Caldura le face pe capuse sa treaca de la caini la oameni

 Caldura le face pe capuse sa treaca de la caini la oameni

Caldura poate modifica foarte mult comportamentul capuselor care paraziteaza animalele de companie, in special cainii, facandu-le sa se acaldura-le-face-pe-capuse-sa-treaca-de-la-caini-la-oameni1taseze de oameni, sustin concluziile unui studiu realizat de cercetatori francezi, studiu ce atrage atentia asupra riscului declansarii unor epidemii in randul oamenilor provocate de bolile transmise de capuse, in contextul incalzirii climatice globale.

Capusele sunt niste acarieni care se hranesc cu sangele animalelor gazda si ii pot parazita si pe oameni. Prin procesul lor de hranire cu sange, acesti paraziti pot transmite zeci de boli, dintre care cele mai raspandite sunt maladia lui Lyme si meningoencefalita.

Conform studiului, cazurile de imbolnavire, in urma transmiterii unui agent patogen prin intermediul capuselor la oameni, au fost mult mai numeroase in cursul anilor 2003 si 2005 cand s-au inregistrat veri foarte calduroase. ”Nu intelegem inca de ce am inregistrat o astfel de discordanta cu sezonalitatea capuselor, care, in cazul cainilor, sunt in special active in cursul primaverii si nu vara”, au comentat autorii studiului.

In cadrul studiului a fost realizat un experiment in care au fost folosite doua grupuri de capuse de caine, Rhipicephalus sanguineus. Un grup de capuse a fost incubat timp de 24 de ore la temperatura de 40 de grade Celsius, iar celalalt grup a fost incubat la temperatura de 25 de grade Celsius. Apoi ambele grupuri de paraziti au fost puse in contact cu omul, iar rezultatele au fost spectaculoase: 50% dintre capusele incubate la 40 de grade Celsius s-au atasat de o gazda umana, fata de nici o capusa din grupul celor incubate la 25 de grade Celsius.

In cazul in care schimbarile climatice globale pot favoriza proliferarea acestor paraziti, cresterea temperaturii poate modifica si afinitatea acestor paraziti pentru un organism gazda sau altul, omul fiind o posibila tinta, caz in care medicii s-ar confrunta cu o crestere semnificativa a numarului de afectiuni declansate de parazitarea cu capuse.

Articolul precedentMaimutele invata din greseli
Articolul următorFrumoasa si dulce

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole