Beneficiile usturoiului şi ale cepei – Proprietatile Usturoiului

Beneficiile usturoiului şi ale cepei – Proprietatile Usturoiului

Două legume încărcate cu vitamine, care deţin recordul binefacerii şi îţi garantează sănătatea, sunt usturoiul şi ceapa. Proprietăţile nutritive ale usturoiului şi cepei constau în vitaminele pe care acestea le conţin, mai ales A, B1, B2, C şi a beneficiile-usturoiului-si-ale-cepei-proprietatile-usturoiuluiunor substanţe minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.
    Constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul, mai ales, în cazuri de hipertensiune şi obezitate.


    Calităţi terapeutice

    Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice, cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni.

    200 de substanţe active

    Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului frumos.  Dar, pe lângă virtuţile lor nutritive, ele sunt apreciate şi în tratamentul unor boli cronice;  aceste efecte se datorează celor 200 de substanţe active pe care le conţin. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.

    Combate tahicardia şi spasmele arterelor coronare

    Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezultă în urma acţiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compoziţia plantei. Usturoiul conţine şi seleniu. Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei şi spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de probeneficiile-usturoiului-si-ale-cepei-proprietatile-usturoiului-1ducerea crizelor de angină şi a infarctului de miocard, îmbunătăţind astfel performanţa cardiacă. De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale.

    Usturoiul scade tensiunea arterială

    Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scăderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific şi anticancerigen, fiind şi afrodisiac.  Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie şi tratament al arterosclerozei.  Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), răspunzătoare de formarea ateroamelor, şi contribuie, în acelaşi timp, la sporirea cantităţii de lipoproteine cu densitate crescută (HDL), care au un efect protector faţă de ateroscleroză.

    Ceapa şi usturoiul reduc riscul apariţiei cancerului gastric

    Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă, mai ales, la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din această cauză poate ameliora durerile de cap şi durerile de la nivelul membrelor inferioare.
Usturoiul este util în unele pneumopatii, iar datorită efectului antibiotic este indicat în tratamentul virozelor, bronşitelor, traheitelor. De asemenea, accelerează epitalizarea şi vindecarea rănilor. Persoanele care consumă cantităţi însemnate de ceapă şi usturoi prezintă un risc foarte scăzut de apariţie a cancerului gastric, de piele sau de colon.
Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie, iar medicina populară aminteşte folosirea acestuia drept leac împotriva căderii părului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole