Cariera sau familie ?

Cariera sau familie ?

In zilele noastre femeia de la oras are alte opinii cand se pune problema de a naste un copil inainte de 25 de ani sau dupa 25-30 de ani. Ritmul accelerat al vietii din marile orase, accesul la informatie, absenta unei comunitati care sa constranga persoana sa se supuna traditiilor sunt factori care le determina pe femeile de la oras sa refuze sa faca un copil in prima tinerete. Sociologii sunt de parere ca in familia romaneasca are loc, o trecere de la familia axata pe copii, specifica societatii traditionale, in care oamenii se casatoreau ca sa aduca pe lume ucariera-sau-familiermasi, iar copiii reprezentau centrul vietii de familie, la familia axata pe adulti, in care cuplul sot-sotie este centrul de greutate in jurul caruia graviteaza totul. Cu ceva timp in urma, la tara, se intalneau foarte rar cupluri fara copii, iar sotii erau compatimiti cand nu puteau sa aiba mostenitori si dezaprobati cand nu-i doreau. Dar acum, si la sat, adultii incep sa traiasca mai mult pentru ei si nu se mai gandesc doar la descendenti. Iar daca decid sa aiba copii se opresc la doi-trei.

In Romania, modelul familial predominant e inca familia formata din sot, sotie si copii. Dar in ultima vreme se constata un fenomen interesant: unele femei de cariera, independente financiar, chiar si necasatorite, decid sa devina mame dupa 35 de ani.
In tarile occidentale, unde natalitatea e scazuta, se confrunta cu un accentuat fenomen de imbatranire a populatiei. Tinerii opteaza pentru familii fara descendenti, 10-20% din populatia adulta casatorita reprezinta familii fara copii. Iar ponderea cea mai ridicata a familiilor fara copii se intalneste in cuplurile din mediul urban si in cele in care sotia e foarte implicata in profesie.

Psihologii sunt de parere ca ar trebui sa cautam solutii pentru a fi implinite si profesional, dar si ca femei. Potrivit cercetarilor, ceasul biologic al femeii „bate” cu incepere de la 28 de ani. Si aceasta are 2 optiuni: ori devine mama ori isi cauta un psiholog bun. Intre implinirea prin profesie si cea prin maternitate, femeia de azi strabate un drum complicat si are de facut o alegere grea, considera unii psihologi. Adesea, presiunea sociala si cea biologica duc la luarea deciziei de a face un copil, situatie in care pot aparea conflicte intre cerintele unei cariere si cele ale copilului. Femeia care doreste sa gaseasca un echilibru intre profesie si familie va trebui sa raspunda unor grele intrebari: „Dupa facultate, pentru ce sa optez: cariera sau copil?”. Pentru femeia care isi doreste o ascensiune in cariera si care are deja un copil, e foarte important ca partenerul sa fie prezent si activ in viata de cuplu. Fiecare dintre intrebarile de pana acum isi afla raspunsul in constiinta femeii, in functie de nivelul ei de aspiratii, educatie, maturizare, tip de personalitate si de experienta. Oricare sunt deciziile legate de momentul intalnirii carierei cu aparitia copilului, recomand femeilor, mai tinere sau mai mature, sa nu sacrifice nici una dintre cele doua coordonate ale vietii personale, ci sa caute solutii pentru stabilirea unui echilibru.?
Medicii sunt de parere ca ideal e sa ai copii dupa 20 de ani, riscant – dupa 35 de ani. Varsta ideala pentru a avea un copil este dupa 20 de ani, sustine dr. Corpul femeii e pregatit pentru sarcina, ciclurile menstruale fiind regulate si cu ovulatie, in majoritatea lor. Din punct de vedere medical, aparatul genital nu are nici o patologie. Prin urmare, fibra musculara uterina e foarte elastica, evolutia sarcinii nu ridica probleme, iar travaliul va fi optim. La aceasta varsta, o sarcina se poate termina cu o nastere pe cale normala. La 30-35 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu) si intervine patologia locala a aparatului genital. Uterul poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde, si fatul nu poate sa creasca pana la noua luni. Femeia trebuie sa faca tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. In plus, dupa 35 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice (teste ale sangelui, dar si amniocenteza, prin care se recolteaza lichid amniotic si se analizeaza celulele fetale, pentru a determina structura cromozomiala).     

Dupa 40 de ani, sarcina implica riscuri serioase. Mama trebuie sa aiba o alimentatie adecvata, ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii, cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet gestational (se manifesta de trei ori mai frecvent dupa varsta de 40 de ani decat la femeile mai tinere), afectiuni renale (pot duce si la o intarziere in dezvoltarea copilului). Incidenta avortului spontan e foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% dintre sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind, iar o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital. De aceea, nasterea prin cezariana devine obligatorie.
Pericolul de a naste un copil cu malformatii e mai mare dupa 40 de ani. Potrivit statisticilor, riscul de a aduce pe lume un copil cu sindromul Down creste cu varsta: la 28 de ani este estimat la una din 2.000 de sarcini, la 38 de ani – una din 500, la 40 de ani – una din 100 (dupa aceasta varsta procentajul creste si mai mult).

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole