Bill Bowerman

Valoarea netă Bill Bowerman: Bill Bowerman a fost un antrenor și antreprenor american de atletism, care avea o netă de 400 de milioane de dolari la momentul morții sale. Bowerman este cel mai bine cunoscut pentru că a co-fondat Nike, alături de Phil Knight. Bowerman a fost și inventatorul unora dintre cele mai vândute modele Nike, inclusiv Cortez, precum și Waffle Racer.

Bowerman însuși a asistat în operațiunile companii și a ajutat-o ​​​​pe Nike să devină numele de renume mondial care este astăzi. Bowerman însuși a creat pantofi în propria casă a unui aparat de vafe din bucătărie.

Sa stins din viata in decembrie 1999.

Averea lui Bill Bowerman/Acțiunile Nike: În ziua în care Nike a devenit publică în decembrie 1980, Bill deține aproximativ 26 de milioane de acțiuni ale companiilor. Până la sfârșitul primelor zile de tranzacționare, acele acțiuni valorează 9 milioane USD. În ziua morții sale, în 1999, miza lui Bowerman era în valoare de 390 de milioane de dolari. Dacă Bill ar fi încă în viața astăzi, cele 26 de milioane de acțiuni ale sale ar valora 3,5 miliarde de dolari.

Viața timpurie: Bill Bowerman sa născut în Portland, Oregon, în februarie 1911.

Tatăl lui Bowerman a fostul guvernator al Oregonului, Jay Bowerman. Mama lui a crescut în Fossil, Oregon. Familia sa mutat la Fossil după ce mama lui Jay și Bowerman au divorțat în 1913. Bowerman avea doi frați mai mari și o soră. Avea un frate geamăn pe nume Thomas, care a murit într-un tragic accident de lift. Bowerman avea doar 2 ani.

Bowerman a urmat școli din Medford și Seattle înainte de a se întoarce la Medford pentru a urma liceul. Bowerman a jucat în trupa liceului a fost în echipa de fotbal din campionatul școlii în anii juniori și seniori. În liceu, Bowerman a cunoscut-o pentru prima dată pe Barbara Young, cu care se va căsători mai târziu.

Anii de facultate: Bowerman a urmat Universitatea din Oregon în 1929, unde a jucat pentru echipa de fotbal și a studiat jurnalismul.

Cel mai important, Bowerman sa alăturat echipei de pistă a colegiului, care ar lansa relația de viață a lui Bowerman cu sportul. Bowerman a fost, de asemenea, membru al Fraternității Beta Theta Pi.

După ce Bowerman a absolvit facultatea, a predat biologie și a antrenat fotbal pentru liceul Franklin din Portland, Oregon. A început această funcție în 1934. Cu toate acestea, în 1935, Bowerman sa mutat înapoi la Medford pentru a preda, dar și pentru a antrena fotbal.

A ajutat echipa să câștige un titlu de stat (1940). Bowerman a trebuit să-și pună cariera de antrenor și de predare să aștepte pentru a lua parte la ROTC și în Rezerva Armatei în urma infamului atac de la Pearl Harbor care a propulsat SUA în Doilea Război Mondial. Va continua să se alăture Armatei Statelor Unite, ajungând la gradul de locotenent 2.

Post-război/Universitatea din Oregon: După al Doilea Război Mondial, Bowerman a revenit la poziția sa de antrenor și educator la liceul Medford. Bowerman și familia sa s-au mutat apoi la Eugene, Oregon, unde Bowerman a fost angajat pentru a fi antrenorul principal al echipei de pistă a Universității din Oregon, alma mater a lui Bowerman. A preluat funcția la 1 iulie 1948.

Bowerman și echipa sa masculină de atletism din Oregon ar câștiga 24 de titluri individuale NCAA (lăudându-se cu victorii în 15 din 19 evenimente), ca să nu mai vorbim de 4 coroane NCAA (au loc în 1962, 1964, 1965 și 1970) . Echipa a postat, de asemenea, 16 top-10 NCAA în doar 24 de ani, cu Bowerman pe postul de antrenor principal.

Echipele de atletism ale lui Bowerman au avut 33 de olimpici, 38 de campioni de conferință, precum și 64 de All-Americans. A antrenat mulți sportivi de succes, inclusiv 31 de sportivi olimpici, 12 deținători de recorduri americani, 51 de All-Americans, 22 de campioni NCAA, 16 alergători care au depășit marcajul celor patru minute. Bowerman a ajuns să antreneze la Universitatea din Oregon timp de 24 de ani și a condus echipa la un record de câștiguri în 23 dintre acești ani. Echipele lui Bowerman ar termina în top 10 al națiunilor până la 16 ori.

Unul dintre sportivii antrenați de Bowerman la Universitate a fost viitorul său co-fondator Nike, Phil Knight.

Nike: În 1964, Phil ia vizitat pe Bill și Barbara Bowerman pentru a le prezenta ideea de a forma împreună o companie de pantofi. Barbara a fost de fapt cea care a adus 500 de dolari ca capital de început al companiei.

Bowerman și Knight au lansat imediat o companie de distribuție pe care o să aibă nume Blue Ribbon Sports. Inițial, compania vindea pantofi fabricați de alți producători, în primul rând cei din Japonia. În cele din urmă, s-au schimbat să-și facă singuri pantofi.

Ideile de design avansat ale lui Bowerman au condus la crearea pantofului său de alergare numit „Nike Cortez” (1968), care va deveni un top-seller printre sportivii de pistă și, până în prezent, rămân dintre cei mai cunoscuți, mai identificabili. și de la Nike. cele mai emblematice modele de încălțăminte. Bowerman va continua să creeze mai mulți pantofi Nike suplimentari. Faimos, Bowerman ar folosi fierul de călcat de vafe belgian al soției sale în timp ce cauciuc călcat cu vafe, care ar ajunge să fie responsabil pentru crearea unei tălpi noi care ar fi îmbunătățit aderența, dar totuși să fie ușoară.

Faimoasa inspirație de design a lui Bowerman a dus și la introducerea „Moon Shoe” (1972). Rafinamentele suplimentare ale lui Bowerman ar avea ca rezultat, de asemenea, Nike „Waffle Trainer” (1974), care a contribuit la plasarea creșterii Nike pe hartă. Cu toate acestea, experimentele lui Bowerman cu pantofii ar avea un cost.

Ca urmare a lucrului în spații mici, neaerisite și a utilizării adezivului și solvenților care conțineau componente toxice, Bowerman a suferit leziuni severe ale nervilor, ceea ce ar duce la probleme semnificative de mobilitate. Din păcate, Bowerman a ajuns să nu mai poată alerga în pantofii pe care ia creat el însuși.

Moștenire: Bowerman a fost inclus în multe Hall of Fames, inclusiv National Distance Running HOF, SUA National Track and Field HOF și Oregon Sports HOF.

Bill Bowerman a murit pe 24 decembrie 1999, la vârsta de 88 de ani.

Articolul precedentSteve Aoki
Articolul următorBilly Ocean

Related Articles

Ultimele articole