Banii – afaceri in ziua de azi

Banii – afaceri in ziua de azi

Este mai usor sa fii victima decat sa schimbi comportamentul cuiva. De exemolu, daca esti abordat de cinevbanii-afaceri-in-ziua-de-azia care promoveaza o idee de imbogatire rapida, o conceptie de genul „sa nu ai incredere in nimeni” va preveni o greseala financiara, pentru ca persoana care iti propune afacerea poate fi un escroc. O conceptie legata de bani care functioneaza intr-o situatie poate la fel de bine sa nu functioneze in alta.
Este foarte greu sa schimbi conceptiile legate de bani ale unei persoane. Sunt persoane care cred ca daca ai datorii este ca si cum ai fi la inchisoare.

Este important sa intelegem ca datiriile reprezinta o obligatie semnificativa. Insa, daca acest principiu este adanc intiparit in mintea unui om, el nu va reusi niciodata sa cumpere o casa sau o masina, pentru ca nu poate strange su
ma necesara de bani. Iar daca va considera un credit ca provocandu-i o stare de inconfort, nu se va imprumuta niciodata la o banca. Veti crede ca aceleasi conceptii legate de bani, la doua persoane diferite, ar conduce la acelasi tip de comportament. Interesant este ca nu este chiar asa. Comportamentele pot varia destul de mult in functie de modul de manifestare al conceptiei.
De exemplu, ganditi-va la prejudecata: „Daca as avea mai multi bani, as fi mai fericit.” Pentru a obtine cat mai multi bani, unii oameni pot deveni dependenti de munca. Altii pot fi excesiv de risipitori sau, dimpotriva, de economi. Unii se pot indrepta spre jocurile de noroc. Altii isi pot asuma riscuri financiare, dorind sa se imbogateasca rapid. Altii, stiind ca niciodata nu vor putea sa aiba suficienti bani, pot ajunge someri, fara nicio speranta si depresivi. Indiferent ce doresc – implinire, fericire sau siguranta – nu vor putea avea niciodata.

Pe de alta parte, averea poate deschide mai multe oportunitati, aducand mai multa implinire si fericire in viata unei persoane, dar pana la un ounct. Un sondaj comandat de revista „Time” a aratat ca exista o legatura intre venituri si fericire la persoanele cu venituri de pana la 50 000 de dolari pe an. Dincolo de acest prag nu mai exista o legatura proportionala intre venituri la gradul de fericire. Conceptiile legate de bani si comportamentul aferent saboteazaq scopurile si visele multor persoane. De exemolu, mergi intr-un magazin si vezi persoane cumparand diferite lucruri de care au nevoie dar si lucruri de care nu au nevoie. Sunt oameni care raman la locuri de munca pe care le urasc, dar sunt convinsi ca nu vor gasi altele mai bune.

Oamenii nu inteleg oportunitatile pe care le au. Aceasta rezistenta se manifesta la nivel subconstient. Nici macar averea nu este o solutie impotriva conceptiilor distructive legate de bani. Vedem adesea oameni instariti care sunt prinsi in capcana propriilor conceptii financiare. O greseala comuna este aceea ca incearca sa cumpere cu bani sentimentul de implinire, fie ca isi achizitioneaza cea mai noua masina de lux, imbracaminte, ori ofera pra mult prietenilor, rudelor sau copiilor.
O alta conceptie distructiva legata de bani implica sentimentul de vina ca unii au bani mai multi, iar altii deloc. In general oamenii se simt confortabil in preajma celor care au cam aceleasi venituri ca si ei. Persoanele care actioneaza in functie de conceptiile lor subconstiente legate de bani pot fi gasite pretutindeni.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole