Cand au decis oamenii sa devina monogami?

O intrebare frecvent adresata atat istoricilor, biologilor si antropologilor: ,,Sunt oamenii, prin natura lor, monogami?" Desi evolutia monogamiei la oameni urmeaza ceva dintr-o traiectorie stabilita, ea nu reuseste in mare parte sa explice de ce oamenii sunt monogami. Daca aruncati o privire asupra oricarei alte specii, observati ca monogamia la animale apare rar, facand aparitia sa la oameni cu atat mai bizara. Chiar si intrebarea cand oamenii au devenit monogami prezinta un pic de enigma. Desi monogamia a existat la oameni de multi ani, ea a fost, de asemenea, chiar langa poligamie, ceea ce face dificila urmarirea exacta a aparitiei monogamiei.In general, niciun consens nu indica exact cand sau de ce oamenii au adoptat monogamia. Cu toate acestea, o varietate de ipoteze diferite ofera posibili factori care probabil au contribuit la cresterea sa.

Monogamia nu este ,,naturala" la oameni, asa cum este la gaste

Unul dintre argumentele centrale care inconjoara monogamia este acela al ,,naturalitatii" sau daca practica este inerenta biologiei umane. Pepper Schwartz , profesor de sociologie la Universitatea Washington din Seattle, nu crede ca oamenii sunt un ,,animal monogam". Ea a comparat specia cu gastele: ,,Un animal cu adevarat monogam este o gasca - care nu se imperecheaza niciodata, chiar daca partenerul sau este ucis". Evident, multi oameni cauta parteneri alternativi sau suplimentari in aceste situatii si altele.

Argumentul cu privire la faptul daca monogamia vine sau nu in mod natural devine putin discutabil in acest moment - la urma urmei, cea mai mare parte a comportamentului uman ar putea fi descrisa ca fiind nenaturala. Asa cum a spus Belinda Luscombe , ,,Nu este nimic firesc sa citesti, sa folosesti hartie igienica sau sa faci parasutism".

Nimeni nu stie exact de ce oamenii au devenit monogami

Asa cum se intampla cu toate teoriile stiintifice, niciun raspuns concludent nu indica de ce oamenii practica monogamia, dar nu este din cauza lipsei de ipoteze. Mai degraba, exista atat de multe teorii credibile cu privire la originile monogamiei incat oamenii de stiinta pur si simplu nu pot ajunge la un consens comun.

De la atacul bolilor transmise de oameni la instinctul genetic al tatilor pentru a-si proteja copiii, o serie de teorii diferite  presupun de ce oamenii au devenit (in cea mai mare parte) monogami. Istoricii vor observa importanta casatoriei in protejarea bogatiei si a statutului, in timp ce biologii ar considera practica ,,nefireasca" numai pe baza faptului ca monogamia   apare rar la mamifere.   

Ideea monogamiei merge impotriva nevoilor biologice

Doctorul Dieter Lukas de la Universitatea din Cambridge numeste monogamia ,,o problema" si a spus ca el si colegii sai biologi considera ca este un ,,puzzle evolutiv".

Dupa cum subliniaza Lukas, monogamia nu are pozitive inerente. Din punct de vedere strict biologic, ,,mamiferele masculine ar putea avea teoretic mai multi descendenti renuntand la monogamie si imperecherea cu o multime de femele".

Acest lucru il face pe Lukas sa concluzioneze ca monogamia apare atunci cand femelele se ,,raspandesc", ceea ce face mai dificila competitia barbatilor cu alti barbati pentru oportunitati de imperechere. In aceste situatii, este mai logic ca un barbat sa ramana angajat fata de o femeie pentru a asigura potentialul de imperechere. Desi nu explica de ce oamenii, in special, sunt monogami, aceasta explicatie ofera cateva raspunsuri cu privire la motivul pentru care oamenii au dezvoltat relatii angajate in primul rand.

Boala a jucat probabil un rol in oamenii care se angajeaza doar pentru un singur partener

Unii oameni de stiinta canadieni teoretizeaza monogamia a devenit predominanta dupa aparitia societatilor mari si, prin urmare, a bolilor. Chris Bauch si colegii sai de la Universitatea din Waterloo au iesit cu un studiu in care au cartografiat matematic evolutia normelor de imperechere umane. Au descoperit ca societatile mai mari au crescut, cu cat au devenit mai raspandite bolile cu transmitere sexuala.

Bauch a concluzionat ca boala pune presiune pe oameni pentru a imbratisa monogamia ca o modalitate de a preveni raspandirea bolilor cu transmitere sexuala. Mai mult, unul dintre efectele secundare ale anumitor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi sifilisul si Chlamydia, este infertilitatea, care ar putea fi o explicatie potentiala pentru impulsul catre monogamie.

La majoritatea speciilor de mamifere, monogamia cade in afara normei

Doar aproximativ trei la cinci percen t mamiferelor practica monogamia - care este din 5000 de diferite specii de mamifere. Animalele mai ,,loiale" includ ursi, lupi si chiar lilieci.

Chiar si in randul oamenilor, o specie aparent monogama, aceste sisteme de imperechere pot fi ,, flexibile ". Potrivit unui articol din New York Times : ,,Doar 17 la suta din culturile umane sunt strict monogame. Marea majoritate a societatilor umane imbratiseaza un amestec de tipuri de casatorii, unele persoane practica monogamie si altele poligamie. (Majoritatea oamenilor din aceste culturi sunt in monogama casatorii, totusi). "

Oamenii ,,poarta amprenta biologica a poligamiei"

EE Smith scrie  pentru Psychology Today ca ,,De asemenea, purtam amprenta biologica a poligamiei, opusul fidelitatii pe tot parcursul vietii fata de un partener". Smith analizeaza argumentul prezent in cartea profesorului David Barash despre poligamie, in care sustine ca, chiar daca monogamia nu este ,,naturala", ea nu impiedica niciodata oamenii sa o practice. Barash sustine ca oamenii cauta in mod intentionat activitati complicate, cum ar fi cantatul la vioara.

Cu toate acestea, in marea schema a lucrurilor ar putea parea oamenilor mai putin complicata decat problemele care apar din poligamie, cum ar fi boala si lipsa unui partener angajat.

Monogamia a aparut cu adevarat doar la oameni in ultimii mii de ani

Desi practica s-a dezvoltat de-a lungul a  milioane de ani, ceea ce oamenii cunosc astazi sub numele de monogamie a aparut in cursul celor mai recente milenii, potrivit Kit Opie. Oamenii de stiinta inca lucreaza pentru a descoperi cum a devenit in mod specific o trasatura umana, in timp ce alte primate continua sa practice poligamia pana in prezent.

Poate ca monogamia a dat nastere paternitatii

Desi nu este o cauza a monogamiei, conceptul de paternitate angajata este un potential rezultat al practicii. Opie afirma: ,,Odata ce monogamia a evoluat, atunci ingrijirea barbatilor este mult mai probabila".

Odata ce un tata se angajeaza cu o femela si cu descendentii sai, protejand supravietuirea lor de barbatii concurenti, aceasta ii permite ,,oportunitatea de a creste sansele ca urmasii sai sa supravietuiasca. El ii poate purta, ingriji blana si ii poate proteja de atacuri".

Unii teoretizeaza ca monogamia a marit dimensiunea creierului uman

Monogamia ar putea fi motivul pentru care oamenii au creiere mai mari decat alte primate. Opie teoretizeaza odata ce barbatii s-au angajat in tata si au furnizat hrana pentru descendentii lor pentru a le asigura supravietuirea, si-au permis copiilor sa-si extinda creierul. O dieta constanta de proteine   a permis creierului uman sa evolueze. Opie sustine ca monogamia ar putea foarte bine ,,sa fie modul in care oamenii au reusit sa treaca printr-un tavan in ceea ce priveste dimensiunea creierului".

Pe masura ce primatele au evoluat pentru a deveni mai sociale , creierul lor s-ar fi putut extinde si ca mijloc de a tine pasul. Acest lucru ar duce la descendenti cu creiere din ce in ce mai mari, care necesita mai multa hrana de la mamele lor, luand astfel aceste femele ,,de pe piata" in timp ce alapteaza. Acest lucru a dus la problema infanticidului care a dus potential la monogamie. In cele din urma, toti factorii par sa se roteasca complet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here