” cu un alt hit uriaș mai târziu în cursul anului: „Music”. Debutând pe locul opt în Billboard 200, albumul a ajuns pe primul loc în ziua de Anul Nou în 1972. King a lansat ulterior „Rhymes and Reasons” și „Fantasy”, ambele fiind certificate de aur. În 1974, a lansat „Wrap Around Joy”, care a devenit al treilea album al ei care a ajuns pe primul loc. Doi ani mai târziu, King a lansat „Thoroughbred”, ultimul ei album de studio sub eticheta Ode. Apoi a semnat cu Capitol Records și a lansat „Simple Things” în 1977; o colaborare cu compozitorul Rick Evers, a fost în cele din urmă prost primită. Următoarele două albume ale lui King, „Welcome Home” și „Touch the Sky”, nu au reușit în mod similar să facă impresie.

Albumul posterior

În 1982, King și-a lansat cel de-al 12-lea album solo, „One to One”, prin Atlantic Records. Acesta a fost urmat în 1983 de „Speeding Time”. După o pauză de șase ani, King sa întors la Capitol Records în 1989 pentru a înregistra „City Streets”. În anii ’90, a lansat „Colour of Your Dreams” și „The Carnegie Hall Concert: June 18, 1971”, o înregistrare a primului ei concert. Albumele lui King din anii 2000 includ „Love Makes the World”, „The Living Room Tour”, „A Holiday Carole” și „The Legendary Demos”, un album compilație.

Alte aventuri muzicale

Printre multe alte credite muzicale notabile ale sale, King a scris și interpretat piesa „Care-A-Lot” pentru filmul fantasy animat din 1985 „The Care Bears Movie”. În același an, a realizat coloana sonoră a comediei romantice „Murphy’s Romance”, în care a făcut și o apariție cameo. În 1992, King a scris și interpretat „Now and Forever” pentru filmul de sport „A League of Their Own”. Mai târziu, ea a înregistrat o nouă versiune a cântecului și de succes „Where You Lead” pentru a fi folosită ca melodie tematică în serialul de televiziune „Gilmore Girls”.

În 2007, King a făcut un turneu în Japonia cu Fergie și Mary J. Blige. Câțiva ani mai târziu, ea sa reunit cu James Taylor pentru Troubadour Reunion Tour, care a dat naștere albumului live de succes „Live at the Troubadour”. După aceasta, King și-a anunțat retragerea din muzică.

Matt King/Getty Images

Viața personală și activism

King a fost căsătorie de patru ori în total. Sa căsătorie cu primul ei soț, textier și partener profesionist Gerry Goffin, în 1959; au avut doi copii pe nume Louise și Sherry și au divorțat în 1968. Apoi, în 1970, King sa căsătorit cu Charles Larkey, cu care a avut doi copii pe nume Molly și Levi. Cuplul a divorțat în cele din urmă în 1976. În anul următor, King sa căsătorie cu compozitorul Rick Evers, cu care a lansat albumul „Simple Things”. La doar un an de căsătorie, Evers a murit din cauza unei supradoze de cocaină. Ulterior, în 1982, King sa căsătorie cu Rick Sorenson; au divorțat ulterior în 1989.

King a devenit activ în activismul ecologic în 1977, după ce sa mutat în Idaho. În special, ea a lucrat cu Alianța pentru Munții Stâncoși Sălbatici și alte grupuri înrudite pentru a promova adoptarea Legii de protecție a ecosistemelor din Northern Rockies. King a fost, de asemenea, implicat în activismul politic, făcând campanie pentru John Kerry în timpul campaniei sale prezidențiale.

Moştenire

Moștenirea lui King în lumea muzicii este vastă și continuă. În 1995, un grup de artiști de stele ia adus un omagiu pe albumul „Tapestry Revisited: A Tribute to Carole King”. În plus, au existat o multitudine de versiuni cover ale melodiilor ei de-a lungul anilor. În 2013, o versiune muzicală a vieții lui King numită „Beautiful: The Carole King Musical” a debutat la San Francisco; sa deschis oficial pe Broadway anul viitor. Pentru interpretarea lui King, actrița Jessie Mueller a câștigat premiul Tony pentru cea mai bună interpretare a unei actrițe într-un rol principal într-un muzical.

Articolul precedentAmitabh Bachchan
Articolul următorDarrell Waltrip

Related Articles

Ultimele articole